Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sodes İle 20 Engelli

Gelecek Yolunda Engelsiz Üretim Projesi’nde 20 Engelli Sertifika aldı, önleri

Gelecek Yolunda Engelsiz Üretim Projesi’nde 20 Engelli Sertifika aldı, önleri açık…

Antakya’da, ATSO koordinesinde ve SODES destekli bir projeyle, toplumun dezavantajlı kesimi olarak bilinen işitme ve konuşma engelli 20 genç eğitim sürecinden geçirildi ve sertifikaya kavuşturuldu. Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu’nun da katıldığı “Gelecek Yolunda Engelsiz Üretim” Projesi’nin kapanış toplantısı ve sertifika töreni geçtiğimiz hafta sonunda gerçekleştirildi.

ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, 15 yaş üstü 20 gence eğitim verdiklerini ifade ettiği toplantıdaki konuşmasında şu bilgileri verdi:

“ Bu eğitimlerin içinde sosyal aktiviteler de vardı. Biz, Avrupa Birliği ve SODES kapsamındaki projelerde Erol Bilecik Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ile çok yakın ilişkilerde olduk. Bu projede de aynı ilişkiyi sürdürdük. Bu kapsamda, bir adet CNC tezgahı ve dört adet dekopaj makinasını satın aldık. Engelli vatandaşlarımıza her zaman destek vereceğiz. Bu konuda bizden desteklerini esirgemeyen Hatay Valiliğimize teşekkürlerimizi sunuyorum.”

Törene katılan Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu da, önceki vilayetlerde de bu alanda sorumluluk üstlendiğini hazırlatarak şunları söyledi:

“SODES ile tanışıklığım yaklaşık dört yıl öncesine dayanıyor. Gaziantep’te kaldığım süre içerisinde, yaklaşık üç yıl boyunca SODES koordinatörlüğü yaptım. SODES mevzuatını çok iyi biliyorum. SODES dezavantajlı kesimlerin istihdam, spor, sanat ve eğitime yönelik desteklenmesi maksadıyla 32 vilayette faaliyette olan ve 32 il Kalkınma Bakanlığı’nın finanse ettiği bir projedir. SODES’in en iyi yanı, bize proje yapmayı ve projede çalışmayı öğretmesidir. Birlikte çalışma kültürünü ve ortak hareket etmelerini sağlamaktadır. Toplumların medeniyet seviyeleri, engelli vatandaşlarına nasıl davrandıkları ve dezavantajlı gruplara nasıl davrandıkları ile alakalıdır.”

Vali Yardımcısı Çakıroğlu, konuşması sırasında, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’na bu Proje’ye eş finansman sağladığı için de teşekkür etti.

Proje ile ilgili yapılan bilgilendirme açıklamasında da şöyle denildi:

“Kalkınma Bakanlığı Sosyal Destek Programı kapsamında

desteklenmeye hak kazanan GELECEK YOLUNDA ENGELSİZ ÜRETİM Projemizin hedefi; engelsiz bireylerle aynı işleri yapabilecek işitme ve konuşma engelli bireylerin CNC Operatörlüğü ve ahşap işleme konularında eğitim almalarının sağlanması, bu bireylerin iş hayatına dahil edilmesi, kalifiye eleman konusunda mobilyacılık sektörünün desteklenmesi ve engellilere karşı toplumsal farkındalığın arttırılmasıdır.

Hedef grubumuz, Hatay’da yaşayan işitme ve konuşma engeli olan yaşları 15 ve üzerinde 20 gençtir. Proje süresi 11 ay… Bütçe 169.800 TL’dir. Proje Ortaklarımız; Hatay Erol Bilecik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Antakya Hürriyet İşitme Engelliler Ortaokulu’dur. Eğitimler, Hatay Erol Bilecik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Ahşap Atölyesi’nde yapılmış olup, eğitmenler de yine Erol Bilecik Meslek Lisesi’nden sağlanmıştır.

Eğitimler için mobilya atölyesine 1 adet CNC Tezgahı ve 4 adet dekopaj makinesi satın alınmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikalı eğitimler, toplam 1400 saat olup 8 ay sürmüş, projemizde ikisi işitme ve konuşma engellilerle iletişim konusunda deneyimli ve tamamı mobilyacılık konusunda uzman toplam 8 eğitmen görev almıştır. 8 aylık eğitim süresince kursiyerlere günlük 20 TL ücret verilmiştir. Projemizin 3. Ayında İşitme ve Konuşma Engelli Bireyler için farkındalık sloganları hazırlanarak billboardlara asılmıştır. Proje’nin 3. ayında basının, yerel otoritelerin, STK temsilcilerinin, halkımızın katıldığı ‘İşitme ve Konuşma Engelli Bireylerin Toplumsal Hayattaki Yeri’ Semineri ile engelli vatandaşlarımız konusunda farkındalık yaratılmıştır.

Projemizde başarılı 1 kursiyer, kurumumuz tarafından yürütülen ‘Antakya’da Mobilyacılığı Geliştirme Projesi’ kapsamında kurulacak Mobilya Üretimi Ortak Kullanım Merkezi’nde istihdam edilecektir.”

Törende daha sonra katılımcı 20 engelli gence sertifikaları dağıtıldı.

-Selvi Günay-