Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Slow Food’cular Tarlada

Halhalı zeytin topladılar… Bir

Halhalı zeytin topladılar…

Bir görüşe göre, halhalı zeytin, dünyada sadece ilimiz Hatay’da yetişiyor.

Merkezi İtalya’da bulunan, insanların temiz ve güvenli gıdaya ulaşmaları için çalışmalar yürüterek dünya çapında teşkilatlanmış bir topluluk olan Slow Food adlı sivil toplum örgütünün Antakya gönüllüleri ve Defne Kadın Kooperatifi üyeleri, geçtiğimiz hafta sonunda tarlada halhalı zeytin hasadı yaptı. Halhalı zeytin cinsinin dünyada sadece Hatay’da yetiştiğini ifade eden, Slow Food Antakya Topluluğu Lideri Kenan Yurttagül, etkinlikle ilgili şunları söyledi:
“Özellikle, Hatay’ın Altınözü ve Yayladağı ilçesinde yükseklerde yetiştirilen halhalı zeytin, kendine özgü muhteşem bir aromaya sahiptir. Dünyada sadece bu yörede yetişen halhalı zeytinin nesli tehlike altında. Hatay’da, yaklaşık 1 milyon civarında halhalı zeytini ağacı bulunmakta. Ancak halhalı başta olmak üzere, Hatay’ın özgün zeytin çeşitlerini daha fazla yaygınlaştırmak gerekirken, Gemlik ve Mudanya zeytin çeşitlerini zorlayarak Hatay’da uygulamak, bölgeye özgü türleri ortadan kaldırır. Dolayısıyla, Yayladağı ilçemize bağlı Turfanda Mahallesi’nde yapmış olduğumuz bu hasadın önemi büyük. Böylece, sadece Hatay’da yetişen halhalı zeytinin ne kadar çok değerli bir zeytin cinsi olduğunu vurgulamış olduk.”
Defne Kadın Kooperatifi üyesi, Çiftçi Münevver Ezelsoy da halhalı zeytinin çok değerli olduğunu belirtti ve şöyle devam etti:
“Halhalı zeytin, büyüklüğüne göre ve en büyükten küçüğe doğru, 1-3 arası numaralandırılır. Halhalı, yağmurla bir-likte daha çok yağlanır. Zengin toprakla-rımızda ve sürekli esen rüzgar sayesinde beslenir. 2 kg halhalı zeytin 1 kg zeytinyağı verir. Kırma, kilye ve kül ile salamurası da yapılır. Halhalı zeytinin bir bölü-mü, yeşil kırma zeytin olarak bölgemizde de tüketiliyor. Aynı zamanda komşu Arap ülkelerine ihraç ediliyor. Siyah sofralık veya yağlık olarak da yapıyoruz. Halhalı zeytini, aşı ve çelikle çoğaltıyoruz.
Halhalı, çok değerlidir. Halk olarak kendi aramızda kullandığımız ‘Halhali, temenü ğalü’ şeklinde bir tabir vardır. Yani ‘halhalı zeytini çok değerlidir, çok pahalıdır’ anlamına gelir.” -Cemil Yıldız-