Sembol yapılarda inşaatlar hızlandı

Hatay’da meydana gelen depremlerde zarar gören Hatay Devleti Millet Meclisi’nin 1939’da Türkiye Cumhuriyeti’ne katılma kararının alındığı tarihî valilik binası ile o dönemde meclis binası olarak kullanılan yapının yeniden inşası için çalışmalar hızla devam ediyor. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremlerde hasar gören 95 yıllık valilik binası ve Fransız mimar Leon Benju tarafından 1927’de inşa edilen, 29 […]

Hatay’da meydana gelen depremlerde zarar gören Hatay Devleti Millet Meclisi’nin 1939’da Türkiye Cumhuriyeti’ne katılma kararının alındığı tarihî valilik binası ile o dönemde meclis binası olarak kullanılan yapının yeniden inşası için çalışmalar hızla devam ediyor. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremlerde hasar gören 95 yıllık valilik binası ve Fransız mimar Leon Benju tarafından 1927’de inşa edilen, 29 Haziran 1939’da Hatay Devleti’nin Türkiye’ye katıldığı tarihe kadar bir yıl boyunca meclis binası olarak hizmet veren bina için proje hazırlandı.

Projenin kabulünün ardından uzman ekipler tarafından başlatılan çalışmalarda tarihi meclis binası ile yanındaki Adalı Konağı’nın yeniden inşası için ilk aşama olan kültür molozlarından ayrıştırma işlemleri tamamlandı. Tarihi meclis binasının sağlam bir temel üzerine inşa edilmesi için mimari ve statik projeler, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na sunuldu. Meclis binası ve Adalı Konağı, fore kazık üzerine yeniden inşa edilerek 2025’te hizmete sunulacak.


Hatay Valisi Mustafa Masatlı, tarihî meclis binası ve Adalı Konağı’nın inşa edildikleri dönemin izlerini taşıması sebebiyle kent hafızasında büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti. Masatlı, depremler sonucu her iki yapının da tamamen göçtüğünü ifade ederek, ayrıştırma işlemlerinin tamamlanmasının ardından temel yapı ve taşıyıcı sistemin, yeni teknolojilerle daha sağlam bir şekilde inşa edileceğini ve 120 kazık temel üzerine kurulacaklarını söyledi.


Masatlı, projenin 2025’in sonuna doğru tamamlanmasını hedeflediklerini belirterek, söz konusu tarihî yapıların aslına uygun olarak yeniden ayağa kaldırılacağını vurguladı. Tarihi valilik binasındaki çalışmalarda ise depremlerde yıkılan ve hasar gören kısımların moloz ayrıştırma işlemlerinin ardından söküme başlanacağı ve binanın günümüz teknolojisiyle daha sağlam bir şekilde inşa edileceği belirtildi. – Yusuf Cemil Karaçay-

Exit mobile version