Prof. Dr. Sözen, memleketimizdeki kanayan yaraya dikkat çekti
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Şevki Sözen, Erol Bilecik Kongre Merkezi’nde “Kadına Şiddet ve Çocuğa Yansıması” konulu seminerinde memleketimizdeki kanayan yaraya dikkat çekti.
Katılımın yoğun olduğu seminerde, aile içi şiddeti; aile içinde bireyin bedeninin fiziksel, cinsel ve psikolojik bütünlüğünün ya da özgürlüğünün zor kullanarak tehlikeye uğratılması olarak tanımlayan, risk gruplarını da kadınlar, yaşlılar ve çocuklar olarak sıralayan Prof.Dr. Sözen, toplumuzda kadınların üçte birinin fiziksel şiddete uğradığını, şiddete uğrayan kadınların yarısının da şiddeti gizlediğini vurguladı.
“Tokat atma, yumruklama, tekmeleme, boğazını sıkma, ısırma, saç yolma/çekme, sürükleme, başa bir cisimle vurma veya başı duvara/yere vurma, ayakla başı ezme, yastıkla boğmaya çalışma, odaya kilitleme, eşyaları kırıp dökme, üstüne fırlatma, hamileyken karnı, beli tekmeleme, yumruklama.”
Prof.Dr. Sözen, katılımcıların ilgiyle izlediği seminerinde cinsel şiddet olarak kabul edilen davranışları şöyle aktardı: “Kadına cinsel bir obje gibi davranmak, aşırı kıskançlık ve şüphecilik göstermek, giyin tarzı konusunda istediğinden daha açık yada kapalı giyinmeye zorlamak, cinselliği bir ceza yöntemi olarak kullanmak, açıkça başka kişilere cinsel içerikli ilgi göstermek, fiziksel veya duygusal baskı yaparak cinsel ilişkiye zorlamak, cinsel ilişki sırasında sadistçe davranmak-işkence etmek, doğum kontrolüne izin vermemek, para karşılığı cinsel ilişkiye zorlamak.”
Kadın intiharlarının yüzde 30’unun, cinayetlerin yüzde 60’ından fazlasının aile içi şiddet kaynaklı olduğuna değinen Prof.Dr. Sözen, şiddet uygulayan erkeklerdeki temel özellikleri şu şekilde tanımladı: “Çocukluk döneminden süregelen yaşanmış şiddet deneyimlerini bulunması; alkol, uyuşturucu bir madde bağımlısı olması; kişilik bozukluğu ya da psikiyatrik bir bozukluğunun bulunması; düşük özgüven; patolojik kıskançlık; başarısız ilişkiler; sosyal beceriksizlik; kendinden aşağı seviyede kişilerle olma isteği; sık sık iş değiştirme eğilimi.”.
Tazeaslan: Gönül ister ki kadına ve çocuğa el kalkmasın …
Seminer öncesi bir konuşma yapan Erol Bilecik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Sabri Tazeaslan, toplumun en önemli yaralarından birisi olan böylesine önemli bir konuda Lions üyelerini ve Prof.Dr. Şevki Sözen’i medeniyetlerin beşiği, barış, kardeşlik ve hoşgörü kenti Hatay’da ve okullarında ağırlamaktan mutluluk duyduğunu söyledi ve şunları dile getirdi: “İnsan yetiştirmek kolay bir iş değildir. Canlılar arasında en zor yetişen insandır. Sabır ister, sevgi, şefkat ve ihtimam ister. Dün yaptığınız şey size hala iyi görünüyorsa, bugün yeterli değilsiniz demektir.
Bizler de Erol Bilecik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak bu düşünceyle öğrencilerimizi insani, milli ve ahlaki olarak en iyi şekilde yetiştirmek amacındayız. Gönül ister ki, kadına ve çocuğa el kalkmasın. Şiddetin hiçbir şekli, hiçbir ortamda yaşanmasın. Ama ne yazık ki, toplumun her kesiminde şiddete maruz kalan insanlarımız, kadınlarımız, çocuklarımız var. Hiçbir zaman hiçbir şekilde şiddetin yaşanmayacağı bir toplumun dileğiyle…” -Mehmet ÖZGÜN-