Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sonuç Bildirgesi

Antakya’da gerçekleşen 6.Ulusal Pamuk

Antakya’da gerçekleşen 6.Ulusal Pamuk Zirvesi Sonuç Bildirgesinde, sorun tespitinde tam mutabakat vurgusu yer aldı

Geçtiğimiz hafta sonunda 6.Ulusal Pamuk Zirvesi’ne ev sahipliği yapan ilimiz Antakya ilçesindeki çalıştay sonrası, sonuç bildirgesi yayınlandı. Ulusal Pamuk Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık, 6. Ulusal Pamuk Zirvesi’nde, sorunlar hakkında, gerek sektörün farklı kesimleri, gerekse sektörle Bakanlık yetkilileri arasında tam bir mutabakat olduğunun anlaşıldığını bildirdi.

Antakya’da 17 Şubat’ta gerçekleştirilen 6. Ulusal Pamuk Zirvesi’nin sonuç bildirgesini açıklayan Balçık, zirvede; ülke pamukçuluğunun sorunları, tohumdan hazır giyime katma değer zincirinde yer alan bütün kesimlerin bakış açılarından ele alınıp değerlendirildiğini ve çözüm önerilerinin ortaya konduğunu dile getirdi.

Balçık, Zirve’de, İyi Pamuk Uygulamaları (BCI) ve organik pamuktaki mevcut gelişmelerin açıklanarak sertifikalandırıldığını, üretim seçeneklerinin yaygınlaştırılması için yapılması gerekenler hakkında öneriler sıralandığını anlattı.

Zirve’de, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, organik pamuk üretiminin geliştirilmesine dair vizyoner yaklaşımı ve yakın dönem hedeflerinin somut değerlerle açıklandığını ve yeni başlatılan bir pilot projenin tanıtıldığını aktaran Balçık, bazı kadim pamuk bölgelerinde üreticilerin pamuktan niçin vazgeçmiş olduklarına dair görüşlerin dile getirildiğini ifade etti. Balçık, bunların tekrar pamuğa kazandırılması için de uygun ölçekte havza bazlı üretim planlaması ile banka kredilerinin kaldıraç olarak kullanılması gibi yapılması gerekenlerin de açıklandığını kaydetti.

Balçık, Zirve’de, hasat ve çırçırlama süreçlerinin ele alınarak iyileştirilmesi gerektiğine de işaret edildiğini vurgulayarak, şunları aktardı:

“Bundan böyle, sürdürülebilir özelliği ve bunu ispatlayacak sertifikası olmayan hiçbir ürünün ticaretinin olamayacağının bilinmesi ve geleceğin buna göre kurgulanmasının önemi vurgulanmıştır. Bu bağlamda, bir tekstil firmamızın ihtiyacı olan pamuğu, çevre dostu, çağdaş yöntemler kullanarak, bizzat kendisi tarafından nasıl üretmekte olduğu da örnek olarak sunulmuştur. Ayrıca ülkemiz pamukçuluğu ve tekstil sanayimiz için büyük fırsatlar içeren GMO Free Turkish Cotton garanti markamızın tanıtımı yapılmıştır.

Zirve görüşmelerinden, sorunlarımız hakkında, gerek sektörümüzün farklı kesimleri ve gerekse sektörümüzle Bakanlığımız yetkilileri arasında tam bir mutabakat olduğu anlaşılmıştır. Sorunların çözümü için gerekli sinerjinin temel kaynağı olan bu mutabakat, geleceğe ümitle bakmamıza neden olmaktadır.” -Haber/Cemil Yıldız-