Son “Semerci”nin Mesleği Yaşatma Çabası

Antakya’da, unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden biri olan Semercilik, Mustafa Gezer’in elinde yaşama mücadelesi veriyor. Semercilik mesleğinin ailelerinde kuşaktan kuşağa aktarıldığını belirten Mustafa Gezer: “Mesleği babamdan öğrendim, 40 senedir bu mesleği yapıyorum. Semercilik dedemden ve babamdan bana kaldı ben de devam ettiriyorum. Eskisi gibi iş kalmadı ama, mesleğimi terk etmek istemiyorum, bu işi yapmaya mecbur hissediyorum […]

Antakya’da, unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden biri olan Semercilik, Mustafa Gezer’in elinde yaşama mücadelesi veriyor.
Semercilik mesleğinin ailelerinde kuşaktan kuşağa aktarıldığını belirten Mustafa Gezer: “Mesleği babamdan öğrendim, 40 senedir bu mesleği yapıyorum. Semercilik dedemden ve babamdan bana kaldı ben de devam ettiriyorum. Eskisi gibi iş kalmadı ama, mesleğimi terk etmek istemiyorum, bu işi yapmaya mecbur hissediyorum kendimi. Çünkü ben bırakırsam köylerde hayvanları için semere ihtiyaç duyan kişiler perişan olur, çünkü benden başka aktif olarak yapan yok kalmadı” dedi.
Semercilik mesleğini Antakya’da aktif olarak icra eden tek kişi olan Mustafa Gezer, mesleğini ilk günkü şevk ile yaparak, hem mesleğini hem bir geleneği hem de bir kültürü yaşatıyor.
Emek çok, kazancı az …
Elinden geldiğince bu mesleği yaşatmak istediğini söyleyen Mustafa Gezer: “Benden hayvanları için semer isteyen kişiler bana dua ediyorlar, aman usta sen bu işi bırakma diyorlar. Ben şuan aktif olarak semer yapan tek kişiyim Antakya’da, ayrıca semer tamiratı da yapıyorum. Çok emek isteyen bir iş ama kazancı az. Meslek ölmesin diye çabalıyorum. Çoğu kişi dükkanını değiştir farklı bir iş yap dedi ama yapamadım içimden gelmedi. Köylere semer götürüyorum. İnsanların özellikle de yaşlı büyüklerimizin dualarını alıyorum, mutluluklarını görüyorum. Bu bile çok güzel bir duygu” dedi.
Çırak bulamamanın üzüntüsü …
Semercilik mesleğini bugün geleneksel yöntemlerle, el yordamıyla yaptığını belirten Mustafa Gezer: “Bu işi babamdan nasıl öğrendiysem öyle yapıyorum. At semeri ile eşek semerinin yapım süresi farklıdır. Günde bir at semeri, eşek semeri ise 2 tane yapabilirim. Tabi kullanım süresi yapılan işe ve sıklığına göre değişir. Bir semeri 3 ay da kullanan var 2 sene de kullanan var. Yaptığı işe göre değişir. Dağdan odun çeken bir kişi ile bahçeye gidip gelen kişinin yıpratma derecesi farklıdır. Yapımında keçe, deri ve içinde perdi otu kullanılır. Zahmetli olsa da bu meslek bir kültür ve bir gelenektir” dedi.
Semercilik mesleğinin gelecek kuşaklara aktarılması için her zaman bir çırak yetiştirmek istediğini vurgulayan Mustafa Usta, yetiştirecek çırak bulamadığını ve bunun üzüntüsünü yaşadığını ifade etti. Mehmet ÖZGÜN

Exit mobile version