Savunmada Geriye Sayım!

Ek süre 8 Kasım’da sona eriyor… Savunmada, İmralı görüşmelerinin iddianamede delil olarak gösterilmesi nedeniyle, “yasal güvenceye alınan” çözüm sürecine ve AKP’nin sorumluluğuna işaret edilecek. Geçtiğimiz günlerde Antakya Gazetesi’ne özel bir açıklama yapan ve Partilerine yönelik kapatma sürecine ilişkin konuşan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hatay İl Eş Başkanı Kerem Nalbant, “HDP’nin yaşaması için var gücümüzle mücadele […]

Ek süre 8 Kasım’da sona eriyor…

Savunmada, İmralı görüşmelerinin iddianamede delil olarak gösterilmesi nedeniyle, “yasal güvenceye alınan” çözüm sürecine ve AKP’nin sorumluluğuna işaret edilecek.

Geçtiğimiz günlerde Antakya Gazetesi’ne özel bir açıklama yapan ve Partilerine yönelik kapatma sürecine ilişkin konuşan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hatay İl Eş Başkanı Kerem Nalbant, “HDP’nin yaşaması için var gücümüzle mücadele edeceğiz” demiş, yaşananları da anti-demokratik bir uygulama olarak değerlendirmişti.
-4 AYLIK EK SÜRE-
Nalbant, HDP hakkında açılan kapatma davasının siyasi baskılar neticesinde açılmış, zorlama bir dava olduğuna işaret etse de, Yeni Adli Yıla girilmesiyle birlikte, açılan kapatma davasındaki yargı süreci de hızlandı. Anayasa Mahkemesi, HDP’nin savunma için 4 aylık ek süre talebini kısmen kabul etti. Mahkeme, daha önce parti kapatma davalarındaki uygulamaları doğrultusunda, savunma hazırlamaları için HDP’ye 60 gün süre verdi. Haklarında siyaset yasağı istenen 451 partili içinse, tebligattan itibaren 30 gün ek süre tanındı. Bu süre, 7 Eylül’den itibaren başlayacak ve 8 Kasım’da sona erecek.
AYM, daha önce açılan parti kapatma davalarında savunmaları için Fazilet Partisi’ne 2 ay, Hak ve Özgürlükler Partisi ile Demokratik Halk Partisine 45’er gün, Kürdistan Özgürlük Partisi ile Kürdistan Sosyalist Partisine 60’ar gün ek süre vermişti.
Halkların Demokratik Partisi (HDP), Anayasa Mahkemesi’nde açılan kapatma davasına ilişkin savunma stratejisini de belirledi. 10 kişilik hukukçu bir ekibin yer aldığı komisyonun yazımına başladığı savunmada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) daha önce parti kapatmaları konusunda Türkiye aleyhinde verdiği kararlar emsal gösterilecek. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hakkında 2008’de açılan kapatma davasına da değinilecek savunmada, İmralı görüşmelerinin iddianamede delil olarak gösterilmesi nedeniyle, “yasal güvenceye alınan” çözüm sürecine ve AKP’nin sorumluluğuna da işaret edilecek.
HDP’nin, kapatma davasında savunmaları hazırlamaları için kurduğu 10 kişilik hukuk komisyonunda; HDP Batman Milletvekili, Avukat Mehmet Rüştü Tiryaki, Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu’ndan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede ve avukatlar yer alıyor. -Tamer Yazar-

Exit mobile version