Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sürdürülebilir Yaşam Film Günleri

Meraklılarını Bekliyor Yerel yönetimlerden, kamu ve özel sektörden, sivil toplum

Meraklılarını Bekliyor

Yerel yönetimlerden, kamu ve özel sektörden, sivil toplum kuruluşlarından ve eğitim kurumlarından katılımcılar yanı sıra şehirde yaşayan ve sürdürülebilirlik konusuna ilgi duyan herkesin katılımına açık.

Movies that Matter ve UNDP Türkiye desteği ile Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali seçkisinden 12 belgeselin yer alacağı Sürdürülebilir Yaşam Film Günleri, meraklıları bekliyor. Antakya’nın kültürel çoğulcu yapısının korunması ve yaşatılması, geleneksel kültürel-sanatsal değerlerinin korunması ve halklar arasında kültürel etkileşimin ve sosyal uyumun sürekli ve kalıcı bir şekilde sağlanması vizyonu ile kurulan Zenginler Atölyesi Kültür ve Sanat Derneği tarafından Antakya’da 20 – 22 Mart tarihlerinde Zenginler Atölyesi’nde gerçekleşecek olan gösterimler, sürdürülebilirlik konusuna ilgi duyan herkesin katılımına açık.
Gösterimde yer alacak belgeseller ve içerikleri şöyle:
-GÜÇ BİZDE-
Güç Bizde; Black Mesa Su Birliği’ni ve onların Navajo’daki yeraltı su havzasını, yakınındaki bir kömür madeni işletmesinden korumak için gösterdikleri çabayı anlatıyor. İklim Adaleti Birliği’nin de desteğiyle, topraklarını kurtarmak ve yerel, yeşil bir ekonomiyi canlandırmak için güneş enerjisine geçiş çağrısı yapıyorlar.
-SEÇME VAKTİ-
Oscarlı belgesel yapımcısı Charles Ferguson (Inside Job, No End in Sight), yeni filmi “Seçme Vakti” ile kamerasını dünya genelindeki iklim değişikliği sorunlarına ve çözümlerine çeviriyor. Ödüllü Aktör Oscar Isaac’in anlatımıyla “Seçme Vakti”, izleyiciye yalnızca hataları değil, bu küresel tehdidi düzeltmek için neler yapılması gerektiğini de anlatıyor.
-BATAKLIK HAYALLERİ-
Mezopotamya Bataklığı, Saddam Hüseyin’in yıkıcı askeri politikası yüzünden yok edilene kadar, yüzyıllar boyunca yaşam kaynağı olmuştu. Azzam Alwash bataklığı, eski parlak günlerine döndürmek için bir yenileme projesi ile duruma meydan okuyor.
-ÇİKOLATA DAVASI-
Çikolata Davası, Hollandalı bir grup genç gazetecinin, kakao endüstrisindeki çocuk köleliği ile mücadelesini konu alıyor. Kölelik olmayan bir kakao endüstrisine yolculukları, 2003’te, “Keuringsdienst van Waarde” isimli bir TV programı ile başlıyor. Film, arşivlenen eski çekimlerle yeni çekimleri birleştirerek ilham verici bir hikaye inşa ederken, içinde yaşadığımız küresel sistemdeki temel hataları ve adaletsizlikleri bertaraf etmenin ne kadar zor olduğunu gözler önüne seriyor. Ancak imkansız değil!
-ORTADOĞU-
Filmde; Ürdünlü, Filistinli ve İsrailli çevrecileri bir araya getiren EcoPeace’i, kurucularından Gidon Bromberg anlatıyor. Temel amacı, paylaştıkları bölgenin çevresel mirasını korumak üzere işbirliğini geliştirmek olan organizasyon, böylece hem bölgenin sürdürülebilir gelişimini hem de uzun vadeli barışı sağlayacak koşulların oluşmasını sağlamayı hedefliyor.
-YÖRÜNGEYİ DEĞİŞTİRENLER-
