ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çelik: “Bölgesel bağlamda, İskenderun, milli ekonomik gelişmeyi tetikleyecek çok önemli bir ekosistemi oluşturabilir. İSTE de bunun önemli bir oyuncusu olabilir.”
Üniversite-Sanayi işbirliğinin en başarılı örneklerinden birini oluşturan İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE), bu alanda attığı adımların son halkasına ASELSAN’ı da ekledi. ASELSAN ile İSTE arasında işbirliğini geliştirmek üzere, İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli ve ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çelik tarafından “Savunma Sanayii için Araştırmacı Yetiştirme Programı (SAYP) Mutabakat Metni” imzalandı. İmzalanan protokol ile beraber, İSTE’de lisansüstü programlara kayıtlı öğrenciler tarafından yapılacak veya halen yapılmakta olan lisansüstü tez çalışmalarının; şirketlerin orta ve uzun vadeli araştırma ve geliştirme stratejileri doğrultusunda ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın belirlediği öncelikli alanlarda gerçekleştirilecek şekilde ‘güdümlü projeler’ olarak yapılandırılması sağlanacak.
-ÖĞRENCİLERE SESLENDİ-
İSTE 3. Teknoversite Günleri’nin açılış konfe-ransı
kapsa-mında katılım-cılarla da bir araya gelen ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çelik, Türkiye’deki üniversite-sanayi iş birlikteliklerini örnekleri ile açıkladı. Çelik, İSTE’li öğrencilerin, üniversite-sanayi işbirlikleri için aranan girişimcilik ruhuna sahip öğrenciler olduklarını da belirtirken, katılımcıların sorularını da içtenlikle cevaplamayı ihmal etmedi ve şunları söyledi:
“Biz, ASELSAN olarak, üniversitelerin sanayi ile iç içe çalışarak daha başarılı olabileceğini gördük.
ASELSAN Akademi, Endüstri 4.0’ın gerektirdiği üniversite-sanayi işbirliği modelini sunmaktadır. Çünkü bu modelde Üniversite-sanayi işbirliği sağlanırken, üniversitelerin birbirleri ile işbirliği yapabilmesi de mümkün olmaktadır. ASELSAN Akademi’nin Türkiye genelinde yaygınlaşmasını temenni ediyoruz. İSTE’nin de bunu başarmaya en yakın üniversitelerden biri olduğunu düşünüyoruz. Bölgesel bağlamda, İskenderun, milli ekonomik gelişmeyi tetikleyecek çok önemli bir ekosistemi oluşturabilir. İSTE de bunun önemli bir oyuncusu olabilir. Var olan ekosistemin
-ÖNCELİĞİMİZ FARKLI-
İSTE olarak ulaştıkları başarılı noktaya işaret eden İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli ise başarı sırrının öncelik listesinde olduğunu ifade ederken şu mesajı verdi:
“İSTE olarak, farklı olmaya, farklı şeyler söylemeye çalışıyoruz. Yükseköğretim ekosistemi içerisinde yeni şeyler söylüyoruz. Bahar Şenliği yerine Teknoloji Şenliği yapıyoruz, Teknoversite Günleri yapıyoruz. İnsanları, üretmeye ve girişimciliğe yönlendiriyoruz. Burada teknolojiye adanış, Türkiye’ye adanmış hayatlar var. Bilgiyi cisimleştirebilen ve teknolojiyi yönetebilen bir nesil geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu yolda bize destek olan tüm öğrencilerimize, öğretim elemanlarımıza, çalışanlarımıza, destek verenlerimize, sponsorlarımıza ve herkese çok teşekkür ediyoruz.” -Tamer Yazar-