Başbakanlık Genelgesi çerçevesinde Hatay Valiliği bünyesinde “Mevsimlik Tarım İşçileri Bürosu” kurulacak.Bu oluşan insan trafiği içinde kaybolan çocukların eğitimi ise öncelikli başlıklar arasında yer alacak.
Hatay ve diğer illerde yoğun bir şekilde yaşanan ‘mevsimlik’ işçi trafiğinin beraberinde taşıdığı sorunlar, yayınlanan son Başbakanlık Genelgesi ışığında çözüme kavuşturulmaya çalışılacak. Bu çalışmalar, aileleri ile beraber seyahat etmek durumunda kalan çocuklar için de çözüm başlıkları sunuyor.
Buna göre; Hatay’a yönelik gerçekleşen mevsimlik işçi kalabalığına ait aileler, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından sosyal hizmetler kapsamında bilgilendirilecek ve aileler; kadın, çocuk, engelli ve yaşlılar için sunulan hizmetlerden yararlandırılacak. Ayrıca, okul çağma gelmemiş çocuklar için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından geçici yerleşim alanlarında görevlendirilecek çocuk gelişim uzmanlarınca eğitim ve bakım hizmetleri sunulacak.
-EĞİTİME DEVAM-
Genelge kapsamında Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü ise mevsimlik işçilerin çocuklarına yönelik eğitim çalışmalarında ilk derece sorumlu olacak. Buna göre; İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, geçici yerleşim alanlarında eğitim ve sosyal faaliyetler için oluşturulacak bir binanın, çocuklar için etkin bir eğitim merkezi olarak kullanılması sağlanacak. Bunun yanı sıra, işçilerin zorunlu öğretim çağındaki çocuklarının eğitimlerini devam ettirmek üzere, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan 2016/5 sayılı Genelge hükümleri de titizlikle uygulanacak, çocukların okul kıyafetleri ve malzemeleri ise Hatay Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla temin edilecek. Ayrıca özel eğitim ihtiyacı bulunan çocuklar da eğitim imkanlarından faydalandırılacak.
-TARAMALAR YAPILACAK-
Genelge kapsamında, Hatay’a gelen mevsimlik işçi ailelerin sağlık hususundaki sorumluluk ise İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nde olacak. Müdürlük tarafından mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin kanser taramaları ile bulaşıcı ve salgın hastalıklara karşı düzenli sağlık taramaları, aşılamaları, gebe, bebek ve çocukların izlemleri yaptırılacak; üreme ve kadın sağlığı hizmetleri, çevre sağlığı hizmetleri ve sağlık okuryazarlığı faaliyetleri, periyodik olarak yürütülecek, bu hizmetlerin ve hizmetlere erişimin kolaylaştırılması amacıyla mobil sağlık ekipleri oluşturulacak.
-ÇOCUK İŞÇİLER-
İşçilerin çalışma ve sosyal güvenlikleri açısından mevcut durumları ise Hatay İŞKUR ve Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü tarafından yürütülecek çalışmalarla iyileştirilecek, ayrıca çocuk işçiliği ile etkin mücadele edilecek.
Mevsimlik işçilerin Hatay noktasında barındıkları yerler de belli bir standarda uygun şekilde düzenlenecek. Elektrik, su ve kanalizasyon gibi alt ve üst yapısı bulunan geçici bir yerleşim alanı oluşturulması sağlanacak.-Tamer Yazar-