Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Siyah nokta nedir? Nasıl geçer?

Siyah nokta ergenlik döneminde

Siyah nokta ergenlik döneminde sivilceler (akneler) ile birlikte en çok rahatsızlık veren sorunlardan biridir. Estetik olarak kişileri rahatsız eden siyah noktalar, aslında bir cilt sorunudur. Siyah nokta, tıkanmış gözeneklerdir.

Siyah noktaların oluşma sebebi sebum salgılayan gözeneklerin tıkanmasıdır. Cilt folikülleri sağ ve yağ bezi içerir ki bunlar da yağ üretir. Kısacası cildin doğal dengesi için bu yağa ihtiyacı vardır. Bu sayede cilt yumuşak ve nemli kalabilir. Bu hassas dengenin bozulması siyah noktalara zemin hazırlar. Acıbadem Hayat sitesinin verdiği bilgilere göre bu etmenler de şöyle sıralanabilir:
Ölü cilt hücreleri, sebum ve makyaj gibi sebeplerle tıkanan gözenekler kirli ve yağlı bir cilt yaratarak siyah noktalara sebep olur.
Spor, ısı veya stres kaynaklı terlemeler gözeneklerin aşırı çalışmasına neden olabilir. Çok terleyen kişiler veya spor yapan kişiler, egzersiz sonrası ciltlerini iyi temizlemediğinde cilt kiri ve kalıntılar gözeneklerde birikme yapar ve siyah nokta olarak ortaya çıkabilir. Terlemek çirkin gibi algılansa da aslında gözeneklerin temizlenmesine ve cilt metabolizmasının hızlandırılmasına yardımcıdır ama bu terleme aşırı ise dengeyi bozar. Egzersiz sonrası da fazla teri ve kiri temizlemek için aceleci olun.
Saç ürünleri yüzle ile temas ettiğinde de gözeneklerde tıkanmalara sebep olabilir. Bu ürünlerin yüzünüzle temas etmemesi için saçlarınızı yüzünüzden uzak tutmaya çalışın.
Yağlı bir cilt siyah noktalar için iyi bir zemindir. Ellerle yüze dokunmak yağlanmayı artırabilir. Yağ, kir ve bakterilerin kolayca biriktiği telefonunuzu yüzünüze temas ettirmekten kaçınmaya çalışın. Telefonunuzu sıklıkla temizleyin. Yağlı bir cilde sahipseniz de beslenmenizi buna göre şekillendirin.

Yüzdeki siyah noktalar nasıl geçer?” sorusuna karşı yapabilecekleriniz şöyle sıralanabilir:

Yüz Bakımı Yaptırın: İleri cilt problemlerini çözmek için uygulanan tedaviler buhar, profesyonel solüsyonlar, vb. ürünler içerdikleri için siyah noktaları iyileştirmede ve önlemede de etkili olabilir. Gözenekler yüz bakımı ile açılabilir.

Doğru Ürünleri Seçin: Siyah noktaların önlenmesinde kullandığınız ürünlerin salisilik asit veya glikolik asit içermeleri önemlidir. Özellikle salisilik asit gözeneklerin açılmasına ve temizlenmesine yardımcı olurken cilt hücrelerinin yeniler. Gündelik cilt temizliğinde bu ürünleri kullanmaya özen gösterin. Yatmadan önce de cildiniz için kullanacağınız retinol içerikli ürünler sayesinde ciltteki pullanmayı önleyip kolajeni desteklemiş ve daha sıkı bir cilde kavuşmuş olursunuz. Sabahları dışarıya çıkmadan güneş kremi sürmeyi unutmayın.

Peeling Yapın: Hafif peelingler hem gözeneklerin açılmasında hem de cildinizi pürüzsüz yapma konusunda etkili olabilir.

Temizleme Fırçası Kullanın: Derinlemesine siyah nokta temizliği için fırça kullanabilirsiniz.

Detoks Maskesi Yapın: Haftalık uygulayacağınız maskeler ile yağ dengesini korurken yüzünü temizlemiş olursunuz. Çay ağacı yağı içerikli maskeler dezenfekte ederken kil maskesi kiri çıkarmada arındırıcı bir etki yaratır. Siyah noktalardan cildinizi bu şekilde arındırabilirsiniz.

Yüzünüz Düzenli Yıkayın: Yüzünüzü sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez yıkamanız, gündüz ve gece biriken yağların giderilmesine yardımcı olur. Günde 2’den fazla yüz yıkamak da cildin tahriş olmasına neden olur. Ayrıca yüzünüzün ihtiyacı olan doğal yağlardan arındırarak aşırı yağ üretimini ve buna bağlı siyah nokta ve gözenek tıkanmalarını beraberinde getirir. Aşırı sebum üretimi fazla yıkama sonucu oluşur ve siyah noktaya sebep olur.

Aşırı Makyaj Yapmayın: Cildinize iyi bakmak istiyorsanız fazla makyajdan kaçının. Makyajı ölçüde yaptığınızda siyah noktalara karşı tedbir almış olursunuz.
Yağsız Ürünleri Tercih Edin: Yağ içeren ürünler siyah noktalara davetiye çıkarabilir. Losyon ve güneş kremi tercihinde bulunurken su bazlı olanları kullanabilirsiniz. (Meriç Demiray)