Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Seçime adım adım…

Bizi Ne Bekliyor? Hatay, bazı ilçelerinde halen belirginleşmemiş adaylıkların netleşmesini

Bizi Ne Bekliyor?

Hatay, bazı ilçelerinde halen belirginleşmemiş adaylıkların netleşmesini beklerken, 31 Mart’ta gerçekleştirilecek Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde Sandık Kurullarının Görev ve Yetkilerini Gösterir 138 sayılı Genelge’de yapılan bazı değişiklikleri içeren YSK kararı, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), 31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak mahalli idareler seçimi için hazırladığı takvim 1 Ocak itibariyle başladı. Hatay tablosunda, Ak Parti ve CHP adına netleşen ‘İbrahim Güler ve Lütfü Savaş’ isimleri noktasında Büyükşehir Belediye Başkanlığı için ciddi bir rekabetin yaşanması beklenirken; Antakya, Defne, Arsuz ve Samandağ gibi ilçelerde beklenen aday isimler ise Ankara’nın onayını bekliyor.
Peki, gün gün bizleri ne bekliyor, bir kez daha hatırlayalım mı?
-OCAK AYI-
1 Ocak 2019 Salı: Seçimin başlangıç tarihi.
2 Ocak 2019 Çarşamba: Seçime katılabilecek siyasi partiler YSK tarafından ilan edildi.
4 Ocak 2019 Cuma: Saat 08.00 itibarıyla muhtarlık bölgesi askı listeleri askıya çıkarıldı ve www.ysk.gov.tr adresinden, bina esasına göre düzenlenen seçmen kayıtları sorgulanabildi.
10 Ocak 2019 Perşembe: Siyasi partilerin, mahalli idareler seçimleri için hangi seçim çevrelerinde hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını YSK’ye bildirmeleri için son gündü.
17 Ocak 2019 Perşembe: Muhtarlık bölgesi askı listeleri askıdan indirildi. Bina bazında seçmen kayıtlarının www.ysk.gov.tr adresinden sorgulanması sona erdi. Seyyar sandıklarda oy kullanabilmeleri için hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenlerin bir yakını tarafından seyyar sandık kurulu talep formu ile ilçe seçim kurulu başkanlığına veya ilçe seçim kurulu başkanlığına gönderilmek üzere muhtarlığa başvurular da sona erdi.
27 Ocak 2019 Pazar: Siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için YSK tarafından kura çekilecek.
31 Ocak 2019 Perşembe: Seçmen kütükleri kesinleştirilecek ve seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıklar belirlenecek. Siyasi partiler aday adayı listelerinden büyükşehir belediye başkan seçimi ile ilgili olanlarını il seçim kurullarına, belediye başkanlığı, belediye ve il genel meclisi üyelikleri seçimi ile ilgili olanlarını ise ön seçim ilçe seçim kurullarına alındı belgesi karşılığında verecek.
-ŞUBAT AYI-
1 Şubat 2019 Cuma: 31 Aralık 2018 tarihi itibarıyla belirlenen nüfus sayısına göre il seçim kurullarınca (2018 mali yılı sonuna kadar yeni kurulmuş ilçe ve belediyeler dahil) belediye ve il genel meclisi asıl ve yedek üye sayıları seçim çevrelerine göre tespit edilecek. Tespit edilen üye sayıları il seçim kurullarınca ilgili ilçe seçim kurullarına bildirecek. İl seçim kurullarınca bildirilen belediye ve il genel meclisi asıl ve yedek üye sayıları ilçe seçim kurullarınca ilan edilecek.
3 Şubat 2019 Pazar: Hangi siyasi partilerin hangi seçim çevrelerinde ön seçime ya da aday yoklamasına katılacakları, büyükşehir belediye başkanlığı seçimi ile ilgili olarak il seçim kurullarınca, belediye başkanlığı, belediye ve il genel meclisi üyelikleri seçimleriyle ilgili olarak ilçe seçim kurullarınca ilan edilecek.
10 Şubat 2019 Pazar: Ön seçim – aday yoklaması yapılacak.
18 Şubat 2019 Pazartesi: İl seçim kurullarınca, ön seçimle belirlenen büyükşehir belediye başkan adaylarına ilişkin listenin tasdikli bir örneği ilgili siyasi parti il başkanlıklarına, ilçe seçim kurullarınca ön seçim sonucu belirlenen belediye başkanı, belediye ve il genel meclisi üyesi adaylarına ilişkin listenin tasdikli bir örneği de ilgili siyasi parti ilçe başkanlıklarına alındı belgesi karşılığında teslim edilecek.
