Sizi ‘farklı’ kılacak yöntemleri öğrenin

“TRIZ, nasıl inovasyon yapılacağını gösteren bir yol haritasıdır” diyen Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadettin Kapucu’nın mesajı İSTE öğrencilerine oldu. Türkçe açılımı ‘Yenilikçi Yaratıcı Problem Çözme Teorisi’ olan ve sistematik inovasyonun en önemli metodu olan TRIZ konusunda Türkiye’de ilkleri gerçekleştiren bilim insanlarından biri olan Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadettin Kapucu, […]

“TRIZ, nasıl inovasyon yapılacağını gösteren bir yol haritasıdır” diyen Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadettin Kapucu’nın mesajı İSTE öğrencilerine oldu.

Türkçe açılımı ‘Yenilikçi Yaratıcı Problem Çözme Teorisi’ olan ve sistematik inovasyonun en önemli metodu olan TRIZ konusunda Türkiye’de ilkleri gerçekleştiren bilim insanlarından biri olan Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadettin Kapucu, ‘TRIZ ile Yeni Ürün Geliştirme’ konulu konferansı kapsamında İSTE’li öğrencilerle buluştu.
TRIZ üzerine yıllar önce İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli ile birlikte çalışmalar yaptıklarını söyleyen Prof. Dr. Sadettin Kapucu, ‘yenileşim, trız gelir vız gider’ mottosuyla yola çıktıklarını dile getirdi. Konuşmasında, “TRIZ, nasıl inovasyon yapılacağını gösteren bir yol haritasıdır. “TRIZ’ın ortaya koyduğu 40 madde ile inovasyon yapabilecek duruma gelebilirsiniz. Ayrıca TRIZ, problem çözmeye odaklıdır. Ortaya çıkan problemlere karşı 76 maddelik bir çözüm önerisi sunar” diyen Kapucu, “yenilikçi olun” dedi.
-YENİLİKÇİ OLUN-
“İş dünyası, sizlerden problem çözmenizi yenilikçi ve yaratıcı olmanızı bekler” diyen Kapucu, şöyle devam etti:
“Sizlere, genellikle işverenlerinizden gelen problem tanımları düşünce evreninizi kısıtlar. Asıl problemin ne olduğunu düşünmeniz ve problemi renksizleştirmeniz lazım. Hemen ürün iyileştirmeye çalışmak hepimizin yaptığı bir hatadır. Problemi renksizleştirdiğinizde, yeni bir ürün oluşturma olasılığınız artar. Elinize bir malzeme verildiğinde ‘neler yaparsınız’ diye ilk sorulduğunda, genellikle insanlar kendi mesleklerine yönelik aletlere çevirip o malzemeyi kullanmaya çalışır. Buna psikolojik atalet denir.”
İdeal nihai sonucun doğru kaynak kullanımı ile mümkün olduğunun altını çizen Kapucu, başarıya da, teknolojinin analizini iyi yapabilen ve bunu doğru yorumlayan kişilerin ulaşabileceğini dile getirdi ve şu tavsiyeyi verdi:
“Siz, her yıl yarışa yeni katılanlar arasından sıyrılmak zorundasınız. Sizi farklı kılacak yöntemleri öğrenmeniz şart.” -Tamer Yazar-

Exit mobile version