Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Su çok, Ama yok!

Asi Nehri suyu, denize

Asi Nehri suyu, denize akıyor. Oysaki Yarseli Barajı’na yönlendirilip, barajın doldurulması ve yazın Amik Ovası’nın sulanmasında kullanılması mümkün. Ancak pompalar çalışmıyor! Nedeni, ödenemeyen 12 milyon TL’lik elektrik borcu! Borç nedeniyle, ENERJİSA elektriği kesti! Baraj ise boş…
Sulama Birliği Yetkilisi Hüseyin Şahbaz, “Yetkililere duyuruyorum, yalvarıyorum, soruna el atın” diyor.

İlimiz Altınözü ilçesindeki Yarseli Barajı’nda su taşıyan pompalar çalışmıyor. Nedeni, enerji olmaması! Biriken borçlar nedeniyle, Enerjisa, Yarseli Barajı’na su taşıyan pompaların elektriğini kesti. Günlerdir, haftalardır, aylardır enerji yok, baraj doldurulamıyor. Oysa Asi Nehri dolu dolu, denize boşa akıyor. Bu suyu Yarseli Barajı’na kanalize edip, barajı doldurmak ve yaz aylarında tarımsal sulamada kullanmak mümkün.

Halen, Yarseli Barajı’nın üçte biri dolu. Mevcut su ile Amik Ovası sulaması yapılamaz. Bölgede tarımsal sulamada önemli kurum olan Sulama Birliği’nin Başkanı, bu alanda uzman isim Hüseyin Şahbaz, çiftçiler adına il yetkililerinden, yöneticilerden, siyasetçilerden, soruna el atmalarını istedi.

Yarseli Barajı’nın su ile doldurulması halinde, yaz aylarında Amik Ovası’nda sulama yapılabileceğini, aksi halde çiftçinin büyük sıkıntı çekeceğini söyleyen Hüseyin Şahbaz’ın tüm yetkililere, halka, siyasetçilere yönelik açık paylaşımı şöyle:

“Değerli dostlar, burası Yarseli Barajı! 50000 dönüm araziye can veren, gerektiğinde ovaya, protokole bağlı olarak can suyu bırakan bir değer. Hacmi, 60 milyon m3 su olup, şu anki doluluk oranı 20 milyon m3 cazibedir. Allah korusun, yağmurların az olması durumunda, günlük tam kapasite ile pompaları çalışsa, 350-400 bin m3 su alabilir. Bu da ayda 10-12 milyon m3 eder, üç ayda ancak tam doluluk oranına ulaşabilir.

Bugün için Asi Nehri’nin suyu, denize akmaktadır ve baraja su çekmekte hiç bir sıkıntı yoktur. Bu işlemi Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında yapmaya kalkarsanız, bu, Asi sulama bölgesi olan Amik Ovası’nı ve Antakya bölgesi çiftçilerini perişan etmek demektir.

Şuan Yarseli Barajı, çok acil su ihtiyacı olmasına rağmen, su çekmiyor! Pardon, çekemiyor! Sebebi, barajın pompa elektrikleri 2.5-3 aydırlar kesik. Sebebi, Enerjisa’ya olan borcu.

Kurumun Enerjisa’ya borcunun 11 milyon TL olduğunu biliyorum ve yine 8,5 milyon TL ödeme yaptığını, ilgililerle olan iş yakınlığımdan biliyorum. Bu ödeme, Enerjisa’ya aylık yapılmakta olup, ancak bizler ve kurum, yılda en fazla buğday ve pamuk mahsulünün hasadında tahsilat yapabilmekteyiz.

Kurum tahsilatında biraz aksama olunca, doğal olarak ödeme yapamamakta ve zor duruma düşmektedir. Siyasiler başta olmak üzere, Valilik, DSİ, Enerjisa Yönetimi ve tüm ilgili yetkililere sesleniyorum… Bugün bir cenaze var ve bu cenazeyi acilen kaldırmak gerekiyor. İlerde böyle bir şans olmayacaktır. İlerde, bölgeye çok büyük kaoslar ve sıkıntı yaşatmadan, ortak bir çözüm yolu bulmaya çalışmak gerekmektedir. Bu işin telafisi ve ötelenme gibi bir şansı yoktur. Bir an önce barajın pompa elektriğinin açtırılması ve Yarseli Barajı’nın su doldurmaya başlaması gerekmektedir. Yoksa yakın bir zamanda bizleri, Baraj yönetimini, Antakya Ziraat Odası ve bölge çiftçilerini çok kötü bir tablo beklemektedir.

İlgili kamuoyuna ve paydaşların dikkatine sunuyorum.”

-Haber/Cemil Yıldız-