Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Siber Hayatlarımız Var!

Ama Şikayetlerimiz de… Hatay dahil 26 İl’de gerçekleştirilen “Dijital Vatandaşlık:

Ama Şikayetlerimiz de…

Hatay dahil 26 İl’de gerçekleştirilen “Dijital Vatandaşlık: Erişim Tutum ve Davranışlar” başlıklı araştırmanın  en çarpıcı sonuçlarından birisi, Türkiye’de her üç kişiden birinin en az bir tür siber zorbalık yaşaması.

                Oxford Üniversitesi Uluslararası Kalkınma Bölümü’nün hazırladığı “Dijital Vatandaşlık: Erişim Tutum ve Davranışlar” başlıklı rapor, yayınlandı. İçinde, İnsani Gelişme Vakfı’nın yürüttüğü bir anket çalışmasının da yer aldığı rapor, Türkiye’de toplumun algı ve davranışlarını, dijital vatandaşlık kavramını oluşturan unsurlar açısından masaya yatırıyor. Bu kavram, raporda; dijital erişim, dijital okuryazarlık, dijital güvenlik gibi dokuz farklı başlıkta inceleniyor ve her bir başlığa ilişkin Türkiye’de yapılmış saha çalışmalarına yer veriliyor.

-SANALDAYIZ!-

                Hatay dahil 26 ilden 15 yaş üstü 3 bin 200 katılımcı ile yapılan araştırmanın en çarpıcı sonuçlarından birisi, Türkiye’de her üç kişiden birinin en az bir tür siber zorbalık yaşaması. Araştırmaya göre, Türkiye’de her güç kişiden biri en az bir tür siber zorbalık yaşamış. Bunlar arasında, izni olmadan sık sık arandığını veya yazılı mesaj aldığını söyleyenlerin oranı yüzde 25, rızası olmadan cinsel içerikli mesaj aldığını söyleyenlerin oranı yüzde 12, kişisel verilerine izni olmadan erişildiğini söyleyenlerin oranı yüzde 12, sosyal medyada itibarsızlaştırıldığını söyleyenlerin oranıysa yüzde 7.

-BEŞ KİŞİDEN BİRİ-

                Siber zorbalığa maruz kalanlar yanı sıra Türkiye’de her beş kişiden biri “siber zorbalık yaptığını” ifade ediyor. Bunlar arasında, karşıdakinin izni olmadan onu sık sık aradığını veya mesaj gönderdiğini söyleyenlerin oranı yüzde 7, birine rızası olmadan cinsel içerikli mesaj gönderdiğini ifade edenlerin oranı yüzde 3, birini sosyal medya veya mesajlaşma uygulamaları üzerinden tehdit ettiğini söyleyenlerin oranı yüzde 3.

-BİLMİYORUZ!-

                Öte yandan rapor, dijital dünyada sık kullanılan bazı kavramlara ilişkin Türkiye’de yeterli bilincin olmadığını da ortaya koyuyor. Örneğin, Türkiye’de toplumun çoğunluğu, bir kavram olarak “nefret söylemi”nden haberdar değil. Rapora göre, nefret söylemine karşı farkındalık yüzde 40 seviyesinde. Farkındalık seviyesi en yüksek yaş grubu yüzde 53 ile 15-34 yaş iken, farkındalık seviyesi en düşük grup ise yüzde 23 ile 55 yaş üstü kişiler. Üniversite mezunlarının yüzde 63’ü, ortaokul mezunlarının yüzde 32’si, nefret söylemi kavramından haberdar.

-Tamer Yazar-