Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Av. Nabi İNAL

Sistem Değişikliği…

      Hafta başında yapılan altılı masa toplantısı sonucundaki açıklamalar, yeniden eski sisteme dönüleceğinin işaretlerini bir kez daha vermiştir.

      Toplantı sonucunda yapılan açıklamada, önümüzdeki aylarda yapılacak olan seçimden sonrada kamuoyunun beklemekte olduğu eski sisteme nasıl dönüleceği ve bunun için neler yapılması gerektiği net bir şekilde açıklanmıştır.

      Elbette ki eski sisteme dönülebilmesi için bir anayasa değişikliğine ihtiyaç vardır. Bunun içinde gereken meclis çoğunluğunun sağlanması zorunludur.

      Eski sisteme dönülebilmesi, yani güçlendirilmiş parlamenter rejimin yeniden hayata geçilmesi, parlamentodan güvenoyu alacak olan bakanlar kurulunun oluşabilmesi, bakanlar kurulunu oluşturacak başbakanın nasıl seçileceğinin belirlenebilmesi ve ayrıca Cumhurbaşkanının yetkilerinin tespit edilebilmesi için, yapılması gereken değişiklikler konusunda da tam bir mutabakat sağlandığı açıklanmıştır.

      Altılı masanın yaptığı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı bir kez seçilecek, varsa partisi ile ilişkileri kesilecektir.

      Mecliste en çok sandalye sahibi olan partiye bakanlar kurulunu oluşturma yetkisi verilecektir.

      Yine yargının bağımsızlığını sağlama yolunda her türlü engeller kaldırılacak, yargı tarafsız ve bağımsız bir konuma getirilecektir.

      Şuanda etkisiz hale gelmiş durumda olan parlamento, tüm yetkilerine sahip olacak ve bu yetkilerini eksiksiz kullanacaktır.

      Yurttaşların ezici bir çoğunluğunun sistem değişikliği istediği gelişmelerden anlaşılmaktadır.

      Altılı masada bu isteği gördüğü ve yurttaşların gereken adımların atılmasını istediğini anladığı içinde, bu doğrultuda bir anayasa değişikliği yapılması yolunda hazırlıklar yapmış ve atılacak adımları somut bir şekilde belirlemiştir.

      Bir husus kendini net bir şekilde göstermiştir.

      Net bir şekilde görülen husus tek adam anlayışının ve bu anlayış doğrultusunda yönetilmenin istenmediği ve bu nedenle de eski sisteme dönülmesi doğrultusunda adımlar atılması görüşüdür.

      İşte altılı masa bu istekler doğrultusunda gereken hazırlığını yapmış ve yapılacak seçim sonucunda yeterli bir sandalye sayısına ulaşılacağını ve bunun sonucu olarakta yapılması gereken anayasa değişikliğinin yapılabileceğine inandığı için de bu doğrultuda bir anayasa değişikliği teklifini de hazırlayarak kamuoyunun bilgilerine sunmuştur.

      Altılı masanın son toplantısında varılan kararlar bize şu hususu da açıkça görebilme fırsatını vermiştir.

      Görünen husus, altılı masanın yapılacağını vaat ettiği değişikliklerin yaşama geçirilebilmesi için, gereken hazırlıkların daha şimdiden yapılmaya başlandığı ve bu doğrultuda kendilerine güvenen vatandaşların müsterih olmaları hususudur.

      Sandığa gidecek seçmenler, bundan önce siyasilerin ağzından pek çok söz duydukları ve yapacağız, edeceğiz yolundaki vaatlerin seçim sonunda bir türlü gerçekleşmediğini bildikleri için, bu kez fazlaca ihtiyatlı davranmakta ve verilen sözlerin ne şekilde gerçekleştirileceği hususunda somut adımlar atılmasını istemekte ve bunları görme yolunda gereken adımların atılmasını beklemektedir.

      Nitekim altılı masanın son toplantısında bu gerçekler görülmüş ve vatandaşın beklentisi doğrultusunda adımların atılacağı yolunda inandırıcı, somut kararlar ortaya konulmuştur.

      Seçim sonucunda yeterli sandalye sayısına sahip olunması içinde, seçmenden gereken oyu vermesi yolunda bir tür çağrı niteliğindeki yapılan açıklamalarda bu hususu açıkça ortaya koymaktadır.

      Geçtiğimiz günlerde toplanan altılı masanın açıklamalarını bu doğrultuda görüyor ve değerlendiriyoruz.

      Vatandaş; sistem değişikliği istemektedir.

      Vatandaş; eski sisteme dönülmesi için gereken değişikliklerin yapılmasını beklemektedir.

      Vatandaş; tek adam anlayışı ile ülkeyi yönetmenin yararlı olmadığı kanısına varmıştır.

      Bu nedenle de güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönülmesi ve bu sistemin gereği olan organların yeniden yaşama geçirilmesi beklenmektedir.

      Bizde, altılı masanın bu görüş doğrultusunda hareket etmesi gerekliliğini görüyor, istiyor ve bekliyoruz…              

                                                                                                                                                                                                                                                                                     [email protected]

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SON HABERLER