Türkiye’de 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi, ülke genelinde 8 milyon aracın akaryakıt tüketimini dijital olarak izleyecek. Bu sistemle birlikte, elle plaka girişinin önüne geçilerek usulsüz akaryakıt fişi düzenlemeleri engellenecek ve vergi kaybının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Ekonomi Bakanı Şimşek, sistemin devreye alınmasıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, vergide adalet ve etkinliği artırmayı amaçladıklarını belirtti. Şimşek, “Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi ile kayıt dışılığı azaltarak bütçe finansmanını iyileştireceğiz. Sistemin tüm ticari taşıtlarda zorunlu olacağını ve bireysel araç sahiplerinin gönüllü olarak dahil olabileceğini” ifade etti.
Şimşek’in verdiği bilgilere göre, Türkiye’de 2,5 milyon vergi mükellefi tarafından kullanılan 8 milyon taşıtın tamamının sisteme dahil edilmesiyle yıllık 713 milyar liralık akaryakıt tüketimi izlenecek. Bakan, sistem sayesinde sadece 2022 yılında 75 milyar lira değerinde usulsüz fiş ve faturalar nedeniyle yıllık 15 milyar lira vergi kaybı yaşandığını vurguladı.
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin, akaryakıt istasyonlarına ve taşıtlara entegre edilecek cihazlar ve yazılım üzerinden çalışacağını açıklayan Şimşek, sistemin güvenliği ve etkinliği için gerekli altyapının sağlanacağını belirtti. Bakan, “Taşıt tanıma birimi” adı verilen cihazların akaryakıt pompalarına monte edileceğini ve taşıtların plaka bilgilerinin otomatik olarak tanımlanacağını söyledi.
Uygulamanın tüm süreçlerinin elektronik ortamda kaydedileceği ve veri merkezlerinde depolanıp izlenebileceği bilgisini veren Şimşek, akaryakıt alımı işlemlerinin güvenli bir şekilde gerçekleştirileceğini ifade etti. -Mehmet Durmaz-