Sigaradan 100 bin can!

-Türkiye’de, 17 milyon kişi sigara içiyor, her yıl 100 bini ölüyor. -Hatay’da; Antakya, İskenderun ve Dörtyol Devlet Hastanelerinde “Sigarayı Bıraktırma” birimleri var. Sigarayı bırakmak için başvuran 1178 kişiden 337’si sigarayı bırakmayı başardı. Türkiye’de, yaklaşık 17 milyon kişi sigara içerken, her yıl 100 bin kişi, sigaraya bağlı nedenlerle yaşamını kaybediyor. Bu sayı, trafik kazalarına bağlı ölümlerden […]

-Türkiye’de, 17 milyon kişi sigara içiyor, her yıl 100 bini ölüyor.
-Hatay’da; Antakya, İskenderun ve Dörtyol Devlet Hastanelerinde “Sigarayı Bıraktırma” birimleri var. Sigarayı bırakmak için başvuran 1178 kişiden 337’si sigarayı bırakmayı başardı.

Türkiye’de, yaklaşık 17 milyon kişi sigara içerken, her yıl 100 bin kişi, sigaraya bağlı nedenlerle yaşamını kaybediyor. Bu sayı, trafik kazalarına bağlı ölümlerden 20 kat fazla. Her yıl 5000 civarında yurttaşımızın trafik kazasından hayatını kaybettiği dikkate alındığında, sigara nedenli 100.000 ölüm, kazalardaki ölen sayısının 20 kat fazlasına karşılık gelmekte.
Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü nedeniyle yayınladığı mesajında, başta sigara olmak üzere, tüm tütün ürünlerini (puro, pipo, nargile, enfiye vs.) içmenin, bedenin tüm sistemlerini etkileyen, bağımlılık yapan, her dozu ile zararlı olan, kronik ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu bildirdi ve şöyle devam etti:
“Sigara, sadece içenin değil, başta çocuklarımız olmak üzere, hatta daha doğmamış bebeklerimizin bile sağlığını bozmaktadır. Ayrıca ebeveynleri sigara içen çocukların, ileride sigara bağımlısı olma riski de diğerlerinden çok daha yüksektir.
Bilinmelidir ki, kapalı alanlarda sigara yasağının yürürlüğe girdiği ülkelerde sigaraya bağlı ölümlerin azaldığı görülmüş, böylelikle hem insan sağlığı korunmuş, hem de ticari faaliyetler aksamamıştır. Bir bağımlılık olan sigara içiminden kurtulmak için bireysel çabalar çok değerli olup, bu davranıştan kurtulabilmek için sağlık çalışanlarının desteğine de ihtiyaç duyulabilmektedir.
Bugün, tüm dünya ülkelerinde, sigarayı bırakmada ‘Sigara Bırakma Polikliniklerinin’ etkinliği kabul görmektedir. Sigarayı bırakma polikliniklerine başvuran kişilerde sigarayı bırakma oranı, kendi kendine sigarayı bırakmaya çalışanlara oranla daha yüksektir.
İlimizde; Antakya, İskenderun ve Dörtyol Devlet Hastanelerinde kurulmuş olan Sigara Bırakma Polikliniklerinden randevu alınarak ya da 171 Sigara Bırakma Hattı’nı arayarak, sigarayı bırakmak için ilk adımı atabilirsiniz. Ayrıca Sigara Bırakma Polikliniklerinde muayene olan vatandaşlarımıza, uygun görülmesi halinde, ücretsiz Sigara Bırakma ilaçları verilmektedir.
2015 yılında, ilimizde 2537 kişi sigarayı bırakmak için Sigara Bırakma Polikliniklerine başvurmuş olup, 860 kişi sigarayı bırakmıştır. 2016 yılının ilk dört ayında ise 1178 kişi başvurmuş olup, 337 kişi sigarayı bırakmıştır.
Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu’nun, 2021 yılıyla birlikte tüm kesimlerin katılımıyla, Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği başlatılması kararı alınmıştır. Koronavirüs pandemisi nedeniyle yaşadığımız şu günlerde, tütün ürünü kullanımının zararları ve bırakmanın gerekliliği bir kez daha ortaya çıkmıştır. Toplumda tütün kullanımını azaltmak ve pasif etkilenimi önlemek amacıyla, Mayıs 2021 itibariyle ‘Başarabilirsin’ temasıyla sigara bırakma kampanyası başlatılmıştır. Kampanyaya katılım, https://alo171.saglik.gov.tr sitesindeki ‘Başarabilirsin’ butonu üzerinden ulaşabilen katılım formu ve bağımlılık düzeyi tespitine yönelik formun doldurulması ile yapılabilecektir.
Sigarayı bırakmak için en doğru zaman, şu andır. Bırakma kararlılığı, uygun tedavi ve motivasyonla, siz de sigarayı bırakabilirsiniz. Unutmayın, sigara içtiğiniz her an, hayatınızdan ve sevdiklerinizle geçireceğiniz sağlıklı zamanlardan çaldığınız anlardır. Sigara İhbar Hattı, 05529630729, SABİM 184…” -Selvi Günay-

Exit mobile version