Şimdi, Zeytinlikleri Korumanın<br>Tam Zamanı

HAMOK ve KESK ortak açıklamasında, yönetmelik değişikliğinin zeytinliklerin ölüm fermanı olduğuna vurgu yapıldı Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyonu Kurulu (HAMOK) ve KESK Hatay Şubeler Platformu bileşenleri, yaptıkları ortak açıkla-mada, yönetmelik değişikliğinin zeytinliklerin ölüm fermanı olduğunu vurguladı, “Tam da şimdi, zeytinliklerimizi korumak zamanıdır” mesajını verdi. -Anayasal koruma altında-Zeytinliklerimizin madencilik, enerji, petrol ve doğalgaz arama, jeotermal tesisler, […]

HAMOK ve KESK ortak açıklamasında, yönetmelik değişikliğinin zeytinliklerin ölüm fermanı olduğuna vurgu yapıldı

Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyonu Kurulu (HAMOK) ve KESK Hatay Şubeler Platformu bileşenleri, yaptıkları ortak açıkla-mada, yönetmelik değişikliğinin zeytinliklerin ölüm fermanı olduğunu vurguladı, “Tam da şimdi, zeytinliklerimizi korumak zamanıdır” mesajını verdi.

-Anayasal koruma altında-
Zeytinliklerimizin madencilik, enerji, petrol ve doğalgaz arama, jeotermal tesisler, sanayi, turizm, imar amaçlı talanına yönelik girişimlerin geçmişten günümüze gündemden düşmediğini belirtildiği ortak açıklamada, Anayasa ve de yasalardaki koruyucu hükümlere rağmen 2002 yılından beri sürekli gündeme gelen mevzuat değişikliklerinin, doğayı ve tarımı korumaya duyarlı kesimlerin toplumsal mücadelesi ve hukuk mücadelesi ile defalarca yargı tarafından durdurulduğu hatırlatıldı.
En son, 2017 tarihli Maden Yönetmeliği’nin 115. maddesine, 1 Mart 2022 tarih ve 31765 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan değişiklikle eklenen fıkranın, zeytinliklerimizin ölüm fermanı olduğunu belirtildiği ortak açıklamada şunlara değinildi:
“Anayasal Hukuk Devletinde Normlar Hiyerarşisine göre; Yasalar Anayasaya, Yönetmelikler ise Yasalara aykırı düzenlenemez. Anayasa’nın 44. ve 45. maddeleri; tarımın, üreticinin ve tarımsal üretim alanlarının korunmasını düzenlemektedir.
-Bakanlığın rıza göstermesi kabul edilemez-
Yönetmelik değişikliği ile; tarım alanlarını, meraları, zeytinlikleri, ormanları korumak yerine enerji amaçlı kömür ve jeotermal faaliyetlerde belli şirketlere yönelik yeni imtiyazların gündeme getirilmesi kabul edilemez. Değişiklikte yer alan “kamu yararı” kavramı geçmişteki olumsuz uygulamalar ortada iken zeytinliklerin geleceği adına ciddi bir tehlikedir ve kabul edilemez. Faaliyetlerin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getirme taahhüdü, geçmiş uygulamalar dikkate alındığında işlevsizdir ve kabul edilemez. Asırlık zeytinliklerin belli şirketlerin kârı için taşınmaya çalışılması ya da şekilsel yeni zeytinlik dikilmesi taahhüdünün bilimsel hiçbir açıklaması yoktur ve kabul edilemez. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın temel görevi zeytinlikleri koşulsuz korumak, zeytin ve zeytinyağı üretimini artırmak iken, bu görevini yok sayarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın doğayı ve tarım alanlarını yok edecek uygulamalarına rıza göstermesi, aracılık yapması kabul edilemez.”
-Hukuki süreci başlatıyoruz-
Ortak açıklamanın sonunda şunlara yer verildi: “Biz, KESK Hatay Şubeler Platformu ve Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyonu Kurulu olarak; bir yandan kamuoyunu doğru bilgilendirerek ülke düzeyinde toplumsal mücadelemizi sürdüreceğiz. Diğer yandan eş zamanlı olarak yönetmeliğe karşı her türlü yasal yoldan mücadelemizi sürdüreceğiz. Yönetmelik değişikliği ile verilecek yeni izinler için de hukuki süreci işletileceğiz.” -Mehmet ÖZGÜN-

Exit mobile version