Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sınırın ötesinden uyarı var…

Açlık tehlikesi! Hatay’a komşu sınır kenti İdlib ve kırsalında ağır

Açlık tehlikesi!

Hatay’a komşu sınır kenti İdlib ve kırsalında ağır kış şartları yanı sıra açlıkla da mücadelede eden siviller için çağrı, Açlıkla Mücadele Örgütü’nden geldi. Suriye’nin, savaş başladığından bu yana en büyük açlık tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu açıklayan Örgüt, 12 milyondan fazla kişinin “alarm verici düzeyde” gıda sıkıntısı çektiğini söyledi.

Suriye, on yıldır devam eden iç savaş nedeniyle, açlık tehlikesi ile karşı karşıya. Alman Açlıkla Mücadele Örgütü (Welthungerhilfe) Suriye Koordinatörü Konstantin Witschel, Suriye’nin şimdiye kadar yaşadığı en büyük açlık tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu ve 12 milyondan fazla kişinin “alarm verici düzeyde” gıda sıkıntısı çektiğini açıkladı.
-KORKUNÇ!-
Bu rakamın, toplam nüfusun neredeyse yüzde 60’ına tekabül ettiğini belirten Koordinatör Witschel, geçtiğimiz yıl insani durumun daha da kötüleştiğini kaydetti. Özellikle kamplarda kalan sığınmacıların bu durumdan etkilendiğini belirten Witschel, ülkenin kuzeyindeki Azez kentini ziyaretinden sonra yaptığı açıklamada, kamplardaki durumun “korkunç” olduğunu söyledi. Şu anda kış hava şartları ve ağır yağışların insanları etkilediğini kaydeden yetkili, kamplarda her şeyin eksik olduğunu belirtti.
Konstantin Witschel, “Biz, ziyaret ettiğimizde, 30 tane çocuğun altı-yedi derece sıcaklıkta, sadece kazak ve sandalet giydiğini gördük” şeklinde konuştu.
-MİLYONLAR-
Halep’in kuzeyinde yer alan Azez, Türkiye destekli Suriyeli muhaliflerin kontrolünde bulunuyor. Ülkenin, muhaliflerin kontrolündeki kuzey batısında 4 milyondan fazla kişinin yaşadığı belirtilirken, bunların 2,7 milyonunun evlerinden olan kişilerin oluşturduğu bildiriliyor.
Birleşmiş Milletler‘e (BM) göre, bu kişilerin yarısından fazlası insani yardımına ihtiyaç duyuyor. Ancak insani yardım fonları yetersiz kalıyor. Suriye’de savaşın başladığı 2011 yılında bu yana, yarısı ülke içinde bulunmak suretiyle, 12 milyon kişi evinden oldu.
-GIDA FİYATLARI-
Witschel, Suriye lirasındaki değer kaybından sonra, son dönemde gıda fiyatlarının üç katına çıktığını aktardı.
Ebeveynlerin, çocuklarının karnını doyurabilmek için kendilerinin yemek yememeyi göze aldığını belirten Witschel, “Yemek porsiyonları küçülüyor veya tamamen iptal oluyor” dedi ve insanların gıda almak için borçlandığını aktardı.
Witschel, bu durumun, çocuk işçiliği ve çocukların evlendirilmesi gibi sonuçlar doğurduğunu, bunun da insanların ne kadar “çaresiz bir durumda” olduğunu gösterdiğini söyledi.
-SALGIN-
Koronavirüse karşı korunmak için insanların durumunun olmadığını belirten Witschel, “İnsanlar, aşırı kalabalık kamplarda beraber yaşıyor. Mesafe uygulamaları mümkün değil. Koruma yok, dezenfektan yok ve düzgün tıbbi bakım da yok” ifadelerini kullandı ve resmi rakamların düşük olmasının sebebinin DE bölgede test yapılmaması olduğunu belirtti. -Tamer Yazar-