Meclis Binası ve Adalı Konağı Restorasyonu ile ilgili yorum:
Hem Övgü, Hem Eleştiri!
Antakyalı, planlama alanında uzman, ekonomist, yıllarca resmi ve özel kurum yöneticiliği yapmış, Antakya’nın tanınan, kanaat önderi konumundaki isimlerinden Serdar Saraç, Hatay Valiliği tarafından yapımı tamamlanan köprübaşındaki Meclis Binası ile Adalı Konağı restorasyonunda güzellikler yanı sıra eleştirilebilecek düzenlemeler de yapıldığını savundu.
İyi bir kent uzmanı sayılabilecek olan Serdar Saraç’ın paylaşımı şöyle:
“Hatay Meclis Binası ve Yahyazade (Adalı) Konağı’nın restorasyonu ile yıkılan eski Büyük Antakya Oteli’nin yeri de Konağın bahçesine dahil edilerek, Antakya’ya mükemmel bir mekan kazandırmış. Fakat, kendi kanaatimce, restorasyon sonrası kullanım ve bilgilendirme amaçlı büyük eksiklikler bulunmaktadır.
Bunlar;
1- Eski Antakya evlerinde bile İngilizce ve Türkçe bilgilendirme panosu (mekanın hafızası, mekanın tarihçesi vb…) mevcutken, Hatay Meclis Binası’nın İngilizce bilgilendirme panosu bulunmamakta. Ayrıca, Hatay Meclisi Binası bilgilendirmesi, mermer üzerine hazırlanmış! Fakat bu da binanın ihtişamı ile örtüşmüyor. Kabristandaki herhangi bir mezar taşı gibi olmuş! Hiç, ama hiç yakışmamış.
2- a) Yahyazade (Adalı) Konağı ile yıkılan eski Büyük Antakya Oteli yerinin, Hatay Turizm Derneği önderliğinde STK’larla birlikte ‘Hatay Mutfak Sanatları Merkezi’ olarak tahsis edilmesi ve bir eğitim-öğretim kurumu olarak çalıştırılması hususunda Hatay kamuoyunda bir beklenti oluşmuşken, bir pastane işletmesine müstecire (kiracıya) verilmesi, müstecirin seçiminin nasıl yapıldığı hususunda şeffaf olunmaması, kamuoyunda soru işaretlerine ve şüphelere sebebiyet vermiştir.
b) Yahyazade (Adalı) Konağı üzerine, Antakya Konağı yazısı yazılmıştır. Bu bilgi tamamen yanlıştır. Antakya Konaklarında, girişte selamlık, (selamlık: eve günübirlik gelen erkek misafirlerin ağırlandığı küçük misafir odası), evin ortasında dış kapıdan sonra havuş (avlu), avlunun etrafında mutfak, mahmel (odunluk), hamam ve tuvalet bulunur. Binanın, Antakya Konağı mimari özelliklerini taşıyıp taşımadığının, akademisyen ve uzmanlarca tekrar incelenmesinde fayda vardır. Yapı, bir Fransız mimar tarafında inşa edilmişse, zaten Antakya Konağı niteliği taşımayacağı açıktır.
c) Yahyazade (Adalı) Konağı ile yıkılan eski Büyük Antakya Oteli yerine, müstecirin logosu veya tabelası asılmıştır. Bu çok normal olup, fakat yanlış anlamalara sebebiyet vermektedir. İlimize gelen turistlerin, Petek Pastanesi’nin 1942 yılında bu binada kurulduğu fikrinin oluşmaması ve yanlış algılamaya sebebiyet verilmemesi için, muhakkak Konağın giriş kapısına İngilizce ve Türkçe Yahyazade (Adalı) Konağı bilgilendirme tablosu veya panosunun hazırlanarak asılması lazımdır.
3- Asi Nehri kenarından Cumhuriyet Alanı’na çıkan Kanatlı Caddesi, Petek Pastanesi’nin bulunduğu yerden trafiğe kapatılmıştır. Araç sayısının çok fazla olduğu, yol (cadde, sokak) sıkıntısı çekilen İlimizde bu yolun kapatılmasının mantıklı bir gerekçesini anlayabilmiş değilim. Bu durum, 2.5-3 kilometrelik Kanatlı Caddesi’ni adeta işlevsiz kılmıştır. Bu yolun hangi gerekçelerle trafiğe kapatıldığı, fayda ve sakıncalarının Hatay kamuoyuna anlatılmasında fayda vardır.” -Cemil Yıldız-