Milli ekonomiye net döviz girdisi sağlayan sektörler arasında ilk sıralarda yer alan yaş meyve sebze sektörü, koronavirüs salgını sürecinde dahi ihracat performansını sürekli yükselterek Türkiye’ye döviz kazandırmaya devam ederken, tespit, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin Hatay / Samandağlı Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin’den geldi.
Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin, 2020 yılının 8 aylık döneminde sektörün dünya pazarlarına 2 milyon 132 bin 868 ton yaş meyve sebze ihraç ederek, 1 milyar 493 milyon dolar gelir sağladığını belirtti.
Türkiye yaş meyve sebze sektörünün söz konusu dönemde geçen yıla göre yüzde 24 artış yakaladığını kaydeden Başkan Nejdat Sin, elde edilen rakamlarda, Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin (AKİB) payının yüzde 40 olduğunu vurguladı.
-DESTEK TALEBİ-
Sektörün, hava kargo ücretlerindeki artışlar nedeniyle rekabetçiliğinin olumsuz etkilendiğini dile getiren Başkan Sin, Avrupa ve Uzak Doğu ülkelerinden gelen talepleri daha etkin karşılamak için hava kargo maliyetlerinin ivedilikle düşürülmesi gerektiğini ifade etti.
Başkan Sin, “Yaş meyve sebze ürünlerinin dünya pazarlarına hızlı ulaştırılması hava kargodan daha fazla yararlanmamızı zorunlu kılıyor. Çünkü ürünlerimizin en taze haliyle satışı için zamanla yarışıyoruz. Hava kargo tarifelerinde salgın öncesi ücretlere göre indirim uygulanmasını bekliyoruz” dedi.
Pandemiden dolayı insanların el değmemiş, hijyen açısından güvenli ürünler tüketmeyi ön plana aldığını söyleyen Sin, bu eğilimin paketleme maliyetlerine ilave yük olarak yansıdığını belirtti. Sin, paketleme konusunda desteklerin artırılmasının yaş sebze ve meyve ihracatının sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıdığını bildirdi.
-YOĞUN TALEP-
Yaş meyve sebze sektörünün, Covid-19 salgınını fırsata çevirdiğini vurgulayan Sin, “İhracatçılarımız, krizi iyi yöneterek, Avrupa ülkeleri ve Bağımsız Devletler Topluluğu pazarlarından gelen yoğun talepleri karşılayıp, küresel ekonomide pandeminin etkilerinin devam ettiği bu dönemde de yaş meyve sebze ihracatını artırma başarısı gösterdi” diye konuştu.
Yaş meyve sebze ihracatını ülkelere göre değerlendiren Sin, ilk sırada 503 milyon dolar değer ile Rusya’nın geldiğini açıkladı. Sin, sektörün Rusya’ya yönelik ihracatında yüzde 34 artış sağladığını aktardı. Türkiye’nin ikinci ana pazarının 179,5 milyon dolar değer ile Almanya olduğunu ifade eden Sin, bu ülkedeki performans artışının yüzde 12 olarak gerçekleştiğini söyledi. Sin, en fazla yaş meyve sebze ihraç edilen üçüncü ülke olan Romanya’da yüzde 36’lık artış sağladıklarını ve 110 milyon dolarlık dış satıma ulaştıklarını söyledi. Söz konusu dönemde en fazla ihracat artışı sağladıkları ülkelere değinen Sin, ilk sırada yüzde 126 artış ve 36,5 milyon dolar ile Polonya’nın olduğunu, bu ülkeyi yüzde 110 artış ve 12,6 milyon dolar ile İtalya’nın, yüzde 57 artış ve 92,8 milyon dolar ile Ukrayna’nın takip ettiğini belirtti.
-KİRAZ-VİŞNE-
Yaş meyve sebze sektörünün 2020 yılı Ocak-Ağustos dönemi ihracatını ürün gruplarına göre ele alan Başkan Sin, “Yılın ilk 8 ayında 718,5 milyon dolarlık meyve, 424,3 milyon dolarlık sebze ihraç ettik. Bu dönemde en çok ihraç ettiğimiz ürün yüzde 22 artış ve 224 milyon dolar değer ile kiraz-vişne oldu. Yüzde 2 artış ve 208,1 milyon dolar değer ile domates ikinci, yüzde 57 artış ve 131,4 milyon dolar değer ile şeftali üçüncü sırada yer aldı. Portakal, karpuz, armut, mandarin, erik, kayısı ve nar ihracatında da önemli artışlar sağladık” dedi. Tamer Yazar