AB Delegasyonu Türkiye Temsilcisi Christian Berger’in verdiği bilgiye göre, AB, Suriyeli mülteciler için açtığı sağlık kliniklerinin yanı sıra, önümüzdeki günlerde biri Kilis’te ise diğeri Hatay’da olmak üzere iki devlet hastanesi inşa edecek.
Hatay’da 500 bine yakın bir nüfusa sahip olduğu ifade edilen Suriyeli sığınmacılar için ‘adaptasyon’ sürecini kurumsal anlamda çok fazla kontrol edemeyen Hatay, ekonomisi içinde artık daha fazla yer eden sığınmacı işgücü başlığını da ‘kayıt-dışı’ noktasından uzaklaştıramadı. Ancak Hatay’ın zorlandığı bazı konularda Avrupa Birliği (AB) de devrede.
-İKİ İL-
Bu konuda konuşan ve mülteciler konusunda Türkiye ile işbirliğinin AB için “vazgeçilmez” olduğu mesajı veren AB Delegasyonu Türkiye Temsilcisi Christian Berger, sunulan hizmetlere desteği aksatmayacaklarını söyledi.
Hem resmi makamlarla hem de sivil toplum örgütleriyle işbirliği içinde olduklarını ifade eden, sadece okul ve hastane yapımı gibi temel gereksinimlere odaklanmadıklarını anlatan Berger, “Öğretmenlerin eğitimine, Türkçe kurslarına, öğrencilerin okula taşınmasına ve okulda verilen yemeklere de destek veriyoruz” dedi.
Berger’in verdiği bilgiye göre, AB, Suriyeli mülteciler için açtığı sağlık kliniklerinin yanı sıra önümüzdeki günlerde, biri Kilis’te ve diğeri de Hatay’da olmak üzere iki devlet hastanesi inşa edecek. Berger, “Önümüzdeki aylar ve yıllar içinde yeni bir üç milyar Euro’luk desteğimiz gelecek” dedi.
-GERİ DÖNÜŞ-
2011’de patlak veren Suriye iç savaşından kaçanlara kapılarını açan Türkiye, son dönemde Suriyeli mültecilerin geri dönüşüne odaklanmış durumda. Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin düzenlediği askeri operasyonların ardından 260 bin Suriyelinin ülkesine geri döndüğünü açıklamıştı. Öte yandan Suriyeli mülteciler için açılan kampların kapatılmasına dönük hükümetin çalışmaları da sürüyor. Kamplarda sadece, çalışamayacak ve kendine bakamayacak kişilerin kalmasına izin veriliyor.
Mültecilerin geri dönüş kararını kendilerinin vereceğine dikkat çeken Christian Berger ise, geri dönüş koşullarının oluşmadığına dikkat çekiyor. Berger, “Bugün herkes bir konuda hemfikir. Birleşmiş Milletler de aynı şeyi söylüyor, biz de. Suriye’deki şartlar halen çok sayıda insanın geri dönmesi için elverişli değil” diyor. Berger, bu yüzden, önümüzdeki süreçte Türkiye’deki Suriyelilerin meslek edinmelerine dönük projelerin artırılacağının altını çiziyor.-Tamer Yazar-