Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Süre, Ocak’ta sona erecek…

O Zamana Kadar Rahatız! Hatay’ın Reyhanlı ilçesi Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan

O Zamana Kadar Rahatız!

Hatay’ın Reyhanlı ilçesi Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan Suriye’ye insani yardımların ulaştırılmasına imkan sağlayan mekanizmanın görev süresinin 6 ay daha uzatılması, milyonlarca sivili açlık tehlikesiyle karşı karşıya bırakacak riskleri bir süre daha erteledi.

12 aylık bir uzatma beklenirken, Rusya’nın vetosu nedeniyle 6 ayla sınırlandırılan, Hatay’ın Reyhanlı ilçesi Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan Suriye’ye insani yardımların ulaştırılmasına imkan sağlayan mekanizmanın görev süresi, bölgedeki endişeli bekleyişe de nokta koydu. 

Bölgedeki saldırılardan kaçarak, nispeten güvenli gördükleri İdlib’in Türkiye sınır hattındaki kamplara sığınan milyonlarca sivil, evlerinden uzakta, çoğunlukla çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor. Suriye’ye uluslararası yardımlar ise 2014’ten bu yana Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) kararlarının yetkilendirdiği mekanizmayla yapılıyor. Özellikle Suriye’nin kuzeybatısında, İdlib’deki 4-5 milyona yakın kişi, Hatay’daki Cilvegözü Sınır Kapısı üzerinden, Babülhava Sınırı Kapısı’na giriş yapan insani yardımlarla hayatlarını sürdürüyor.

-ŞARTLAR-

Bölgedeki şartları resimleyenlerden biri, savaş nedeniyle İdlib’in güneyindeki Tıh Köyü’nden göç eden Um Abdullah.  Cilvegözü Sınır Kapısı üzerinden ulaştırılan yardımların durdurulması halinde, zor şartlar altında yaşayan yoksulların açlıktan öleceğini söyleyen Um Abdullah, çok sayıda sivilin, geçimini, çöpten topladıklarıyla sağladığını ifade etti. Um Abdullah, “Komşular, birbirine yardım ediyor. Burada sıcaktan mustaribiz. Yıkanmak için su bulamıyoruz. İnşallah, bir gün zorla yerinden edilen siviller evine geri döner. Yoksulluktan ve yorgunluktan bıktık” dedi.

Yerinden edilen sivillerden Sümeyye Ahmed de bölgeyi ayakta tutan yardımların ona ulaşan kısmında durdu.  

“Geri dönemiyoruz. Aylık aldığımız, bir gıda kolisi, bir poşet ekmek! Hepsi, bu sınır üzerinden geliyor.”

Tamer Yazar