Bu Yük Hatay İçin Fazla
“Hatay’ı 5. Bölge’ye almayarak ‘Büyükşehir Belediye’ seçiminin intikamını almaya çalışıyorsanız, şimdiden söyleyelim, başaramayacaksınız” diyen CHP Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı, “Hatay’ın üretmeye, üretmek için de teşvike ihtiyacı var” dedi ve Suriye krizi ile derinleşen sorunlara işaret etti…
Suriye’de 2011’de başlayan iç çatışmaların beraberinde getirdiği ciddi göçlerin ve olumsuz ekonomik koşulların merkezinde kalan Hatay adına önceki gün Meclis’te bir konuşma yapan CHP Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı, izlenen yanlış politikaya işaret etti, olması gerekenleri sıraladı.
-AĞIR BEDEL-
Suriye krizi ile beraber ortaya çıkan yüklü faturanın Hatay insanının omuzlarına yüklendiğini söyleyen Yarayıcı, şöyle konuştu:
“Son dönem uygulamaya devam ettiğiniz dış politikanın faturasını en ağır bir biçimde ödeyen Hatay’ın bir Milletvekili olarak, Hatay’ın sorunlarını 3 dakika içerisinde anlatmaya çalışacağım. Sürekli zikzak yapan, bugün ‘dün söylediğinin tersini yapan’ dış politikanın neticesinde derinleşen Suriye krizi, yanı başımızdaki bir yangına, kanlı bir iç savaşa dönüştü. Emperyalizmin körüklediği bu ateşe ne yazık ki sizler de gönüllü olarak ‘körük’ oldunuz. Bunun bedeli, 416 bin sığınmacı, ayrıca başta Reyhanlı ve Cilvegözü patlamaları olmak üzere ülkemizin dört bir yanında patlayan bombalarla yitirdiğimiz yüzlerce can oldu.”
-AÇIN ARTIK!-
Hala kapalı durumdaki Yayladağı sınır kapısının da artık açılması ve bölgede derinleşen ekonomik krize pansuman olmasına izin verilmesi gerektiğine işaret eden Hilmi Yarayıcı, konuşmasına devamla şunları söyledi:
“Suriye’nin yangın yerine dönmesi yetmezmiş gibi, Yayladağı sınır kapısının kapatılmasıyla beraber yüzlerce lojistik firması kapısına kilit vurmak durumunda kaldı, yüzlercesi de bugün-yarın iflasını açıklayacak kadar perişa
-BU BİR CEZALANDIRMA-
Yayladağı sınır kapısının ‘kapalı’ tutulması nedeniyle Hatay halkının cezalandırılmasına bir son verilmesini de isteyen Yarayıcı, sözlerine şöyle devam etti:
“Hatay’da emeği ile geçinen esnaf da, sermayesini koyan sanayici de, ihracatçı da, lojistik ve turizm sektöründe çalışanlar da perişan haldeler. Hatay; demir-çelik mamülleri, otomotiv filtresi, tarım araç ve gereçleri, yaş sebze ve meyve üretimi ile ülkemizin bir ihracat üssü iken, bugün can çekişmektedir. Hatay, 416 bin sığınmacının tetiklediği ve çığ gibi büyüyen bir işsizlik sorunu da yaşıyor. Yıllardır, Suriye savaşının yükünü Hatay çekiyor. Bu yük, Hatay’ın tek başına çekebileceği bir yük olmaktan çoktan çıkmıştır. Hatay’ın üretmeye, üretmek için de teşvike ihtiyacı var.”
-5.BÖLGE TALEBİ-
“Yüzde 42.8 gibi işgücüne en düşük katılım oranıyla Osmaniye ve Kahramanmaraş illeriyle aynı grupta yer almamıza rağmen, onlar 5., biz ise 4. teşvik bölgesindeyiz” diyen ve son dönemde Hatay’da gündemin ilk sırasında yer alan ‘5. Bölge’ tartışmalarına işaret eden Hilmi Yarayıcı, sözlerini şöyle noktaladı:
“4. Teşvik Bölgesi’nde olmak, Hatay’ın olması gerekenden çok daha az teşvik alması anlamına geliyor. Geçmek istediğimiz 5. Teşvik Bölgesi ile beraber şehrimizin ekonomisi bir nebze olsun rahat nefes alacak. Bu da her yıl 10 Milyar Dolar yatırım, yaklaşık 12 bin kişiye iş imkanı ve işsizliğin de yüzde 2 azalması demek.
Hatay’ı, teşvikte 5. Bölge içerisine almazsanız, Hatay artık nefes alamayacak bir hale gelecek. Hatay’ı teşvikte 5. Bölge’ye alın ki, gençlerimize yeni olanaklar açılsın. Hatay’ı 5. Bölge’ye almayarak Büyükşehir Belediye seçiminin intikamını almaya çalışıyorsanız, şimdiden söyleyelim, başaramayacaksınız.”
-Tamer Yazar-