Sorunlar da konuşuldu, sıkıntılar da

Ama geride gülümseyen yüzler bırakıldı Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem ve beraberindeki kalabalık heyetin, dinlerin ve kültürlerin beşiği Hatay ziyareti dolu bir programla geçerken, Hatay noktasında yaşanan sıkıntı ve sorunlar masaya yatırıldı. Vakıflar Meclis Toplantısı’na katılmak üzere Hatay’a gelen Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, Hatay’da bulunduğu süre içinde verdiği mesajlar ve bir araya geldiği […]

Ama geride gülümseyen yüzler bırakıldı

Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem ve beraberindeki kalabalık heyetin, dinlerin ve kültürlerin beşiği Hatay ziyareti dolu bir programla geçerken, Hatay noktasında yaşanan sıkıntı ve sorunlar masaya yatırıldı.

Vakıflar Meclis Toplantısı’na katılmak üzere Hatay’a gelen Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, Hatay’da bulunduğu süre içinde verdiği mesajlar ve bir araya geldiği cemaat temsilcileri ile

gerçekleştirdiği samimi sohbetlerle dikkati çekti. Vakıflar Heyeti adına verilen yemekte de konuşan Ertem, 15 Temmuz vurgusu yaparken, ‘cemaat’ kavramına işaret etti ve çarpıcı bir ifade kullandı:
“Hiç hoşnut olmadığımız azınlık vakıfları kavramı sanki şimdi daha sıcak gelmeye başladı gibi bir durum ortaya çıktı. Oysa cemaat vakfı tabiri bizde 1936’dan beri var. Cemaat vakfı tabirinin bu şekilde kirlenmesi sebebiyle, inatla ve ısrarla ben gene de cemaat vakfı tabirini kullanacağım. Çünkü bana hala en sıcak, kavrayıcı, en kucaklayıcı kavram olarak geliyor azınlık vakfı ifadesine göre.”
-ELEŞTİRİLENE İŞARET-
Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, Hatay ziyaretinde yaptığı konuşmalarında, oldukça eleştirilen 1936 beyannamesi için farklı bir değerlendirmede bulundu. Ertem, 1936 beyannamesinin cemaat vakıfları açısından en garanti, geçmişe dönük, en kesin sonuç doğuran belge olduğunu vurgulayarak, bu beyannamenin yok sayılması halinde sıkıntılı durumların ortaya çıkabileceğine işaret etti.
Bu konuda konuşurken, “1936 beyannamesi günümüz cemaat vakıfları açısından en sağlam belge niteliğindedir. Öncesine giderseniz başka başka şeyler çıkabilir. Onun için en sağlam belgedir” diyen Ertem, bakış açılarının, “1936 beyannamesinde kayıtlı olan ne kadar mal varsa hiçbir sınırlamaya tabi olmaksızın vakıflara verelim” olduğunun da altını çizdi.
-1936 BEYANNAMESİ-
Azınlık vakıflarının gayrimenkullerinin tespiti için 1936’da Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce istenen ve içinde sadece sahip oldukları gayrimenkullerin sayı ve adreslerinin bulunduğu listeyi içeren beyannameler “36 Beyannamesi” olarak adlandırılıyor. -Tamer Yazar-

 

 

Exit mobile version