Sezgin Suna Şefliğinde

Hatay’dan Anadolu’ya Ermenice (Hatay), Zazaca (Tunceli), Rumca (Gökçeada), Gürcüce (Artvin), Ladino (İstanbul), Lazca (Rize) ve Süryanice (Mardin)… 7 İl’de hayata geçen ‘Kültürlerin Sesi Projesi’ kapsamında Antakya’da kurulacak ve Ermenice eserler seslendirecek koro için korist olmaya ne dersiniz? Şimdi, başvuru zamanı. Ermenice davetini yaparken, ‘ՀԱԹԱՅ ԱՆՏԻՈՔԻ ՄԷՋ ` ՊԻՏԻ ԿԱԶՄՈՒԻ ԵՐԳՉԱԽՈՒՄԲ ՄԸ ՈՐԸ ԿԸ ՁԳՏԻ ՀԱՅԵՐԷՆ […]

Hatay’dan Anadolu’ya

Ermenice (Hatay), Zazaca (Tunceli), Rumca (Gökçeada), Gürcüce (Artvin), Ladino (İstanbul), Lazca (Rize) ve Süryanice (Mardin)… 7 İl’de hayata geçen ‘Kültürlerin Sesi Projesi’ kapsamında Antakya’da kurulacak ve Ermenice eserler seslendirecek koro için korist olmaya ne dersiniz? Şimdi, başvuru zamanı.

