Simidin Antakya’sı sırada

Türkiye’nin 81 şehri de… Kula Leblebisi, Kelkit Zilli Kilimi, Kastamonu Simidi, Çaycuma Manda Yoğurdu, Antep Kurabiyesi, Görele Dondurması, Akçakoca Sarı Fındığı, Amasya Misket Elması, Çemişgezek Ulukale Dutu, Isparta Gülyağı, Akçadağ Halısı, Tokat Narince Salamura Asma Yaprağı, Bayburt Taşı, İzmit Simidi, Karaköprü Narı, Kürtün Araköy Ekmeği ve daha fazlası… Antakya’nın listedeki yeri mi? Türk Patent ve […]

Türkiye’nin 81 şehri de…

Kula Leblebisi, Kelkit Zilli Kilimi, Kastamonu Simidi, Çaycuma Manda Yoğurdu, Antep Kurabiyesi, Görele Dondurması, Akçakoca Sarı Fındığı, Amasya Misket Elması, Çemişgezek Ulukale Dutu, Isparta Gülyağı, Akçadağ Halısı, Tokat Narince Salamura Asma Yaprağı, Bayburt Taşı, İzmit Simidi, Karaköprü Narı, Kürtün Araköy Ekmeği ve daha fazlası… Antakya’nın listedeki yeri mi?

Türk Patent ve Marka Kurumu’na illerin ‘coğrafi işaret’ ve ‘tescil’ başvuruları sürerken, Hatay’ın kendi içindeki ‘yöresel’ çalışması ise birçok aşamada devam ediyor. Bu konuda adım atanlardan biri de Ak Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman. Geçtiğimiz günlerde Hassa’da buna dair bir toplantıya başkanlık eden ve yöresel ürünlerin ‘turizme kazandırılması’ adına yapılabilecekleri masaya yatıran Yayman, “Bir tane Antakya istikametine, bir tane de Gaziantep istikametine, ekolojik pazar da diyebileceğimiz yöresel ürünler pazarı yapacağız” dedi ve atılacak adımlara işaret etti.
-EKOLOJİK PAZAR-
Organik (ekolojik) ürün; tohumdan hasada, hasattan son kullanıcıya ulaşıncaya kadar tüm aşamalarında insana ve ekosisteme zararlı hiçbir kimyasal girdi, katkı maddesi ve yöntem kullanılmadan üretilen kontrollü ve sertifikalı ürünlerdir. Ekolojik Pazarlar ise bu ürünlerin satış alanlarıdır. İzmir ve Bursa gibi kentlerde hayata geçen bu tür satış noktalarına talep uzun bir süredir dile getiriliyor. Ak Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman’ın açıklaması ile bir kez daha gündeme taşınan ekolojik pazarların kent merkezlerinde de uygulama alanı bulması bekleniyor.
-TİCARİ DEĞER-
Hatay’ın da bazı üretimleri başlığında sürece dahil olduğu coğrafi işaretli ürünler, AB ülkelerinde yıllık 40-50 milyar avroluk bir katma değer yaratıyor. Bu ise, sürecin ulusal aşaması ile beraber Avrupa Birliği tescil adımının atılmasını da gerekli kılıyor. Şu ana kadar tescili alınmış Hatay İpeği, Defne Sabunu, Künefe ve Sürk Çökeleği için bu adımların atılıp atılmadığını da bu anlamda sormak gerekiyor.
Konuya ilişkin konuşan isim, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı Prof. Dr. Habip Asan:
“404 ürünün coğrafi işaret tescil işlemi devam ediyor. Uluslararası tescil noktasında, AB Komisyonu’nda şu anda 3 tescillenmiş ürünümüz var, 14’ünün de işlemleri devam ediyor. İşlemleri devam eden başvurulardan 2’si Afyonkarahisar’ın sucuğu ve pastırması.”
Bu arada, Afyonkarahisar, coğrafi işaret alanında başarılı illerden biri. Kentin, 11 tescilli coğrafi işareti bulunuyor. Ancak 6 tane de, işlemi devam eden coğrafi işareti olduğunun da altını çizmek gerekiyor.
-LİSTEDEKİLER-
Simidin Antakya’sında duranlar, listeye ‘tuz ve kimyon’ destekli lezzetin ne zaman gireceğini sorgularken, eldeki liste ise şöyle sıralanıyor:
Antakya Küflü Sürkü (Çökeleği), Antakya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 06.09.2017 tarihinden itibaren korunmak üzere 12.06.2018 tarihinde tescil edildi. Hatay İpeği, Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından 18.05.2017 tarihinden itibaren korunmak üzere 30.11.2017 tarihinde tescil edildi. Antakya Sürkü (Antakya Çökeleği), Antakya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 09.05.2017 tarihinden itibaren korunmak üzere 26.02.2018 tarihinde tescil edildi. Hatay Defne Sabunu, Samandağ Kaymakamlığı tarafından, 23/03/2017
tarihinden itibaren korunmak üzere 16/10/2017 tarihinde tescil edildi. Antakya Künefesi, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 14.04.2006 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere tescil edildi.
-MKÜ VE İSTE-
Bu arada, Hatay’daki iki üniversiteyi de yakından ilgilendiren yarışma için çağrı, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından geçtiğimiz günlerde kamuoyuyla paylaşıldı. 2. Ulusal Üniversiteler Patent Yarışması’nda başvurular alınmaya başlanırken, konuya ilişkin bilgi veren TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, “Yarışmayla, üniversite öğrencilerinin profesyonel meslek hayatında veya akademik çalışmalarda kullanacakları teknik bilgilerle donatılması ve öğrencilerin ülkenin teknolojik gelişmesinde önemli bir yer tutan buluş faaliyetlerine özendirilmesi amaçlanıyor” diye konuştu.
Yarışmaya, 31 Ekim’e kadar, üniversitelerin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin başvurabileceğini vurgulayan Asan, “Yarışmada birinciye 30 bin lira, ikinciye 20 bin lira, üçüncüye 10 bin lira ve ilk 10’a girenlere 5’er bin lira ödül verilecek” ifadesini kullandı.
-YARIŞMA-
2. Ulusal Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları, 26 Nisan- 31 Ekim 2019 tarihleri arasında gerçekleşecek olup, üniversitelerin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri başvurabilecekler. Yarışma süresince, üniversite öğrencileri, www.patentleturkiye.gov.tr internet adresi üzerinden kolayca ve ücretsiz olarak online patent başvurusu yapabilecekler. TÜRKPATENT ‘e yapılacak başvurular jüri tarafından değerlendirilerek, dereceye girenler ödüllendirilecek. Bu kapsamda; birinciye 30 bin lira, ikinciye 20 bin lira, üçüncüye 10 bin lira para ödülü verilecek. İlk 10’a giren diğer finalistlere ise 5.000’er TL ödül verilecek.-Tamer Yazar-

Exit mobile version