Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Soğuk Suyun Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Soğuk su tüketimi özellikle yaz aylarında daha sık tercih edilen

Soğuk su tüketimi özellikle yaz aylarında daha sık tercih edilen bir durum olarak bilinir. Yazın sıcaklığında ferahlamak ve su ihtiyacını gidermek için suyu buzdolabında muhafaza ederek içme alışkanlığı birçok kişide vardır. İçilen soğuk suyun faydaları ve zararları olduğu hakkında da bazı bilgiler vardır.

Soğuk suyu içmek kadar soğuk su ile duş almanın da cilt üzerinde bazı faydaları olduğu doğru olarak kabul edilir. Soğuk suyun zararları olarak ilk akla gelen ise soğuk olarak tüketilen suyun kişinin enerjisini düşürmesidir. İnsanların sağlıklı bir hayat sürebilmesi için vücutlarına günlük olarak belirli bir miktar su girişinin olması gerekir. Bu sebeple de günde ortalama olarak iki ya da iki buçuk litre su tüketilmesi gerekir.

Soğuk suyun faydaları ve zararları ise bu noktada büyük önem taşır. Soğuk su tüketmenin bağışıklık sistemine de zarar verdiği hakkında bazı bilgiler bulunur. Bu bilgiler göz önüne alınarak soğuk su tüketimini minimumda tutmak gerekir.

Elbette ki çoğu zaman soğuk içecekler tüketmek gereklidir. Bunun temel sebebi ise sıcak havalarda terleyerek su kaybedilmesi ve su ihtiyacı karşılanırken de serinleme ihtiyacı duymaktır. Kısacası soğuk suyun zararlarına maruz kalmamak adına soğuk su tüketimini azaltmakta fayda var.

 

Soğuk Suyun Karaciğere Zararları Var mıdır?

Soğuk suyun karaciğere zararları olup olmadığı hakkında net bir bilgi yoktur. Fakat soğuk su içmenin karaciğer yağlanması riskini tetikleme ihtimali vardır. Soğuk olarak tüketilen su mideye dolar ve sıcak olduğu bilinen safrayı tetikler.

 

Safranın soğumaya başlaması ile de karaciğerde yağlanma oluşumu başlar. Bunun haricinde ise karaciğere soğuk suyun zararları olup olmadığı hakkında kesin bir bilgi vermek doğru değildir. Soğuk suyun zararları farklı organlarda da görülebilir. Bu riski azaltmak adına daha çok ılık su ya da oda sıcaklığındaki suların tüketilmesi gerekir. Böylelikle soğuk suyun zararları daha az gözlemlenir.

 

Soğuk Su İçmenin Faydaları Nelerdir?

Soğuk su içmenin zararları olduğu kadar bilinen bazı faydaları da vardır. Bu faydaların başında ise metabolizma hızının artması yer alır. Metabolizma hızının artmaya başlamasının sebebi ise aslında vücudun içeriye giren soğuk suyu ısıtmaya çalışması ile ortaya çıkar. Böylelikle metabolizma çalışır ve hızlanır. MedicalPark sitesinin verdiği bilgilere göre soğuk su içmenin bilinen diğer faydaları şu şekildedir;

 

  • Antrenman sonrasında tüketilen soğuk su kişinin kaslarını rahatlatır
  • Vücut ısısını düşürür
  • Kişiyi ferahlatır
  • Soğuk Su İçmenin Zararları Nelerdir?

Soğuk su tüketiminin kişilerin sağlığı üzerinde bazı olumsuz etkileri vardır. Bu olumsuz etkiler arasında soğuk suyun migren ağrılarını tetikleme ihtimali yer alır.

 

Bunun haricinde ise soğuk suyun zararları arasında şu maddeler yer alır:

 

  • Reflü, ülser vb. mide problemi yaşayan kişilerin soğuk su tüketmesi, mide problemlerinin şiddetlenmesine sebep olabilir
  • Soğuk su tüketimi diş ve diş eti hassasiyetine sebebiyet verebilir
  • Kişinin nabzının düşmesine yol açar
  • Vücuttaki vagus sinirleri uyarılır
  • Soğuk su tüketimi vücuttaki mukus miktarının artmasını sağlar ve bu durum oldukça zararlıdır
  • Karın ağrısına neden olur
  • Kabızlık sorunu ortaya çıkar
  • Mide ağrısı görülme ihtimali de vardır

 

Gebelikte (Hamilelikte) Soğuk Su İçmek Zararlı Mıdır?

Hamilelikte (gebelikte) soğuk su içmek insan vücudu üzerinde ekstra bir sağlık sorununa neden olan bir durum değildir. Soğuk su içmenin zararları ile gebelikte (hamilelikte) soğuk su tüketmenin zararları arasında bir fark yoktur. Hamile olmayan bireyler ile hamilelik sürecindeki bireyler de soğuk su tükettikleri zaman aynı faydaları ve aynı zararları görür.

Soğuk su günlük hayatta da tüketilebilir. Hamilelik sürecinde ya da hamile olmayan kişiler de gün içerisinde fazla miktarda olmayacak şekilde soğuk su tüketiminde bulunur. Soğuk suyun zararları sadece aşırı miktarda tüketime bağlı olarak ortaya çıkar. 

(Adil Yeşildağ)