Ermenice davetini yaparken, ‘ՀԱԹԱՅ ԱՆՏԻՈՔԻ ՄԷՋ ` ՊԻՏԻ ԿԱԶՄՈՒԻ ԵՐԳՉԱԽՈՒՄԲ ՄԸ ՈՐԸ ԿԸ ՁԳՏԻ ՀԱՅԵՐԷՆ ԵՐԳԵՐ ՁԱՅՆԱԳՐԵԼ։ՈՒՍՏԻ ` ԱՅՍ ԵՐԳՉԱԽՈՒՄԲԻՆ ՀԱՄԱՐ ՔՕՐԻՍԴՆԵՐՈՒ ԴԻՄՈՒՄՆԵՐԸ ԿԸ ՇԱՐՈՒՆԱԿՈՒԻՆ!’ mesajı veren ‘Kültürlerin Sesi Projesi’, Anadolu’nun kadim kimliğinde yükselecek toplam 7 Koro için çalışmalarını sürdürüyor. MAGMA ve Boğaziçi Caz Korosu Ailesi tarafından hayata geçirilecek olan projeye, Yücel Kültür Vakfı da destek veriyor.
-İLK KONSER-
Antakya özelinde Hatay’ı da ilgilendiren sürece dair açıklama şöyle:
“Projenin ilk aşaması kapsamında, Kasım ayında; Hatay, Mardin, Tunceli, Gökçeada, İstanbul, Artvin ve Rize’den başvurular sonunda belirlenen koro şefi adaylarına, MAGMA &Boğaziçi Caz Korosu Ailesi Genel Sanat Yönetmeni ve Şefi Masis Aram Gözbek tarafından İstanbul’da bir haftalık bir koro şefliği eğitimi verildi. Şimdi de bu eğitmenlerimiz liderliğinde, yukarıda adı geçen şehirlerde korolar kuruyoruz.
Proje kapsamında Hatay-Antakya’da, Sezgin Suna yönetiminde kurulacak koromuz, 5 aylık bir çalışma sürecinin ardından MAGMA Oda Korosu ile birlikte şehrimizde konser verecek. Ardından Haziran ayında İstanbul’da bir araya gelecek korolar, hem farklı kültürlerle bir araya gelme imkanı bulacaklar hem de kendi dillerindeki eserleri bir festival kapsamında seslendirecekler.”
-HİKAYEMİZ-
Anadolu’yu Anadolu yapan çok dinli, çok dilli ve çok kültürlü yapıyı omuzlaması hedeflenen proje; Ermenice (Hatay), Zazaca (Tunceli), Rumca (Gökçeada), Gürcüce (Artvin), Ladino (İstanbul), Lazca (Rize) ve Süryanice (Mardin) dillerinde bir araya gelecek korolarla, özlenen Türkiye resmini de paylaşma hazırlığında.
Bu konuda ifade edilen ise, dünden bugüne süren yoğun ve yorucu çalışmanın misyonuna dair:
“Asırlardır Anadolu topraklarına birlikte ev sahipliği yaptığımız farklı kültürlerin ve dillerin en sağlıklı şekilde yaşatılmasına destek olma adına, en uygun sanatsal oluşumun, birbirinden farklı seslerin bir araya gelmesiyle güçlenen çok sesli koro müziği olduğuna inanarak çıktık yola ve ilgili kültürlere ait değerlerin daha geniş kitlelere ulaşabilmesi için de bir platform oluşturmayı hedefledik.”
-NE YAPTIK?-
Kültürlerin Sesi Projesi kapsamında, ülkemizde yaşayan farklı kültürleri temsilen, belirlenen 7 farklı şehirde korolar kuruluyor. Bu şehirler; Artvin, Gökçeada-Çanakkale, Hatay, İstanbul, Mardin, Tunceli ve Rize olarak belirlendi. Bu konuda gönüllü 2’şer koro şefine, MAGMA ve Boğaziçi Caz Korosu Ailesi Genel Sanat Yönetmeni ve Şefi Masis Aram Gözbek tarafından İstanbul’da 7 günlük bir koro şefliği atölyesi verildi. Akabinde bu şefler, bölgelerindeki 16-29 yaş arası 40’ar çocuk ve gençten oluşan korolar oluşturdular. Ardından birlikte belirlenen yerel eserlerle beraber, bir repertuar üzerinde çalışıldı.
6 aylık bir çalışma sürecinin ardından her şehirde hayata geçirilen koroların, MAGMA Oda Korosu ile birlikte, belirlenmiş bölgelerin kültürel zenginliklerini yansıtan bir mekanda konser vermesi planlanıyor. Hatay adına kurulan koronun bu anlamda vereceği konserin hem çok ilgi çekmesi ve hem de kadim Hatay coğrafyası adına keyif veren, ortak bir yaşam hikâyesi sunması bekleniyor.
-TÜM KOROLAR-
Proje’nin Haziran 2020 tarihi ise, beklenen büyük finalin de tarihi. Zira Haziran 2020 tarihinde, hedef illerdeki tüm korolar, İstanbul’da gerçekleştirilecek bir etkinlik kapsamında ağırlanacak ve 7 koroyla birlikte, festival havasında konserler düzenlenecek. Ayrıca belirlenecek ortak eserler seslendirilerek, farklı kültürlerin birbirleriyle etkileşimine fırsat verilecek.
Tam da bu noktada verilen mesaj, bir bakıma, Anadolu’nun da özlenen mesajı…
“Aynı ülke topraklarında yaşayan, farklı dilleri konuşan, farklı kültür ve geleneklerle yetişmiş gençlerin bir araya gelerek birbirlerini tanımalarının ve İstanbul’un tarihi ve kültürel birikimiyle hayatlarına özel bir deneyim katmalarının vereceği özgüveni ve sevinci, onlarla paylaşmayı amaçlıyoruz.”
-4 SONUÇ-
Ermenice (Hatay), Zazaca (Tunceli), Rumca (Gökçeada), Gürcüce (Artvin), Ladino (İstanbul), Lazca (Rize) ve Süryanice (Mardin) dillerinde biriken notaları bir araya getirme çabasındaki Kültürlerin Sesi Projesi’nden, 4 ana başlıkta sonuç bekleniyor.
Proje adına yapılan açıklamada, bu 4 ana başlık şöyle sıralanıyor:
“Öncelikle, 7 farklı dilden 7 eserin 200 kişilik bir koro (7 ilden korolar ve MAGMA Oda Korosu) ile seslendirilecek olması bu anlamda bir ilk olacağı için, kayıtların profesyonel şekilde alınması ve paylaşılması bizi en çok heyecanlandıran adımların başında geliyor. Projemiz sonrası, koroların devamlılığını ve benzer topluluklara örnek teşkil etmesini ümit ediyoruz. Yerel kültürlerin kendi müziklerini dile getirmelerine bir olanak sunmak adına, sanatın etkisini global ölçüde yayarak, diğer şehirlerde ve hatta ülkelerde de pozitif bir etkide bulunmayı amaçlıyoruz. Projemizde yer alacak çocuk ve gençlerin, bu süreç boyunca kişisel gelişimlerine destek olmak ve hayata dair zgüvenlerine bir katkı sağlamanın da en önemli katkılardan biri olduğunu düşünüyoruz. Bu süreçte belirlenen illerdeki yerel yönetimler ve ilgili sivil toplum kuruluşlarla birlikte çalışmayı da hedefliyoruz.”
-3 GÜN KALDI-
Bu konuda ‘ben de varım’ diyenlere kapılarını sonuna kadar açan Proje, başvurmak isteyen korist adayları www.kulturlerinsesi.com sayfasında bekliyor. Başvurular, https://forms.gle/fh4NwM3KtHXhkzwe9 bağlantısından gönderebileceği gibi, ayrıntılı bilgi için, Hatay Korosu’nun şefliğini yürütecek Sezgin Suna’ya ‘sezginsuna2019@gmail.com’ email adresi üzerinden ulaşılabilecek. -Tamer Yazar-

Exit mobile version