19 Şubat 2019 Salı: Siyasi parti ilçe başkanlıklarının belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve il genel meclisi üyelikleri seçimlerine ait aday listelerini ilçe seçim kurullarına, büyükşehirlerde siyasi parti il başkanlıklarının büyükşehir belediye başkan aday listelerini il seçim kurullarına alındı belgesi karşılığında elektronik ortamda DVD, flash bellek, hard disk vb. ile fiziki ortamda kağıt olarak en geç saat 17.00’ye kadar vermelerinin son günü. Bağımsız olarak adaylıklarını koyacak kişilerin adaylık için saat 17.00’ye kadar başvuruları için son günü.
21 Şubat 2019 Perşembe: Siyasi partilerin aday listelerindeki eksiklikleri tamamlamaları için son gün.
22 Şubat 2019 Cuma: Saat 08.00’de geçici aday listeleri (bağımsız adaylar dahil) ilçe seçim kurulları, büyükşehir belediye başkan adayları ise il seçim kurulları tarafından mahallinde ilan edilecek ve itiraz süresi başlayacak.
28 Şubat 2019 Perşembe: Seçmen bilgi kağıtlarının dökümüne ve dağıtımına başlanacak.
-MART AYI-
1 Mart 2019 Cuma: Seçim kurullarınca yapılan inceleme veya itiraz üzerine kesin olarak verilen ararlar sonucunda ya da istifa nedeniyle siyasi partilerin aday listelerinde eksiklik meydana gelmesi halinde, bu durum ilçe veya il seçim kurullarınca siyasi partilere bildirilecek.
2 Mart 2019 Cumartesi: Aday listelerindeki eksikliklerin siyasi partilerce tamamlanarak ilgili seçim kurullarına bildirilmeleri için son günü.
3 Mart 2019 Pazar: Kesin aday listeleri (bağımsız adaylar dahil) ilçe seçim kurullarınca, büyükşehir belediye başkanlığı için il seçim kurullarınca ilan edilecek. İl seçim kurullarınca birleşik oy pusulalarının basımına ve basımı tamamlandıkça bir plan dahilinde ilçe seçim kurulu başkanlıklarına dağıtımına başlanacak.
21 Mart 2019 Perşembe: Seçim propagandası ve yasaklarının başlangıcı.
24 Mart 2019 Pazar: Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtımı tamamlanacak.
29 Mart 2019 Cuma: İl ve ilçe merkezi dışında kalan köy, mahalle ve beldelerde ilçe seçim kurullarınca malzeme torbaları sandık kurulu başkanlarına teslim edilecek.
30 Mart 2019 Cumartesi: Seçim propagandasının sonu.
31 Mart 2019 Pazar: Oy verme günü. Seçim yasakları saat 24.00’te sona erecek.
-DEĞİŞİKLİK-
Seçim süreci işlemeye devam ederken, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), 31 Mart’ta gerçekleştirilecek Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde Sandık Kurullarının Görev ve Yetkilerini Gösterir 138 sayılı Genelge’de yapılan bazı değişiklikleri içeren kararı, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında önceki gün yayımlandı. Kararla beraber, seçimde sandık kurullarının görev ve yetkilerini gösterir 138 sayılı genelgenin ,”İl Genel Meclisi ile belediye seçimlerinde seçim sonuçlarının sayım ve döküm cetvellerine geçirilmesi” başlıklı 43. Maddesi’nin birinci fıkrasında değişikliğe gidildi.Bu kapsamda, birinci fıkra, “Sandık kurulu başkanı tarafından görevlendirilen üye, oy zarfını sandıktan teker teker alarak başkana verir. Başkan zarfı açarak içinden çıkan oy pusularını okumadan önce, seçim türüne göre ters çevirerek tasnif edip masanın üstüne koyar. Bu işlem tamamlandıktan sonra başkan, 41. Madde’deki sıraya göre oy pusulasının ön yüzünü herkesin görebileceği ve işitebileceği şekilde okur” şeklinde düzenlendi.
Genelge’nin 43. Maddesi’nin birinci fıkrasında, “Sandık kurulu başkanı tarafından görevlendirilen üye, oy zarfını sandıktan teker teker alarak başkana verir. Başkan zarfı açarak içinden çıkan oy pusulasının ön yüzünü herkesin görebileceği ve işitebileceği şekilde okur” ifadesi yer alıyordu.
Ayrıca Genelge’nin 48’inci Maddesi’nin son bendine de, “Muhtarlık için kullanılan oy pusulaları, muhtarlık için oy kullanma hakkı bulunan seçmen sayısından fazla çıkarsa tüm muhtarlık oy pusulaları tekrar ayrı ayrı zarflara konularak sandığa atılır ve fazla kullanılan oy sayısı kadar zarf sandıktan çekilerek açılmadan ayrı olarak paketlenir ve bu husus tutanağa geçirilir. Sayım ve döküm işlemlerine bu işlem yapıldıktan sonra devam edilir” düzenlemesi eklendi.-Tamer Yazar-