İtirazlar Bitmedi!
Yerel seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre toplam 25 il el değiştirdi. Bundan sonraki dönemde başta İstanbul ve Ankara olmak üzerine birçok belediyede yönetim değişikliği olacak. Bu arada, Hatay dahil bir çok ilde sonuca itirazlar sürüyor.
Hatay’dan İstanbul’a, oldukça çekişmeli ve tartışmalı bir seçim sürecini geride bırakan Türkiye, şimdi de ‘itiraz’ süreci ile 31 Mart seçimlerine kaldığı yerden devam ediyor. Başta Ankara ve İstanbul olmak üzere, birçok ilde netleşen (!) sonuçlara siyasi partilerden itirazlar ve ‘yeniden sayım’ talepleri eklenirken, bu sürece eklenen illerden biri de Hatay oldu.
-SAYILSIN!-
31 Mart 2019 Pazar günü gerçekleşen Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nin Dörtyol’da sonucuna itiraz, İYİ Parti teşkilatından geldi. Parti yetkilileri, seçimlerde kullanılan oyların yeniden sayılması istemiyle, çıkan sonuca itiraz etti.
Dörtyol’da yapılan belediye başkanlığı seçimlerinde, resmi olmayan sonuçlara göre, 847 oyla Dörtyol belediye başkanlığının kaybedilmesi üzerine, ilçede 259 sandıkta kullanılan oyların yeniden sayılması talebiyle; İYİ Parti İl Başkanı Ali Seçer, Millet İttifakı İYİ Parti Dörtyol Belediye Başkan Adayı Metehan Duduoğlu ve İYİ Parti Meclis Üyesi Adayı Emre Arık tarafından YSK Dörtyol İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’na itiraz dilekçesi verildi.
Kesin olmayan sonuçlara göre, Cumhur İttifakı MHP Adayı, 847 oy farkla belediye başkanı seçildi.
-TABLO!-
İstanbul’un Beykoz, Çekmeköy, Şile, Bayrampaşa ve Çatalca İlçe Seçim Kurulları, yapılan itirazlar üzerine geçersiz oyların yeniden sayılmasına karar verilirken, benzer bir sürecin Hatay’da da yaşanıp yaşanmayacağı henüz bilinmiyor. Ancak 31 Mart sonucunda oluşan tabloda, tüm siyasi partiler için oldukça çarpıcı sonuçlar oluştu.
Seçimlerden çıkan 5 ana sonuç şöyle oldu:
1- AK Parti, büyükşehir ve illerde kayıp yaşadı ancak genel oyunu korudu…
AK Parti’nin, büyükşehir ve il bazında kazandığı belediye sayısı 2014’e göre belirgin şekilde düştü. Sonuçlar henüz netleşmedi, ancak AK Parti’nin kaybı 10 il civarında. Bunlardan en önemlisi ise şüphesiz Ankara oldu. İstanbul ile ilgili ihtilaf sürüyor. Bu listeye İstanbul’un da eklenmesi durumunda, AK Parti büyük yara almış olacak. Öte yandan Cumhur İttifakı’nı oluşturan AK Parti ve MHP’nin yaklaşık yüzde 52’lik blok oyu koruduğu görüldü.
2- CHP’nin kazanmasında HDP oylarının etkisi büyük…
CHP’nin, büyükşehir ve illerde kazandığı belediye sayısı arttı. Bu durumda, HDP’nin birçok şehirde aday göstermemesi etkili oldu. Ankara ve Antalya bu illerin başında geliyor. İstanbul’u CHP’nin kazanması durumunda da, bunda HDP oyları belirleyici rol oynamış olacak. Adana ve Mersin’de de HDP oylarının etkili olduğu görülüyor.
3- CHP yüzde 30’un üzerine çıktı; Ege ve Akdeniz’de gücünü pekiştirdi…
Ege ve Akdeniz bölgelerinde, CHP, oy ve belediye sayısını arttırdı. Buralarda, AK Parti, özellikle ilçeleri CHP ve İyi Parti’ye kaybetti. CHP, Türkiye genelinde ise yüzde 30’un üstüne çıktı. İYİ Parti, ilk kez girdiği yerel seçimlerde bazı ilçe belediyelerini kazandı.
4- Kayyum atanan belediyelerde HDP kayıp yaşadı…
Merak edilen konuların başında, HDP yönetimindeyken kayyum atanan belediyelerin durumuydu. HDP, buralarda 10 ilin 3’ünü AK Parti’ye kaybederken, bir ili de TKP kazandı.
5- İttifak’ın olmadığı illerde, MHP, AK Parti’yi geçti…
AK Parti ile MHP birçok ilde Millet İttifakı olarak yarışırken, bazı illerde ise iki Parti de seçime katıldı. İki Partinin de rekabet ettiği illerin neredeyse tamamından MHP zaferle çıktı. İki Partinin rekabet ettiği 9 şehirde MHP kazandı. -Tamer Yazar-