Seçenekler ortada… Operasyon da!

Son dönemde Ankara’da daha fazla tartışılır hale gelen “Suriye’nin kuzeyine askeri müdahale” seçeneği, olası ekonomik ve siyasi riskleri de masaya yatırırken, bu konuda konuşan Antakya Gazetesi Köşe Yazarı, emekli Tuğgeneral Naim Babüroğlu, Ceylanpınar’ın doğusundan Irak sınırına kadar olan bölge ile Tel Abyad’ın batısında Fırat Nehri’ne kadar olan bölgenin yeni hedefler olacağını söyledi. 2011’de başlayan Suriye […]

Son dönemde Ankara’da daha fazla tartışılır hale gelen “Suriye’nin kuzeyine askeri müdahale” seçeneği, olası ekonomik ve siyasi riskleri de masaya yatırırken, bu konuda konuşan Antakya Gazetesi Köşe Yazarı, emekli Tuğgeneral Naim Babüroğlu, Ceylanpınar’ın doğusundan Irak sınırına kadar olan bölge ile Tel Abyad’ın batısında Fırat Nehri’ne kadar olan bölgenin yeni hedefler olacağını söyledi.

2011’de başlayan Suriye iç çatışmalarının iç savaşa evrilmesiyle beraber, Türk Silahlı Kuvvetleri, Türkiye’nin sınır güvenliğini sağlamak amacıyla, terör örgütü olarak tanıdığı IŞİD ve PKK’nın Suriye kolu olduğunu belirttiği PYD ve YPG’ye karşı birçok kez sınır ötesi operasyonlar düzenledi. Bu konudaki ilk uygulama ise Şah Fırat Operasyonu ile 22 Şubat 2015’te gerçekleşti. Ankara’dan gelen son haberler ise yeni bir operasyonun hazırlığına dair!

-HAZIRLIK-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Pazartesi akşamı, Türkiye’nin güney sınırları boyunca oluşturmayı hedeflediği 30 kilometre derinliğindeki “güvenli bölge” için yeni adımlar atacaklarını açıklaması sonrası, Ankara hareketlendi. Açıklamasında, Suriye’ye yönelik yeni bir askeri operasyonun sinyallerini veren Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin de bu yönde hazırlıklarını sürdürdüğünü belirtti. Operasyonla ilgili kararın, dün toplanan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında ele alındığı tahmin ediliyor.

Ancak ABD’den operasyona şimdiden itiraz geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Türkiye’nin “güney sınırındaki meşru güvenlik endişelerini anladıklarını, ancak yeni bir operasyonun, bölgede istikrarı daha da baltalayacağını” söyledi. Price, böylesi bir operasyonun, IŞİD’e karşı yürütülen mücadele ile bölgedeki ABD askerlerini riske atacağını da belirtti. Türkiye’nin, Suriye’de hem işbirliği yaptığı hem de karşı karşıya geldiği Rusya’dan ise operasyonla ilgili şimdilik bir açıklama yok.

-ASKERİ GÖRÜŞ-

Konuya dair Ankara hareketliliğini ve olası bir operasyonun adresi konumundaki koordinatları paylaşan isim ise Antakya Gazetesi Köşe Yazarı, emekli Tuğgeneral Naim Babüroğlu oldu.

DW Türkçe’den Eray Görgülü’nün haberine göre, Akçakale ile Ceylanpınar arasındaki bölgenin kontrol altına alındığını vurgulayan emekli Tuğgeneral Naim Babüroğlu, Ceylanpınar’ın doğusundan Irak sınırına kadar olan bölge ile Tel Abyad’ın batısında Fırat Nehri’ne kadar olan bölgenin yeni hedefler olacağını söyledi. Afrin’in doğusunda uzanan ve Fırat’ın batısında yer alan Tel Rıfat’ın da hedefler arasında olduğunu vurgulayan Babüroğlu, Fırat’ın batısındaki bölgenin ABD’nin kontrolü altında olduğuna da dikkat çekti.

-RUSYA FAKTÖRÜ

Türkiye’nin, Barış Pınarı’nda olduğu gibi burada da sınırdan Hava Kuvvetleri ile operasyona destek sağlayabileceğini ifade eden Babüroğlu, Tel Rıfat bölgesinde yapılacak harekatta Rusya ile koordinasyonun önemli olduğu görüşünde.

Tamer Yazar

Exit mobile version