“Sen Bir Okursun”

Bugün 23 Nisan.  Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO, 1995’te aldığı bir kararla 23 Nisan’ı, Dünya Kitap ve Telif Hakları Günü olarak  ilan edilmiştir. Don Kişot adlı ölümsüz romanın yazarı Cervantes,  William Shakespeare, Nobokov… gibi büyük yazarların ölüm tarihi olması, 23 Nisan’ın  Dünya Kitap ve Telif Hakları Günü seçilmesinde etkili olmuştur. Dünya Kitap […]

Bugün 23 Nisan.  Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO, 1995’te aldığı bir kararla 23 Nisan’ı, Dünya Kitap ve Telif Hakları Günü olarak  ilan edilmiştir. Don Kişot adlı ölümsüz romanın yazarı Cervantes,  William Shakespeare, Nobokov… gibi büyük yazarların ölüm tarihi olması, 23 Nisan’ın  Dünya Kitap ve Telif Hakları Günü seçilmesinde etkili olmuştur.

Dünya Kitap Günü ilk olarak 23 Nisan 1995’te kutlanmaya başlandı ve o günden beri uluslararası düzeyde 100’den fazla ülkede,  “dünya edebiyatına katkı sağlayan yazarlara, kitap okumaya, yayına, yayın hakkına, düşünce ve ifade özgürlüğüne saygıyı teşvik etmek amacıyla kutlanmaya devam ediyor.”

Bu karar, 1995’te Barselona’da toplanan Uluslararası Yayıncılar Birliği Kongresinde alınmıştır.  

2001’den bu yana, UNESCO ve kitap endüstrisinin üç ana sektörünü temsil eden uluslararası kuruluşlar, yayıncılar, kitapçılar ve kütüphaneler, her 23 Nisan’da geçerli olmak üzere bir yıllık bir dönem için Dünya Kitap Başkentini  ve tema’yı seçerler.

UNESCO, 2022 Dünya Kitap Başkenti olarak Meksika’nın güneydoğu kesiminde, Jalisco eyaletinde tatil kenti, aynı adlı eyaletin başkenti olan Guadalajara şehrini seçti.

Dünya Kitap Günü’nün bu yılki teması “Sen Bir Okursun” olarak belirlendi.

1995’te Paris’te düzenlenen UNESCO Genel Konferansında bu günün oluşturulmasının ve kutlanmasının amacı, “kitaplara ve yazarlara dünya çapında bir saygı duruşunda bulunmak, herkesi ve özellikle de gençleri, okuma zevkini keşfetmeye ve yenilenmiş bir başarı elde etmeye teşvik etmektir”

 “Kitabın ve okuma alışkanlığının önemini dünya çapında vurgulamak, okumayı özendirmek; yayına, yayın hakkına, düşünce ve ifade özgürlüğüne saygıyı teşvik etmek; kitabın, uluslararasında kültür alışverişini sağlayan, karşılıklı anlayış ve hoşgörüyü geliştiren niteliğiyle de dünya barışına hizmet etmek hedeflenmiştir.”

 Dünya genelinde 100’den fazla ülkede kutlanan Dünya Kitap Günü, ülkemizde, Türkiye Yayıncılar Birliği’nin de üyesi olduğu, Uluslararası Yayıncılar Birliği, Kütüphane Birlikleri ve Kurumları Uluslararası Federasyonu gibi uluslararası kuruluşların da desteğiyle düzenlenen çeşitli kültür ve sanat etkinlikleri ile kutlanmaktadır.

23 Nisan öncesindeki haftaya yayılan kutlamalar öncelikle okullarda ve kütüphanelerde yapılan etkinliklerle başlıyor. Öğrencilere kitap okuma sevgisini aşılayan, onların kitaplarla, yazarlarla, kitabevleri ve kütüphanelerle tanışmasını sağlayan etkinlikler yapılıyor. Kitap okumayı teşvik amaçlı posterler, kitap ayraçları dağıtılıyor. Özellikle öğrenciler ve çocuklar için hazırlanan kitaplar okullarda ve kütüphanelerde dağıtılıyor. Yazarlarla tanışma toplantıları ve okuma günleri düzenleniyor. Gazete ve dergiler kitap ekleri veriyor. Okuma sevgisi ile ilgili yarışmalar düzenleniyor.

 Kentimizde ilk kez bu yıl, 23-24 Nisan tarihlerinde, Hatay Büyükşehir Belediyesi, Defne Belediyesi ve Serinyol Esnaf Kefalet Kooperatifinin katkılarıyla Atatürk Parkı’nda onlarca şair ve yazarımızın katılımıyla Dünya Kitap Günü’nü kutluyoruz.

Tüm sanat dostlarını iki gün boyunca yanımızda görmeyi diliyoruz.

***

Bugün, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını büyük bir coşkuyla kutluyoruz.

Yeni Türk devletinin temeli, 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı gün atılmıştır.

TBMM’nin 23 Nisan 1920 günü kurulmasının onuruna, TBMM tarafından sadece Türk çocuklarına değil, bütün dünya çocuklarına hediye edilen, her yıl 23 Nisan günü kutlanan, 23 Nisan Türkiye’nin ulusal bayramıdır. 23 Nisan, TBMM’nin açılışı ve dolayısıyla da halkın yönetime tam anlamıyla egemen olmasının ilk günü olduğu için ulusal egemenlik açısından da önemli bir anlam taşır.

Her 23 Nisan günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı bütün dünya çocukları birlikte kutlarlardı.

Atatürk’ün ütopyasında hep çocuklar vardı. Zira toplumların mutluluğu çocukların mutluluğu ile özdeştir.

Tüm çocuklarımızın Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı yürekten kutluyorum.

Bu yolda emek sarf eden başta Mustafa Kemal Atatürk’ü ve tüm yüce Türk milletini sevgi, saygı ve minnetle selamlıyorum.

Exit mobile version