Milletvekili Serkan Topal’dan vatandaşı, esnafı rahatlatacak pandemi kanun teklifi
CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, TBMM başkanlığına ilettiği kanun teklifi ile pandemi süresince işini kaybeden vatandaşların ve esnafın SGK primlerinin devlet tarafından ödenmesinin gerekliliğine vurgu yaptı.
Ticari faaliyetleri devlet tarafından kısıtlanan bir esnafın ve ailesinin sağlık hizmetlerinden men edilmesinin hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmadığını belirten Milletvekili Topal, pandeminin ne zaman biteceği konusunda herhangi bir öngörü olmamasına karşın kamu alacaklarını öteleme yoluna giderek sorunu çözme yönteminin kamu idaresi bakımından sürdürülebilir bir yöntem olmadığını bildirdi.
Prim borçları kamu kaynaklarından karşılanmalı …
Devletin vatandaşlık hukukunu gözeterek sebebiyet verdiği mağduriyeti gidermesinin ve pandemi süreci bitinceye kadar faaliyetleri kısıtlılığa tabi sigortalıların prim tahakkuklarının hazine tarafından ödenmesi hususunda gerekli düzenlemeyi yapmasının önemine değinen Milletvekili Topal, bu nedenle prim borçlarının vatandaş adına kamu kaynaklarından karşılanmasının önemine değindi.
Milletvekili Topal, kanun teklifinin gerekçesinde şunlara yer verdi: 14 Mart 2020 tarihinden itibaren Kamu Otoritesince yürürlüğe konulan Pandemi önlemleri kapsamında aşamalı olarak bir çok işyerinin faaliyetleri kısmen veya tamamen durduruldu. Bu işyerlerinin büyük çoğunluğu emek yoğun olarak çalışan iş kollarından oluşmaktadır. Küçük esnaf veya Sanatkar olan bu iş kollarının önemli kısmı aile işletmeleridir. Milyonlarla ifade edile bu kesim pandemi sürecinin en mağdur olan kesimidir. Bir kısmı faaliyet yasağı olmamasına karşın faaliyet alanları önlemler kapsamında olduğu için işini kaybetmiştir. Örneğin kısıtlılık kapsamında olmamalarına karşın okulların kapalı olması ile birlikte işsiz kalan servisçi esnafı gibi. Veya yaşamını müzik icra ederek kazanan sanatçılar gibi. Bu kapsamda çalışan esnaf ve sanatkar grubu 2020 mart ayından bu yana hiçbir gelir elde etmemesine karşın büyük bir kamu borcu ile karşı karşıya kalmışlardır. Bu kamu borçları arasında sigorta prim borçları, altından kalkınmayacak kadar ciddi bir yekün oluşturmuştur. Kamuoyunda Bağ-Kur primi olarak bilinen sigorta primi ödemeleri yapılmadığı için kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları aile fertleri de sağlık hizmetlerinden yoksun bırakılmıştır. Prim tahsilatı ötelemeleri soruna çözüm getirmemiş, daha büyük bir sorun yumağını ortaya çıkarmıştır.
Gerekli düzenleme yapılmalı …
Kamu otoritesince faaliyetleri kısıtlanan bu esnaf ve sanatkar grubunun daha fazla mağdur edilmemesi, sosyal devlet ilkesinin gereği olmakla birlikte esasen devletin temeli olan hakkaniyetin de gereğidir. Devlet hiçbir vatandaşını mağdur etmemelidir. Ticari faaliyetleri devlet tarafından kısıtlanan bir esnafın ve ailesinin sağlık hizmetlerinden men edilmesi hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmamaktadır. Pandeminin ne zaman biteceği konusunda her hangi bir öngörü olmamasına karşın kamu alacaklarını öteleme yoluna giderek sorunu çözme yöntemi kamu idaresi bakımından sürdürülebilir bir yöntem değildir. Devlet vatandaşlık hukukunu gözeterek sebebiyet verdiği mağduriyeti gidermeli ve pandemi süreci bitinceye kadar faaliyetleri kısıtlılığa tabi sigortalıların prim tahakkuklarının hazine tarafından ödenmesi hususunda gerekli düzenlemeyi yapmalıdır. Bu nedenle prim borçları vatandaş adına kamu kaynaklarından karşılamalıdır.” Mehmet ÖZGÜN