SES, ASPB bütçesini eleştiriyor:

Sosyal Hizmete de Kadınlara da yer yok! Sağlık Emekçileri Sendikası Hatay Şubesi adına kaleme alınan açıklamada, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na ayrılan bütçe eleştirildi. SES Hatay Şube Kadın Sekreteri Meryem Avcı imzalı açıklamada, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yarın Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek bütçesinin muhalefetin tüm itirazlarına rağmen kabul edileceğini bilmek için kahin […]

Sosyal Hizmete de Kadınlara da yer yok!

Sağlık Emekçileri Sendikası Hatay Şubesi adına kaleme alınan açıklamada, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na ayrılan bütçe eleştirildi. SES Hatay Şube Kadın Sekreteri Meryem Avcı imzalı açıklamada, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yarın Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek bütçesinin muhalefetin tüm itirazlarına rağmen kabul edileceğini bilmek için kahin olmaya olmadığı görüşü belirtildi ve şöyle denildi:
“2018 yılında da sosyal hizmet alanında çalışanları görmeyen, sosyal hizmeti “sosyal yardımla” sınırlandıran, kadını aile içine hapseden bir bütçe ile karşı karşıyayız.
2017 yılı merkezi yönetim bütçesi içinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın payı %4’tü. 2018 yılında bu oran daha da azalarak %3,5 olmuş, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına 2018 yılı için 26 milyar 690 milyon 506 bin TL ayrılmıştır.
2017 yılı bütçesinden ‘Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ (ASPB) ayrılan kaynaklar kadının güçlenmesine yönelik politikaları hayata geçirmek yerine, aileyi güçlendiren politikaların temel alındığını göstermektedir. Aynı tablo 2018 yılı için de devam etmektedir.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın bütçesinde parasal bir artış olmakla birlikte, oransal bir düşüş vardır. Ancak bu artış ne milyonlarca çocuk, engelli ve yaşlıya daha iyi bir sosyal hizmet sunumu için, ne kadınların eşitliği için, ne de bu alanda çalışan emekçiler içindir. Bu artış, AKP hükümetinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı eliyle oluşturmaya çalıştığı bağımlılık mekanizmasını daha da artırmak içindir.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesi, AKP’nin yoksulluğu sürdürme, yoksullaştırılan emekçileri ise iktidara bağımlı hale getirme politikasının bir aracı olarak ‘sosyal yardımlar’ın kullanılmasının artarak devam edeceğinin göstergesidir. Bütçede sosyal hizmet yoktur. Bütçede, Bakanlıkta ağır koşullar altında, düşük ücretlerle, güvencesiz çalışan emekçilerin geleceği için hiçbir düzenleme yoktur. Bütçede çocuklar, engelliler, kadınlar, yaşlılar yoktur.”
-ÇÖZÜMSÜZ BİR BÜTÇE-
SES Hatay Şubesi Kadın Sekreteri Meryem Avcı imzalı açıklamada, ASPB bütçesinin; kadınların şiddet, düşük ücretli ve güvencesiz çalışma, istihdama ve kamusal hizmetlere erişimde ayrımcılık ve benzeri temel ihtiyaçlarına gerekli çözüm üretmekten uzak bir bütçe olduğu görüşüne de yer verildi ve şöyle denildi.
“Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’nün bütçesi 2014’ten bu yana azalmaktadır. Yani 2018 yılı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bütçesinde kadına da yer yoktur. Kadınların sosyal, siyasal ve ekonomik alanda karşılaştıkları ayrımcılığı gidermekten uzak olan bütçede kadının aile içinde daha fazla konumlandırılması hedeflenmiştir. Kadınların çalışma yaşamına katılımı ise sadece esnek ve güvencesiz istihdama katılımları şartına bağlanmıştır. Sermayenin, özel sektörün önceliklerini temel alan bir yaklaşımla, kadınların toplumsal zeminde güçlenmesinden ziyade, toplumda bütün olarak sosyal bağımlılık oluşturan mekanizmaları güçlendirmek için kullanılmaktadır. Sosyal yardımlar için kurum ve vakıflara başvurmak zorunda kalanların % 80’ni kadınlar oluşturmaktadır. Kadınlara verilen bu yardımlarla, ev içi bakım işleri hiç bir sosyal güvenlik kapsamına alınmadan yine kadınların sırtına yüklenmektedir. Kadınların çalışma hayatının her alanında uğradıkları ayrımcılık ve düşük kadın istihdam oranları ve ücretleri konusunda artık somut adımlar atılmalıdır.
Görüldüğü gibi, ASPB bütçesinde emeğe, emekçiye, çocuğa, yaşlıya, engelliye ve kadına yer yok, toplumu yandaş kuruluşlar aracılığı ile bağımlı hale getirme anlayışı vardır. Bu nedenle, halkın nitelikli ve gerçek sosyal hizmet hakkı için, emekçilerin insanca çalışma ve yaşama hakları için sosyal hizmetlerin kamusal bir hizmet olarak sunulması, ihtiyaç duyan herkesin ayrımsız şekilde, ücretsiz, eşit, nitelikli ve anadilinde hizmete ulaşmasının sağlanmalıdır.
Sosyal hizmet bir lütuf değil, haktır. Sosyal hizmeti ‘yardım, sadaka ve lütuf’ haline getirilmesi uygulamalarına son verilmelidir.”
SES açıklamasında, neler yapılmasıyla ilgili görüşler de sıralandıktan sonra, sonuç bölümünde acilen bir ‘Kadın Bakanlığı’ kurulması gerekliliğine de yer verildi. -Mehmet Özgün-

Exit mobile version