Serdar Yılmaz Saraç’ın ikinci eseri okuyucuyla buluştu

“İzzet Güçlü / Bir Hatay Mücahidinin Yaşam Öyküsü” Serdar Yılmaz Saraç, “Hatay Tarihi Üzerine Makaleler” adlı kitabının ardından, yeni eseri “İzzet Güçlü / Bir Hatay Mücahidinin Yaşam Öyküsü” adlı kitabı ile okuyucuyla buluştu. Saraç’ın eseri, yakın tarihimize ışık tutan gözde bir eser olmasıyla dikkat çekiyor. Yazar Serdar Yılmaz Saraç, kitabının içeriğiyle ilgili bu bilgileri aktardı: […]

“İzzet Güçlü / Bir Hatay Mücahidinin Yaşam Öyküsü”

Serdar Yılmaz Saraç, “Hatay Tarihi Üzerine Makaleler” adlı kitabının ardından, yeni eseri “İzzet Güçlü / Bir Hatay Mücahidinin Yaşam Öyküsü” adlı kitabı ile okuyucuyla buluştu. Saraç’ın eseri, yakın tarihimize ışık tutan gözde bir eser olmasıyla dikkat çekiyor.
Yazar Serdar Yılmaz Saraç, kitabının içeriğiyle ilgili bu bilgileri aktardı:
“Beni tanıyan veya tanımayan birçok kişiden, rahmetli dayım M. Şükrü Güçlü için; ‘şoför olmasına rağmen, Antakya’ya en fazla hizmet veren belediye başkanı oldu’ cümlesini defalarca duydum. Birçok kişinin M.Şükrü Güçlü’nün babası, benim de anne tarafından dedem olan ‘Şoför İzzet Ağa’yı tanımadığı veya zaman içinde unutulduğunu fark ettim. Oysa Hatay davası mücahidi olan İzzet Güçlü, 1930’lu yıllardan vefatına kadar Antakya’nın siyasi ve ekonomik yaşantısında önemli bir şahsiyet olmuş, kanaat önderliği yapmıştır. M.Şükrü Güçlü’de babasından aldığı bu misyonu değerlendirmiş, babasına layık bir evlat olmuş ve iki dönem Antakya’da başarıyla belediye başkanlığı yapmıştır.
Babam rahmetli Sabahattin Saraç, mimar-mühendis olmasına rağmen başta tarih olmak üzere sosyal bilimlere çok meraklı idi. Babam, yıllar önce avukat Mustafa Deliveli’nin yanına gider, iki Hataylının sohbeti sırasında söz Antakya’nın ağalarına gelir, Mustafa Deliveli; ‘Antakya’da İzzet Ağa vardı, muhakkak adını duymuşsundur?’ diye babama sorar. Babam’da ‘sağlığında kendisini göremedim ama kendisi benim kayınbabam olur, ben onun kızıyla evliyim’ der. Bunun üzerine Avukat Mustafa Deliveli, ‘O zaman sana kayınbabanla tanışmamız ve avukatlığını nasıl yaptığımı anlatmam lazım…’ diyor ve babama uzun uzun bu kitapta yazdığım anılarını anlatıyor. Her ikisi de rahmetli oldu, Allah’tan onlara rahmet diliyorum. 1934 doğumlu olan babamın bu olaylarla ilgili sohbetlerini dinleyen ve bilen arkadaşlarından hemen hemen hepsi birer birer vefat etti. Bu anıları dinleyen ve bilen ben bile, yaşlanmaya başladım. Zamanla babama daha fazla benzemeye ve bu anıları ben anlatmaya başladım. Baktım ki, anlatarak geniş kitlelere ulaşılmıyor., bu hatıraları, bir kitapta toplamaya karar verdim.
Bu kitapta amacım; İzzet Güçlü’nün kısa yaşamındaki gerçek hayatında yaptığı ve yaşadıklarıyla ilgili ailesince anlatılan, dilden dile dolaşarak zamanla öyküleşen yaşamını okuyucuyla buluşturmaktır.
Bu kitabın hazırlanmasında, benim kadar emeği geçen bir kişiye teşekkür etmeyi borç bilirim. Bu kişi Mehmet Tekin’dir. Bir insan hem Hatay sevdalısı, hem bilge, hem mütevazi, hem yardımsever, hem de örnek bir insan olur mu? Olur, o kişinin adı Mehmet Tekin’dir. Kitabımda sayısız düzeltme yapan, kaynak temin eden, adeta bir tez danışmanı gibi kitabımla ilgilenen Mehmet Tekin’e bir kez daha teşekkür ediyorum. İyi ki Hatay’da bir Mehmet Tekin var. Allah’tan ona uzun ve sağlıklı ömürler vermesini dilerim.”
Serdar Yılmaz Saraç: 1966 yılında Antakya’da doğan yazar, ilk, orta ve lise tahsilini doğduğu şehirde tamamladı. 1987 yılında Uludağ Üniversitesi İ.İ.B.F. Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. 1989 yılında İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler bölümünden ‘Türk Kamuoyunda Hatay Sorunu’ adını taşıyan tezini vererek yüksek lisans derecesi aldı. 1992 yılında İçişleri Bakanlığı’nın açmış olduğu İl Planlama Uzman Yardımcılığı İmtihanını kazanarak, Kahramanmaraş Valiliğinde memuriyet hayatına başladı. 1995 yılında İl Planlama Uzmanı oldu. 1997 yılında Hatay Valiliği İl Planlama Uzmanı kadrosuna atanarak, 10 yıl İl Planlama ve Koordinasyon Müdür Vekili olarak görev yaptı. 2008 yılında görevde yükselme imtihanını kazanarak, Osmaniye Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü oldu. 2011 yılından itibaren Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreterliği görevinde bulundu. 2018 yılında bu görevinden kendi isteğiyle ayrılarak emekli oldu.
Yazarın, ‘Hatay Tarihi Üzerine Makaleler’ adını taşıyan bir kitabı bulunmaktadır. -Mehmet ÖZGÜN-

Exit mobile version