Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Şimşek: Asgari ücret düşük değil

Hazine ve Maliye Bakanı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’de asgari ücretin düşük olmadığını savundu ve asgari ücret ile emekli aylığına zam talep etmenin popülizm olduğunu belirtti. Şimşek, Türk-İş’in verilerine göre açlık sınırının 18 bin 978,77 TL, yoksulluk sınırının ise 61 bin 820,10 TL seviyesinde olduğu bir dönemde, asgari ücretin açlık seviyesinin altına gerilemesine rağmen, Türkiye’de asgari ücretin düşük olmadığını iddia etti.

Asgari Ücret ve Emekli Aylığı Tartışmaları

Şimşek, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin muhalefetin popülist söylemleri ile gerçekleştiğini ve bütçeye büyük bir yük getirdiğini ifade etti. Şimşek, “Bu sene reel olarak asgari ücret artmış olacak. Gelişmekte olan ülkelerde en yüksek asgari ücret bizde. Türkiye’de asgari ücret düşük değildir,” dedi.

Şimşek, asgari ücret konusunda popülist yaklaşımlardan kaçınılması gerektiğini vurgulayarak, “Ne dün, ne bugün, ne de yarın, emeklimizi, çalışanımızı enflasyona ezdirmedik. Büyümeden herkese pay vereceğiz. Popülizmin Türkiye’yi nereye getirdiğini gördük,” ifadelerini kullandı.

Ekonomik Durum ve Enflasyon

Şimşek, Türkiye’nin döviz rezervleri konusunda önemli ilerlemeler kaydedildiğini ve Merkez Bankası rezervlerinin 78 milyar dolara ulaştığını belirtti. Enflasyonla mücadele konusuna da değinen Şimşek, enflasyonun düşürülmesiyle dövizde istikrar sağlanacağını ve bu süreçte reel bazda Türk lirasının değer kazandığını söyledi. Şimşek, “Esas hedefimiz enflasyonu kalıcı bir şekilde düşürerek orta uzun vadede nominal kurlarda bir istikrar sağlamak,” dedi.

Vergi Paketi ve Kayıt Dışılıkla Mücadele

Yeni vergi paketi hakkında da bilgi veren Şimşek, çok uluslu şirketlere yüzde 15 asgari kurumlar vergisi getirilmesi planlarını açıkladı. Ayrıca, kripto varlıkların vergi kapsamına alınacağını ve GYO’ların vergi istisnalarının kaldırılacağını belirtti. Şimşek, “Bizim tercihimiz vergilendirilmeyen alanlardan vergi almak, yeni bir vergi yükü getirmek değil. Kayıt dışılıkla mücadele edeceğiz,” dedi.

Şimşek, yurt dışı çıkış harcının artırılarak deprem için kaynak oluşturulması planlarını da paylaştı ve bu vergiden 23 yaşına kadar olan öğrencilerin muaf tutulacağını belirtti. Kamuya yeni eleman alımı ve taşıt girişi yapılmayacağını, kayıt dışılıkla mücadele için mevcut personelin sahaya yönlendirileceğini açıkladı.

Şimşek, sermaye kazançlarının ilave vergilendirilmesi konusunun ise daha fazla çalışma gerektirdiğini ve bu pakette yer almadığını ifade etti.

Sosyal medyasında yaptığı bu paylaşımdan sonra ” Asgari ücretle 1 ay geçinsin de görelim ” yorumları yapıldı. -Mehmet Durmaz-