Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sıra ne zaman onlara gelir?

Evler ne zaman temizlenir? Uzun zamandır kullanım dışı olan iskeledeki

Evler ne zaman temizlenir?

Uzun zamandır kullanım dışı olan iskeledeki sprey boyalı kirlilik, geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen özenli çalışma sonucunda temizlendi…Peki, benzer bir çalışmayı tarihi evler için neden uygulamıyoruz?

Asi Nehri üzerinde bir dönem hizmete alınan gezi tekneleri için inşa edilen iskelenin sık sık aldığı kirlilik için yapılan son çalışma, tarihi Antakya evlerinin yaşadığı benzer bir sorunu gündeme taşıdı. Mikro Kumlama yöntemi ile duvarlara ekli yazı ve şekiller gün içinde sürdürülen teknik çalışma sonucunda tamamen temizlenirken, ‘neden bu sistem Antakya kent kimliğinin kalabalığında bakımsız kalan ve kirletilen evler için hayata geçirilmiyor’ sorusuna cevap aranıyor.
-ÖZEL EKİP-
Konuya ilişkin konuşan ve eski bir Antakya evinde yaşadığını söyleyen bir vatandaşın şikâyeti de beklentisi de bu yönde:
“Başka şehirlerde de aynı sorunlar yaşanıyor. Tarihi eserlerin duvarlarına yazılan grafitiden tutun sprey boya yazılarına kadar her şey bu şekilde temizleniyor. Belediyelerin Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekiplerince kumlama yöntemi bu yüzden çok kullanılıyor. Merak ettiğimiz şey, bizde neden buna dair bir ekip yok, çalışma yok, çaba yok… Yerel idareler böylesi bir kentte görev yapıyorsa eğer, bu duruma ya da benzerlerine hazırlıklı olması gerekmiyor mu?”
-FATİH ÖRNEĞİ-
Vatandaşın sorusuna bizler de bir ek yapalım mı? Çünkü tarihi ve kültürel yapıların en fazla olduğu yerlerden biri olan İstanbul’da Fatih Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan kumlama ekibi, bu tür sorunlara karşılık hayata geçirilmiş birimlerden sadece bir tanesi. Oluşturulan ekipler, ilçede bulunan çeşme, türbe, okul, cami, kilise gibi tarihi yapıların duvarlarına yazılan grafiti, sprey boya yazılarını kumlama makineleriyle ve bu makineler için özel üretilen kuvars garnet kumu sayesinde, yapıların doğal dokusuna zarar vermeden temizliyor. Peki, biz neden aynı şeyi yapmıyoruz? Ya da yapmak için daha ne kadar kirlenmeyi bekliyoruz? -Tamer Yazar-