Bazen etrafımızdaki kişileri memnun etmek için olduğunuzdan farkı, kişisel değerlerinize aykırı hareket ettiğiniz oluyor mu ? Veya hayır dediğinizde suçluluk duyduğunuz.. Bazılarınızın evet dediğini duyar gibiyim. Burada yaşadığınız şey aslında sınırlarınızı sağlıklı bir şekilde koruyamamanızdan ibaret. Sınır, birçoğumuzun aşina olduğu fakat tam olarak tanımlayamadığımız veya tanımlasak da bir türlü kendi hayatımıza uyarlayamadığımız kavramlardan biri.
Peki, sınır dediğimiz kavram nedir?
Bir ‘hayır’dan ibaret mi, bencilce davranmak mı? Elbette ki sınır dediğimiz kavram tam olarak bu değil. Sınırlar bizim hayatı kontrol altında tutmamıza yardımcı olur, nasıl ki her bir evin etrafı çitlerle veya duvarlarla sarılıp o ev korunuyorsa sınırlarda insanın güvenliği için ona alan oluşturur. Sınırlar aslında bize; duygu, düşüncelerimiz ve ihtiyaçlarımızı ve karşımızdaki kişinin de bu tür ihtiyaçlarını gözetmemiz gerektiğini söyler. Hem bizi hem de karşımızdaki kişiyi önemseyerek bizleri korur. Bu nedenle de sağlıklı ilişkilerin temelinde sağlıklı sınırlar yatar. Örneğin; işi yapamayacak kadar hasta olduğumuzda veya İstemediğimiz halde reddedemezsek işi yaparken kendimizi iyi hissetmeyiz, belki de bu işi veren kişiye öfkelenebiliriz. Ve böylece burada sağlıklı şekilde koruyamadığımız sınır o kişi ile ilişkimizi zedelememize neden olur.
Sağlıklı Sınırları Nasıl Oluşturabilirim?
Karşınızdaki kişiye net ifadeler kullanarak iletişim kurun.
İletişim kurarken karşınızdaki kişinin duygu, düşüncelerini de gözetmeye özen gösterin. Nazik, saygılı, kibar bir dil kullanmaya özen gösterin.
Niyetlerinizi ifade ederken ben dilinden yararlanın.
Örneğin: ‘’Beni önemseyip, düşündüğünü görebiliyorum teşekkür ederim. Şu an bu konuda bir tavsiyeye ihtiyaç duymuyorum ama ihtiyacım olduğu anda danışacağım ilk kişi sen olacaksın.’’
Konuştuğunuz konudan ayrı seçenekler sunun.
Diyelim ki niyetinizi ifade edip ben dili kullanmanıza rağmen karşınızdaki kişi hala sınırlarınızı ihlal ediyorsa, konuyu çeşitlendirin. Örneğin; aslında ben sana ….. danışacaktım bu konu hakkında düşüncelerini merak ediyorum vs. gibi.
Hayır yerine kibarca reddedin.
‘’hayır’’ deyip, konuyu kapatmak yerine neden kabul etmediğinizi/reddettiğinizi karşı tarafa belirtin. Örneğin; size katılmayı çok isterdim ama bugün yetiştirmem gereken bazı işerim var. Veya planı tamamen reddetmek istemiyorsanız size uygun olmayan kısmı karşı tarafa iletip birlikte alternatifler oluşturun.
Ve en önemlisi sınırlarınızı her durumda sağlıklı bir şekilde koruma özen gösterin.
Sınırlar bizi özgürleştirir, yaşamımıza değer katar. Başta sınırları korumak zor olsa da kendi hayatımıza sahip çıkabilmek kendimize yapabileceğimiz en güzel yatırımdır.
☎0(850) 474 83 60
instagram:psikolog.gulnaz_ates- Facebook: Gülnaz Ateş