İktidar, Baroların yapısını değiştirecek yasal düzenlemeden henüz geri adım atmazken, Barolar, ‘Savunma Yürüyüşü’ başlattı. Uzun ve yorucu yürüyüşlerin ardından Ankara’da buluşan Baro Başkanları arasında Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez de var.
Hükümeti, “bir ilde birden çok baro kurulması” ve “baro seçimlerinin nisbi temsil sistemine göre” yapılmasını içeren yasa değişikliği çalışmasından vazgeçiremeyen Barolar, Ankara’ya doğru “savunma yürüyüşü” başlattı. Hatay, İstanbul, İzmir, Antalya, Aydın Baroları başta olmak üzere, Türkiye genelindeki 80 Barodan 50 Baronun Başkan ve Avukatlarının başlattığı yürüyüşle, Türkiye’deki yargı bağımsızlığı ve adil yargılama konusunda yaşanan sıkıntılara dikkat çekilmek istendi.
Baroların ‘savunma’ yürüyüşüne ilk ve en dikkati çeken eleştiri ise, Baroların bağlı olduğu Barolar Birliği Yönetimi’nden gelmiş ve Başkan Metin Feyzioğlu, “Bir kere 80 Baro yürümüyor, 30 civarında Baro yürüyor. Bu, onların demokratik hakkı. Gerçekten, bu yürüyüş Avukatların yargının sorunlarını çözmek için midir? Yoksa başka bir şey için midir? Çoklu Baro kavramına karşıyız. 80 Baromuz da karşı. Bir ilde birden fazla Baro kurulmasına izin veren bir düzenlemeyi istemiyoruz. Yargının üç ayağından biri olan Barolar için yanlış buluyoruz. Sayın Cumhurbaşkanına da anlattım” sözleriyle, meslektaşlarından tepki çekmişti.
-BERABER-
‘Savunma’ yürüyüşleri kapsamında, Pazar akşamı, Ankara’nın güney yönünden kente doğru ilerleyen Adana, Hatay, Gaziantep, Diyarbakır, Mardin ve Van Baro Yönetimleri, kentin girişinde, Gölbaşı ilçesinde buluştu. Ankara’ya giriş yapılan noktada kendilerine yöneltilen soruları yanıtlayan Baro Başkanları, “Savunma Yürüyor” eylemini gerçekleştirme sebeplerini ve Feyzioğlu’nun tavrından neden rahatsızlık duyduklarını anlattı. Baro Başkanları, Avukatlık Kanunu’ndaki ilgili hükümleri de anımsatarak, “insan haklarını, demokrasiyi ve hukukun üstünlüğünü savunmak bizim yasal görevimiz” mesajı verdi. Baro Başkanları, Türkiye Barolar Birliği’nin, “Savunma Yürüyor” eylemine ev sahipliği yapmasa da, saygı duymak durumunda olduğunu vurgulayarak, Barolarca yargıya güven duyulmayan bir ülkede adalet için çağrı yapmaya devam edeceklerini bildirdi.
-HATAY’DAN-
Ankara’ya doğru yürüyüşünü Antakya’dan başlatan Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez ise, neden yürüdüklerini ve ‘savunma’ noktasında nerede durduklarını anlatırken, oldukça net ve çarpıcı ifadeler kullandı.
Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez, Barolar olarak sadece şimdikini değil, her iktidarı rahatsız ettiklerini, çünkü Barolarca, görevleri gereğince “Türkiye’nin yararı neyse onu dile getirdiklerini” ve “kötü gidenleri söyledikleri” için de iktidarları rahatsız ettiklerini ifade etti. Bu nedenle, AKP’nin de uzunca süredir Baro yapılarını değiştirmek istediğini belirten Ekrem Dönmez, kesinlikle gündemdeki yasal hazırlığı kabul etmeyeceklerini ve bedel ödemeleri gerekirse de, Baro Yönetimleri olarak bu bedeli ödeyeceklerini belirtti.
-NEDEN YÜRÜDÜK?-
Baroların neden yürüdüğünü anlatan, Ankara Barosu Toplumsal Dava ve Hukuk Araştırmaları Merkezi (TODAM) Başkanı Avukat Doğan Erkan ise, “Çünkü iktidara, bir türlü -savunma olmazsa yurttaş olamaz-ı anlatamadık” çıkışında bulundu.
Doğan Erkan, iktidarın, Baroların yalnızca Avukatların değil, yurttaşların da sesi olduğunu anlamak istemediğini belirtirken, “Barolar, kamusallığı gereği; yoksulların, çocukların, kadınların, toplumdaki tüm dezavantajlı grupların adil yargılanma hakkının güvencesidir. İktidar ise bu güvenceye kapıları kapatıyor. İşte bu yüzden, Barolar, bu kez sokağın sesiyle geliyorlar. Hukukun üstünlüğüne gözünü kulağını kapayan iktidara karşı, bu kez gücümüzü sokakta arayacağız” şeklinde konuştu.
Erkan, özellikle bir ilde birden fazla Baro kurulmasının önünün açılmasının, ülkede hukukun üstünlüğünün sağlanması açısından “büyük tehlike” olduğunun altını çizdi. “Baro parçalanırsa, kamu parçalanır. Yurttaşın hakkını, hukukunu savunması engellenir” diyen Erkan, hükümetin, acilen yasa değişikliğinden vazgeçildiğini duyurmasını istedi.
-NE OLDU?-
Hükümetin, Ekim ayında yapılacak baro seçimleri öncesi yasalaştırmayı hedeflediği değişikliğe ilişkin müzakere süreci başlatan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu ve 31 Baro Başkanı, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile geçen hafta bir araya gelmiş, yasa değişikliğinden vazgeçilmesini istemişti. Görüşme sonrası Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “Yargının kurucu unsuru olan savunmanın renklendirilmesi, bu anlamda farklı bir ideolojik bir takım barajlara hapsedilmesi anlamındaki çalışmaların yargıya çok katkı yapmayacağına inanıyorum” demişti. Gül’ün bu sözleri, “çoklu baro”ya itiraz olarak yorumlandı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geri adım atmadığı bilgisi, Baroları, yürüyüş planını gerçekleştirmeye yönlendirdi.
Hatay ve diğer Baroların Ankara buluşmasından çıkacak ortak metnin ve talepler listesinin, Barolar Birliği ve İktidar temsilcileri ile paylaşılması bekleniyor.
-Tamer Yazar-