Sigorta prim desteği düşürülüyor: İşveren maliyetleri artacak

Meclis’e sunulan yeni yasa teklifiyle, vergi ve primlerini düzenli ödeyen işverenlere sağlanan sigorta prim desteğinin 5 puandan 4 puana düşürülmesi, işverene şahıs başına aylık ortalama 400 lira ek yük getirecek. İmalat sanayi sektöründe ise 5 puanlık prim desteği, 2026 yılı sonuna kadar devam edecek. Düzenlemenin Detayları AK Parti tarafından Meclis’e sunulan ve Sosyal Güvenlikle ilgili […]

Meclis’e sunulan yeni yasa teklifiyle, vergi ve primlerini düzenli ödeyen işverenlere sağlanan sigorta prim desteğinin 5 puandan 4 puana düşürülmesi, işverene şahıs başına aylık ortalama 400 lira ek yük getirecek. İmalat sanayi sektöründe ise 5 puanlık prim desteği, 2026 yılı sonuna kadar devam edecek.

Düzenlemenin Detayları

AK Parti tarafından Meclis’e sunulan ve Sosyal Güvenlikle ilgili düzenlemeler içeren yasa teklifi, Meclis’in Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda kabul edildi. Kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması amacıyla, vergi ve primlerini düzenli ödeyenlere sağlanan prim desteği, İmalat sanayi dışındaki diğer sektörler için 5 puandan 4 puana indirilecek. Ancak İmalat sanayi sektöründe 5 puanık prim desteği, 2026 yılı sonuna kadar devam edecek. Cumhurbaşkanı, bu desteğin 2027 yılına kadar uzatılması konusunda yetkili olacak.

TİSK’ten Uyarı

Yasa teklifinin Meclis Komisyonu’ndaki görüşmelerinde TİSK temsilcisi, 2008 yılından bu yana aralıksız uygulanan 5 puanlık prim desteğinin devam etmesinin önemine dikkat çekti. TİSK temsilcisi, şu ifadeleri kullandı: “Küyat altı, kurumsal, borçsuz iş yerlerinin yararlandığı bu önemli teşvikin, İmalat sektörü dışında 1 puan bile indirimi, işverene kişi başına aylık ortalama 400 TL ek yük getirmektedir. Bu nedenle talebimiz, İmalat sektörü ile birlikte diğer sıkıntılı sektörlerde de 5 puanlık teşvikin devam etmesidir.”

SGK Başkanı’ndan Açıklamalar

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Raci Kaya, 2008 yılından bu yana uygulanan 5 puanlık indirimin temel amacının kayıt dışı istihdamı azaltmak, sigortalı sayısını artırmak ve prim tahsilat oranını yükselterek sosyal güvenlik yükümülülüklerine gönüllü uyumu sağlamak olduğunu belirtti. Kaya, yasa teklifine ilişkin şu bilgileri verdi:

“Bu düzenlemenin sektörel etkilerini bilimsel yöntemlerle analiz ettik. İmalat sanayisindeki 5 puanlık indirimin en fazla istihdam yaratan tekstil, otomotiv ve demir-çelik gibi önemli alanlarda devam etmesi gerektiğine karar verdik. Buradaki amacımız tasarruf değil, teşvikin istihdamı artıran alanlarda daha etkin kullanılmasıdır.”

Prim Kesintileri Oranları

Halen, işçilerin brüt ücretleri üzerinden %34,75 oranında prim kesintisi yapılmaktadır. Bunun %20,75’i işveren, %14’ü işçi payı olarak alınmaktadır. 2008 yılından bu yana vergi ve primlerini düzenli ödeyen işverenlere sağlanan 5 puan indirim, yeni düzenlemeyle sadece İmalat sanayi için öncelikli hale getirilecek.

Yeni yasa teklifinin Meclis’te yapılacak görüşmeleri ve onayı sonrasında düzenlemelerin kesinleşmesi bekleniyor.

Exit mobile version