Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sokaktaki canlar için çözüm önerisi!

CHP Bolu Milletvekili Türker

CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, ülkemizde sayısının 5 milyon olduğu tahmin edilen sahipsiz hayvanların belediyelerde eşzamanlı olarak kısırlaştırılmasıyla sokaklarda yaşanan sorunun 2-3 yıl gibi kısa bir süre içinde çözülebileceğini söyledi

Türker Ateş Tarım Orman Bakanlığı bütçesinde yer alan “Birlik modeli’nin  sorunu çözmeyeceğini belirterek  “Vicdanın da aklın da yolu bir… Ölüm kampları olarak anılan barınakların sayısını artırmak yerine ülke çapında hızla kısırlaştırma seferberliği başlatalım. Barınaklar yerine aynı zamanda daha ekonomik olan kısırlaştırma ünitelerini kuralım. Kalkınma Planında yer alan Birlik Modeliyle döngünün sürmesinden endişeliyiz” dedi.

CHP’li Ateş, kısırlaştırma ve bakım yapılmayan belediye bakımevleri bile yeterince denetlenmezken Tarım ve Orman Bakanlığı’nın şimdilerde sokak köpekleri için daha büyük toplama merkezleri hazırlığı yaptığı haberlerinin gündeme geldiğine dikkat çekti. Çözümün hayvanların hapsedilmesi ve komşu şehir sınırlarına atılması olmadığının geçen zamanda acı biçimde görüldüğünü belirten Ateş, şunları söyledi:

“Hayvan hakları savunucuları, toplam 922 ilçe ile 81 il ve büyükşehrimizin belediye sınırları içinde bakımevi ve kısırlaştırma merkezleri kurarak eşzamanlı kısırlaştırma yapılması halinde bir yılda 2,5-3 milyon hayvanın kısırlaştırılabileceğini hesaplıyor. Böyle bir seferberlikle 2-3 yılda sokakta kısırlaştırılmamış hayvan kalmaz. Bu canların sokaklarda ortalama yaşam süresi 2 yıl. Bu süreçte üreme tamamen kontrol edilebilir. Etkin kısırlaştırmaya ek olarak üretim, satış, ithalat, merdiven altı üretim, internette üretim ve satış gibi diğer kaynakların da denetim ve cezayla kurutulması halinde sorunun çözümünde önemli mesafe alınır. Çip sisteminin Bakanlıkça sıkı takibi çok önemli. Kötü bakımda ise belediyeler mutlaka cezalandırılmalı.”

Hollanda sorunu üç yılda çözdü

Ateş ayrıca, TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığının Avrupa’dan 7 örnek ülkeyi incelediği çalışmasına işaret ederek, “Bizimle benzer sorunu yaşayan komşu Yunanistan bir süre önce çıkardığı yasal düzenleme ile kısırlaştırma ve geri bırakma seferberliği başlatarak epeyce yol aldı.  Sokaklarında sahipsiz hayvan sorunu bulunmayan Hollanda da uzun zamandır ‘Topla, Kısırlaştır, Aşıla ve Geri Gönder’ programını uyguluyor. 12. Kalkınma Planında işaret edilen Birlik Modelinin hayvanların dev yaşam alanlarında toplanacağı bir projenin parçası olmasından endişeliyiz. Bu durum acı döngünün sürmesine yol açar” dedi. (Sami Gökçe)