Geçtiğimiz senelerde de benzer bir sorunla karşı karşıya kalan Asi Nehri’nin son zamanlardaki halini izleyenler, nehir yüzeyinin yeşil bir tabaka ile kaplandığına şahitlik ediyor.
“Yaklaşık 8-10 yıldır Asi Nehrimizde biz bunları görüyoruz. İlk gördüğümüzde nereden geldi, çok güzel duruyor desek de, işin içine girdikten sonra çok da güzel bir bitki olmadığını öğrendik. Çünkü bulundukları ekosistemdeki tüm canlılara zarar veren bir bitki türü.” Bu sözler, Asi Nehri’nin, kendini tekrar eden sorunu karşısında yetkilileri uyaran bir isimden, Antakya Çevre Koruma Derneği Başkanı Selda Asker’den geldi geçtiğimiz günlerde.
Vatandaşların da yakından izlediği durum görsel olarak güzel bir görüntü verse de, kurumsal bir çözümün, bilimsel bir içerikle paylaşılması gerektiğinin altı çiziliyor. Doğaseverlerin çekincesi ise, Asi Nehri’nin denize döküldüğü Samandağ sahilleri noktasında. Bu alanların, deniz kaplumbağalarının üreme alanı olduğunu dile getiren bir çevrecinin talebi, Asker’in bu yöndeki cümlelerini hatırlattı.
“Şu aşamada yapılabilecek en acil şey bunların buradan acil bir şekilde toplanmasıdır. Çünkü ilk yağmurlarla beraber, bunlar, Asi Nehri’nden Samandağ kıyılarına kadar taşınacaklar. Samandağ’da denize döküldükleri yerlerde, Samandağ kumsallarında birikecekler ve orada yol açtıkları çevre kirliliği yanı sıra, kumsallarda üreme alanı bulunan deniz canlıları, Yeşil Kaplumbağalar ve Caretta Carettalara çok ciddi zararlar verebilirler.” Tamer Yazar