Hatay’ı anlattı

SAVAŞ, 3 günde 3 kez CNN TÜRK’ün canlı yayın konuğu oldu. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, hafta sonunda gittiği İstanbul’da 3 gün içinde 3 kez CNN TÜRK canlı yayınlarına katıldı. 17 Haziran Cumartesi günü Aynar Taştan’ın saat 15.30’da yayınlanan “Burada Hayat Var” programına katılan Hatay BŞB Başkanı Lütfü Savaş, ertesi gün, yani 18 Haziran […]

SAVAŞ, 3 günde 3 kez CNN TÜRK’ün canlı yayın konuğu oldu.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, hafta sonunda gittiği İstanbul’da 3 gün içinde 3 kez CNN TÜRK canlı yayınlarına katıldı. 17 Haziran Cumartesi günü Aynar Taştan’ın saat 15.30’da yayınlanan “Burada Hayat Var” programına katılan Hatay BŞB Başkanı Lütfü Savaş, ertesi gün, yani 18 Haziran Pazar günü saat 14.10’da ise Güven İslamoğlu’nun yayınladığı “Yeşi Dalga” programının konuğu oldu. Nihayet 19 Haziran Pazartesi günü ise Saynur Tezel’in saat 17.00’deki canlı yayınına katılan Hatay BŞB Başkanı Savaş, Hatay’ı, Hataylıları, Suriye savaşı ardından ilimiz ve bölgedeki ekonominin durumu ve gelecekle ilgili konuları konuştu.
-GÜNDEM SURİYE-
Saynur Tezel ile Suriye savaşının ilimize olan etkileri yanı sıra ekonomi ağırlıklı gerçekleşen sohbette, 2009 yılı TÜİK verilerine göre şehirlerin 4 ayrı ekonomik bölgeye ayrıldığını ifade eden Lütfü Savaş, özetle şu bilgileri verdi:
“Bu sayı, 2011 yılında 6’ya çıkarıldı. En gelişmiş iller 1. bölgede yer alırken, en az gelişmişler 6. bölgede bulundu. En az gelişmiş olan şehirler devletten en çok teşviki payı alırken, en gelişmiş iller daha az pay aldı. Hatay, 27 şehirle birlikte 3. bölgedeydi. Bu şehirlerin 2 tanesi 2. bölgeye, 7 tanesi 3. bölgeye, 10 tanesi bizim gibi 4. bölgeye ve 8 tanesi 5. bölgede yer aldı. Ne olduysa bundan sonra oldu.”
Suriyelilerin gelişi ile beraber Hatay’da kişi başına düşen gelirin 7 bin 637 dolardan 6 bin 122 dolara gerilediğini kaydeden Hatay BŞB Başkanı Lütfü Savaş, bu verilerin tamamının Hatay ekonomisinin zarara uğradığını gösterdiğini hatırlattı ve devletin sıcak elini omuzlarında hissetmek istediklerini belirtti.
-MESAJ ANKARA’YA-
Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin, gerçekleştirdiği tüm altyapı ve üstyapı hizmetlerinin 2 milyon vatandaşa göre yaptığını, ancak buna rağmen devletten sadece Hatay’ın resmi nüfusuna göre pay aldığını açıklayan Başkan Savaş, Ankara’nın bu duruma kayıtsız kalmaması gerektiğini ifade etti. Savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin yüzde 13’ünün Hatay’da yaşadığını da sözlerine ekleyen HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Pazartesi akşamı Sayhnur Tezel’in CNN TÜRK’teki programında şu bilgileri verdi:
“İçerisinde Kahramanmaraş, Osmaniye ve Hatay’ın yer aldığı TR63 bölgesinde yaşayan Suriye vatandaşlarının yüzde 74’ü, ülkedeki Suriyelilerin ise yüzde 13’ü Hatay’da yaşıyor. İstanbul ve Şanlıurfa’dan sonra en çok Suriyeli biz ağırlıyoruz. 1 Buçuk milyon Hataylı, Ekmeğini, yollarını, yeşil alanlarını, altyapı hizmetlerini Suriyeli misafirlerle paylaşıyor. Devletimizin buna çare olmasını istiyoruz. Bizden daha kötü durumda olan tek il var, o da Siirt. Bizim ekonomik kaybımız yüzde 20 seviyelerindeyken, onların kaybı yaklaşık yüzde 49. Daha önce bahsettiğim gibi, 4. bölgede yer almamıza rağmen ekonomik veriler bizim 5. bölgede olduğumuzu gösteriyor ve devletimizden gelen gelirlerin buna göre düzenlenmesini istiyoruz.” -Cemil Yıldız-

Exit mobile version