Kış mevsiminin yüzünü iyice gösterdiği bugünlerde çoğu kişi yüz felci riski ile karşı karşıyadır. Soğuk hava, yüz felci olma ihtimalini artırır. Dışarı çıkarken mutlaka yüzümüzü örterek, korumak gerekir. Sabahları deniz kenarı yürüyüşleri yapanlar, motor sürücüleri , hareket halindeki arabanın camının açık bırakılması ya da sıcak banyodan sonra soğuk ortama geçmek, klima çarpması gibi durumlar aynı riski oluşturur. Bu durumlara dikkat etmeyen kişilerde yüz felci görülebilmektedir.
Yüz felci literatürde fasial paralizi olarak isimlendirilir. Yüz hareketlerini fasial sinir adı verilen sinir ile sağlarız. Fasial sinir beyinden gelen hareket emirlerini, yüz kaslarına ileterek istediğimiz hareketleri yapmamızı sağlar. Eğer sinirlere giden bu iletim bir hastalık sebebiyle engellenirse yüz felci oluşur ve yüz hareketleri kısmen ya da tamamen ortadan kaybolur. Yüz felcinin farklı çeşitleri olmakla birlikte bizim konu olarak aldığımız tür Bells Palsy olan yani en sık görülen türüdür. Bu yüz felcinde soğuk ve rüzgara maruz kalınması sonucu oluşan yüz felcinde iç kulak çevresindeki bir bölümünde iltihap oluştuğu düşünülmektedir ve bu iltihabın siniri sıkıştırdığı düşünülmektedir. Sinirin fonksiyonunun kaybolması dışında bir bulgu yoktur. Başka nörolojik bulgu olmamasıyla teşhis konur. Genellikle tamamına yakını iyileşir.
Yüz Felcinin Belirtileri:
Yüz sinirinin çalışmamasının en belirgin bulgusu yüz hareketlerinin azalması veya kaybolmasıdır. Kaş kaldırma, göz kapama, diş gösterme, gülme, yanak şişirme gibi hareketler bozulur. Bunun dışında gözyaşı azalması, tükürük salgısının azalması, tat duyusunun bozulması, gürültüye duyarlılık artışı gibi bulgularda bulunabilir. Su içerken ağız kenarından su kaçar. Ancak önemli olan asıl sebebin ne olduğudur. Bunu araştırmak için şüphelenilen duruma uygun tetkikler yapılır ve bir hastalık bulunursa onun tedavisi yapılır.
Fizik Tedavi Uygulamaları:
Fizik tedavinin hastalığın iyileşmesine katkısı büyüktür. Fizik tedavi, fonksiyon kaybı olan siniri uyarmak suretiyle iyileşme sürecini hızlandırır ve ilerde oluşabilecek kas atrofisi (kasta oluşabilecek güçsüzlük) yüz asimetrisini önler.
Fizik tedavi uygualamaları genel olarak; ilgili siniri stimüle edecek masajlar, elekroterapi uygulamaları ardından yapılacak egzersiz programını kapsamaktadır. Bu uygulamalar ile sinirin iyileşme süreci hızlandırılmış olur ve kas fonksiyonları daha hızlı şekilde yerine gelir.
Yüz kaslarına fizik tedavi yöntemlerinin uygulanması özellikle uzun süren yüz felçlerinde yüz kasları hareketsizlikten güçsüzleşirler ve daha sonra yüz siniri çalışsa bile yüzde asimetri ve güç kaybı olabilir. Bu nedenle hastanın kendi kendine uygulayabileceği pasif egzersizler ve sakız çiğneme dışında fizik tedavi uygulanması da önerilmektedir. Rahatsızlığın erken tedavisinde sonuç alınabilir. Tedaviye hastalık başlangıcından sonra en kısa sürede başlanması iyileşmeyi hızlandırmaktadır.
Hastanın eğitimi tedavinin ana prensibidir. İlk dönemlerde mutlaka soğuktan korunmalı. 3 hafta süre ile soğuk havada dışarı çıkılmamalı. Lokal olarak o bölgeye sıcak kompres uygulanması erken dönemde yararlıdır. Bu tür rahatsızlıklarda gözün kapatılmasında zorluk olabilir. Göz geceleri kapatılmalıdır. Gün boyunca koruyucu gözlükler kullanılmalıdır. Göz kuruluğu için gözyaşı kullanılabilir.