Sınırdaki çaresizlik ve… İnsan Kaçakçılığı!

İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları içerisindeki saldırılar nedeniyle, çok sayıda İdlibli aile, yanlarına aldıkları eşyaları ile daha güvenli bölgelere göç etmeye devam ediyor. Bunun anlamı; Hatay’ın sınırında birikmeye devam eden sivil çaresizliğe binler, on binler ekleniyor. Hatay’ın sınır hattında, Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye katkılı yardımların koordinasyonunda görevli Avrupalı bir gönüllü, sınır komşusu Suriye kenti […]

İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları içerisindeki saldırılar nedeniyle, çok sayıda İdlibli aile, yanlarına aldıkları eşyaları ile daha güvenli bölgelere göç etmeye devam ediyor. Bunun anlamı; Hatay’ın sınırında birikmeye devam eden sivil çaresizliğe binler, on binler ekleniyor.

Hatay’ın sınır hattında, Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye katkılı yardımların koordinasyonunda görevli Avrupalı bir gönüllü, sınır komşusu Suriye kenti İdlib’de yaşananların bölgedeki dramatik tabloyu daha trajik ve içinden çıkılmaz bir hale soktuğunu söylerken, şu uyarıyı yaptı:
“Haberleri sizler de izliyorsunuz, yazılanları okuyorsunuz. Burada durum hiç de iç açıcı değil. 10 bini aşkın sivil, Suriye-Türkiye sınır hattına yakın bölgelere göç etti. Sınır hattı derken, Hatay sınırını kastediyoruz. Çünkü bölgeye en yakın yerleşim hattı, Hatay. Gelenlere yardımlar aralıksız olarak sürüyor. Ama hep ifade edildiği gibi, standart sayıda bir kalabalık yok burada. Bugün 100 battaniye yeter dediğinizde, bu durum yarın ciddi bir eksiklik olarak karşınıza çıkabiliyor. Demem o ki… Artan bir sivil göç söz konusu. Bunun anlamı, artan ihtiyaçlar. Türk Hükümeti, sınırı açmayacağını ifade ediyor, ki kış şartlarına rağmen, bunu şu ana kadar yapmadı. Ama bu durum, başka bir şeyi körüklüyor! İnsan kaçakçılığını! Burada biriken insanlarda ciddi bir umutsuzluk ve ‘yarın ne olur’ korkusu, endişesi var. Bunu, bu kalabalık içinde takip eden insanlar da var ne yazık ki ve ceplerde kalan son parayla, onları, sınırın diğer yakasına taşıma sözü veriyorlar. Bunu başaranlar oluyor, ama çoğu yakalanıp yeniden sınır dışı ediliyor.”
-UYARI-
Bu konudaki en net uyarılardan biri, Hatay’ı da içine alan sığınmacı merkezli araştırmaları ile bilinen Göç Uzmanı Prof. Dr. Murat Erdoğan’dan geldi.
“Suriyeliler, 3.7 milyonu aştı, ama düzensiz göç ve bu alandaki kayıt dışılık da tarihi rekorlara doyamıyor. Sadece 2019’da yakalananların sayısı 432 bin. Bu ara yapılacak en son şey, kriz bölgelerindeki ülkelere -mesela Libya’ya- vize muafiyeti tanımaktır.”
-24 SAATTE!-
Uyarıların ve yaşananların resmedildiği sınır hattı ise hiç olmadığı kadar kalabalık. Rusya’nın, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları içerisindeki yerleşimlere saldırıları sonucu, son 24 saatte 12 bin sivil, Suriye-Türkiye sınır hattına yakın bölgelere göç etti.
İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde yerinden edilen sivillere ilişkin veri çalışması yürüten Suriye Müdahale Koordinatörlüğü Müdürü Muhammed Hallaj, son 24 saatte 12 bin sivilin evlerini terk ettiğini bildirdi. Hallaj, İdlib’deki saldırıların yoğunlaşması nedeniyle göç rakamları-
nın da arttığını belirtti. Göçlerin, en çok İdlib’in güneyindeki yerleşimlerle, Marratinnu-man ilçesi kırsalındaki bölgelerden yaşandığına dikkati çeken Hallaj, ailelerin barınak, çadır, battaniye, yatak gibi ihtiyaçlarına acil ihtiyaç duyduğunu kaydetti.
-110 BİN SİVİL-
Hallaj, İdlib Gerginliği Azaltması Bölgesi’ndeki yoğun saldırılar nedeniyle, Kasım’dan bu yana 20 bin aileden oluşan yaklaşık 110 bin sivilin yerinden edildiğini bildirdi. Göç eden ailelerin zor günler geçirdiğine dikkati çeken Hallaj, “Yüzlerce aile dışarıda kaldı. Çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan siviller, zeytin ağaçlarının altında kendilerine barınacak yer arıyor” şeklinde konuştu.
-SINIRA YAKIN-
Rejim güçleri ve Rusya’nın devam eden saldırıları sonucu kaçan sivillerin büyük bir kısmı, Hatay’ın Reyhanlı ilçesi karşısındaki Suriye topraklarında yer alan Atme, Kah, Deyr Hassan ve Kefer Lusin gibi bölgelerdeki sınıra yakın kamplar ile İdlib’de zeytin ağaçlarının bulunduğu alanlara, Türkiye’nin terörden arındırdığı Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı bölgelerine sığınıyor.
Türkiye sınırı yakınına göç edenlerin sayısı son bir yılda 1 milyonu aşarken, ‘ne olabileceğine’ ilişkin en net bilgilendirme, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan geldi…
“Şu anda İdlib’den, 50 bin insan topraklarımıza doğru geliyor. Zaten 4 milyon var. Şimdi 50 bin kişi daha geliyor.” Tamer Yazar-AA

Exit mobile version