Paul Farmer, Jim Yong Kim ve Ophelia Dahl başta olmak üzere, bir avuç sıra dışı genç doktor ve aktivistten oluşan ekibin hikayesini aktaran bu güçlü belgeselde, otuz yıl önce Haiti kırsalında bir köyde hayatları kurtarmayla başlayan çalışmalarının nasıl büyüdüğüne tanıklık ediyoruz. Film, kolektif ve kişisel vizyonun gücü ve tarihin yönünü değiştirme azmi üzerine güçlü bir argüman sunuyor.
-MÜŞTEREKLER ALGISI-
ABD’nin 102 nolu yasası, birincil olarak, “toplumsal bilgi” olarak sınıflandırılan hiçbir şeyin patent altına alınamayacağını söyler. Eğer toplum, malzemenin ve faydalarının farkındaysa, onu patent altına almak mümkün değildir. 102. Madde, “toplumsal bilgi”yi, “Amerikalılara” ait bilgi olarak tarif eder. Milyarlarca Hintlinin, Amerikan yerlisinin ve Afrikalının değil, Amerikalıların bilgisi. Onların doğal kaynakları, bu kanunla temsil edilmez veya korunmaz.
-GERÇEK BEDEL-
Bu, kıyafetlerimizle ilgili bir hikâye. Giydiğimiz giysiler, onları yapan insanlar ve bu endüstrinin dünyaya etkileri ile ilgili. İnsani ve çevresel etkileri dramatik bir biçimde artarken, giyinmenin bedeli on yıllardır azalıyor. Gerçek Bedel, bu anlatılmayan hikâyenin üzerindeki perdeyi kaldıran ve bizi kıyafetlerimizin gerçek bedelini kimin ödediğini düşünmeye davet eden çığır açıcı bir belgesel.
-ANGAZA-
Film, temiz güneş enerjili ürünlerin, enerji hattının ve temel altyapının bulunmadığı, aşırı yoksulluk içerisinde yaşayan bir milyar insana ulaştırmak üzere düşük maliyetli ve taksitle ödenebilen finans mekanizmasını geliştiren bir sosyal girişim olan Angaza’yı anlatıyor.
-YARIN-
Ekosistemlerin çöküşü neticesinde, insanlığın tehlikede olduğu düşüncesiyle, hepsi otuzlu yaşlarında olan; Cyril, Melanie, Alexandre, Laurent, Raphael ve Antoine, çocuklarını ve gelecek nesilleri kurtaracak çözümlerin arayışı ile dünyanın birçok ülkesinde keşfe çıkıyor. Yarın’da; tarım, enerji, ekonomi, eğitim, demokrasi Ve benzeri her alanda gerçekleştirilmiş en başarılı deneylerin ışığında, bize geleceğe dair yeni bir hikaye anlatan bulmacanın parçalarını bir araya getirmeye çalışıyorlar.
-ORTAK BİR HAK-
2015 ILC Ödülü’nün sahibi Uganda Arazi İttifakı, mevcut yasaları, arazide yaşayanları korumak ve güçlendirmek için organize olmanın olağanüstü bir örneği. Karamoja gibi halklar, 50’nin üzerinde farklı grupla çalışarak, Ortak Arazi Birliği’ni kurdu ve mevcut yasalarla arazilerinin ellerinden alınmasına karşı çıkarak, yatırım için adil bir tazminat almayı başardı. Burası, Karamojong ve bu onların hikayesi.
-KONGO MAHKEMESİ-
Kongo’da savaş, geçtiğimiz yirmi yılda altı milyondan fazla kişinin ölümüne neden oldu. Milo Rau; çatışmanın kurbanları, failleri, gözlemcileri ve araştırmacılarını, Doğu Kongo’da sivil bir mahkemede bir araya toplamayı başarıyor. İnsanlık tarihindeki ekonomi kaynaklı en geniş ve en kanlı savaşlardan birinin yalın bir portresini çiziyor.
-EKOTOPYA-
Ekotopya, Kars’ın Yeni Boğatepe (Zavotlar) Köyü’nde, 2000’li yılların başında sürdürülebilir bir yaşam felsefesi ile yola çıkan insanların hikayesini anlatıyor. Belgesel, İlhan Koçulu’nun öncülüğünde başlayan çalışmaların; hayvancılıktan tarıma, gündelik yaşam pratiklerinden yerel turizme kadar bir dizi olguyu nasıl derinden etkileyip dönüştürdüğünü, kahramanlarının anlatıları üzerine kuruyor. -Tamer Yazar-