Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Suça sürüklenen çocuklar topluma kazandırılmalı …

Milletvekili Topal, önemli bir konuyu daha meclis gündemine getirdi …

Milletvekili Topal, önemli bir konuyu daha meclis gündemine getirdi …

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, bir grup milletvekiliyle birlikte TBMM Başkanlığına vcerdiği önergede suça sürüklenen çocuklar konusunu gündeme getirdi. Milletvekili Topal, çocukların suça yönelmesini önleyecek çözümlerin üretilmesinin çok önemli toplumsal bir görev olduğunu belirtti ve suça sürüklenen çocukların topluma kazandırılmasının gerekliğine vurgu yaptı.
Dünyada suça sürüklenen çocuk konusunun son yıllarda önem kazandığın değinen Milletvekili Topal, önerge şunlara yer verdi: “Çocuklar doğal güçsüzlükleri, sosyal ve hukuk normlarına uyum göstermede yaşadıkları zorluklar nedeniyle sağlıksız ortamlara yönelmekte ve suça karışabilmektedir. Ayrıca gelişim döneminde olmaları nedeniyle, fiilin kanunla belirlenen bir suç olduğunu algılama yetenekleri erişkinden beklenildiği öcüde olmayabilir. Çocukların suça sürüklenmesini önlemede öncelik onları suça sürükleyen nedenlerin belirlenmesidir. Bir çocuğun suça sürüklenmesinde, bireysel veya kalıtsal faktörler yanında, içinde bulunduğu ailenin ve çevrenin özellikler de ana etmenlerdir. Bu nedenle, çocuğun çevresi ile bütün olarak ele alınarak değerlendirilmesi ve sırf çocuk olma özelliğinden dolayı çocuğun içinde olduğu bir faaliyete cezai sorumluluk yüklenmeyerek onun öncelikli korunması gerekir.
Güvenlik birimlerine getirilen çocuk satısında yüzde 10 artış …
TÜİK verilerine göre, güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocuk sayısı 2016 yılında, 2015 yılına göre yüzde 10 oranında artarak 333 bin 435 oldu. Çocukların yüzde 54,8’inin 15-17 yaş grubunda, yüzde 23,2’sinin 12-14 yaş grubunda, yüzde 21,9’unun ise 11 yaş ve altındaki çocuklar olduğu görüldü. Güvenlik birimine 2016 yılında gelen veya getirilen çocukların yüzde 65,4’ü erkek, yüzde 34,6’ı kız çocuğu oldu.
Güvenlik birimlerine 2016 yılında gelen veya getirilen 333 bin 435 çocuğun yüzde 47,5’i mağdur olarak, yüzde 32,6’sı kanunlarda suç olarak tanımlanan bir fiili işlediği iddiasıyla (Suça sürüklenme), yüzde 12,3’ü bilgisine başvurma amacıyla, yüzde 3,5’i kayıp (hakkında kayıp müracaatı yapılıp sonra bulunan) ve yüzde 4,1’i ise bu nedenlerin dışındaki nedenlerden dolayı geldi ya da getirildi.
Güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocukların yüzde 69,4’ü ailesine teslim edilirken, yüzde 19,5’i adli birimlere sevk edildi. Sosyal kuruma teslim edilen çocukların oranı ise yüzde 2,8 oldu. Diğer taraftan, geliş nedeni suça sürüklenme olan çocukların yüzde 55,6’sı ailesine, yüzde 3,2’si sağlık kuruluşuna, yüzde 2,6’sı da sosyal kuruma teslim edildi.
Yine TÜİK verilerine göre güvenlik birimlerine suça sürüklenme nedeni ile getirilen 108 bin 675 çocuğun 36 bin 87’sinin bağımlılık yapan madde kullandığı görüldü. Bağımlılık yapan madde kullanan çocukların yüzde 84,5’ini 15-17 yaş grubu, yüzde 15’ini ise 12-14 yaş grubundaki çocuklar oluşturdu. Çocukların yüzde 72,9’unun sigara, yüzde 8,6’sının sigara ve alkol, yüzde 4’ünün sigara ve esrar, yüzde 2,9’unun esrar, yüzde 2’sinin ise sigara, alkol ve esrar kullandığı görüldü.”
Ailelerin parçalanmasına yol açan nedenler en aza indirgenmeli …
Çocukların suça yönelmesini önleyecek çözümlerin üretilmesinin çok önemli olduğunu, toplumsal bir görev olduğunu belirten Milletvekili Topal önerge ayrıca şunlara yer verdi: “Ancak, suça sürüklenen çocukların da topluma kazandırılması için kanunlarda yer alan mekanizmalara işlevsellik kazandırmak en az önlemek kadar önemlidir. Çocuk ve gençlerin suça itilmelerini önlemek için, küresel düzlemde savaş ve çatışmaların durdurulması, iç ve dış göçlerin önlenmesi, yoksulluğun ve işsizliğin azaltılması öncelikle sayılacak zorunluluktur. Toplumsal düzeyde ise çocuk ve gençlerin eğitimine destek olunması için ekonomik ve sosyal politikaların uygulanması, ailelerin parçalanmasına yol açan nedenlerin en aza indirgenmesi, gençlerin madde bağımlılığına düşmelerini önleyecek projelerin geliştirilmesi gerekir. Sokak çocukları ile sokakta çalışan, madde bağımlısı, suça sürüklenmiş çocuklar gibi tüm dezavantajlı grupların rehabilitasyonu, toplumla uyum içinde yaşamaları için gerekli ekonomik, sosyal ve kültürel düzenlemeler gerçekleştirilmelidir.
Sonuç olarak, suç işlemiş bir çocuğun sosyal ve ekonomik hayata geçişini destekleyecek sosyal haklarının farkına varma ve kullanma konularında danışmanlık verecek, sosyal, sportif ve kültürel etkinliklerden yararlanmasına yardımcı olacak bir sistemi oluşturmak için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla meclis araştırma komisyonu kurulmalı.” -Mehmet ÖZGÜN-