Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Süreç Devam Ediyor, Ancak Bir Rehavet Söz Konusu

Doç. Dr. Aydın ve Dr. Öztürk, salgın sürecinin sosyal, siyasal

Doç. Dr. Aydın ve Dr. Öztürk, salgın sürecinin sosyal, siyasal ve ekonomik etkilerini değerlendirdi, uyarılarda bulundu …

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Abdullah Aydın ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Musa Öztürk, Beyzade Fm’de, Koronavirüs sürecinin sosyal, siyasal ve ekonomik etkilerini değerlendirdi, uyarılarda bulundu.
Doç. Dr. Abdullah Aydın, programdaki konuşmasında, sürecin devam ettiğini, ancak bir rehavetin söz konusu olduğunu bildirdi ve şunları dile getirdi: “Problemin vahametinin farkına varmadığımız kanaatindeyim. Belki Hatay bölgesi olarak çoğumuzun yakın çevresinde virüs bulaşan insan sayısı çok fazla olmadığı için, durumun ciddiyeti çok bilinmiyor. Virüsten etkilenenler ciddiyetin farkında.
-Fazla normalleştik-
Şuan ‘Kontrollü sosyal hayata geçiş’ sürecindeyiz. Uzmanların ve bilim kurulunun ortaya koyduğu hassasiyetleri gözetmediğimiz zaman bu sürecin dramatik şekilde daha kötüye gitme tehlikesi var. Son günlerde artan vakalar bunun göstergesi. Alınan tedbirler bir yere kadar etki eder. İnsanlar kendi tedbirini kendisi alması lazım. Herkesin polisi, kendi vicdanıdır. Bu kontrollü yaşam sürecine adapte olmamız ve dikkatli davranmamız lazım. Ama maalesef dikkat edilmediğini görüyoruz. Fazla normalleştik. 20 gün sıkı tedbirli bir dönem geçirdik ancak bugünlerde insanlarda çok fazla rehavet var. Evde duramıyoruz. Gizli törenler, asker uğurlamaları, alışverişte ve birçok noktada insanların sosyal mesafe, maske gibi tedbirlere uymadığını görüyoruz.
olayları sadece vakalar ve sağlık üzerinde değerlendirmememiz gerekiyor, olayın küresel boyutuna dikkat etmek lazım. Olaya sadece sağlık yönüyle bakılırsa, olayın bütününü anlamada problem oluşur. Biz bunu bütüncül değerlendirip işin sosyal, ekonomik ve uluslararası ilişkiler boyutunu gözden kaçırmayalım ki olayı daha iyi anlayalım. Bu sürece sadece kapılacak mıyız, yoksa yönetecek miyiz? Olaya kapılamadan süreci yönetip, gelecekte bireyi, aile, toplum ve ülkeyi daha iyi bir noktaya taşıma gayretinde olmamız gerekiyor.”
-Sosyolojik travma oluştu-
Isparta Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Musa Öztürk de, Covid-19’un çok boyutlu bir süreç olduğunu belirterek, “Bu süreçte insanların psikolojisi, sosyolojisi, kültürleri bozuldu! Buna bozuldu denebilir mi, yoksa aslına mı döndü demeliyiz, onu bilmiyoruz. Şuan bildiğimiz şey; bir değişim, süreci tetiklendi. İktisadi olarak baktığımızda bir şok var. Bu şok dönemi, yapısal kırılmaya döner mi dönmez mi, bazı kalıcı etkileri olur mu olmaz mı? Bunu tecrübe edeceğiz. Bugün insanlık sağa sola koşuyor; nasıl çözeceğiz, ‘Allah’ın yardımı ne zaman?’ diye. Bu feryat, bu arayış aslında 2008 krizinden bu yana olan bir arayıştı. Burada bir çare bir çıkış yolu aranıyor. Bugün bu salgından dolayı 5 bine yakın vefat var. Allah rahmet eylesin. Şimdi bu sayı bizim için gündeme almadığımız bir sayı haline geldi. Bu, yaşadığımız sosyolojik travmayı gösteriyor.
Bu süreçte aynı zamanda iş gücü kaybı oldu. Özel sektör ve kamunun radikal kararlar almasını topladığımızda açıkçası ekonomik kriz mi, savaş dönemi ekonomi, şok mu yaşıyoruz diye baktığımızda elde ettiğimiz veriler, maalesef bu bir savaş dönemi ekonomisi olduğunu gösteriyor. Çünkü bu dönem karşılıklı arz ve talepte şoklarının yaşandığı bir dönem” diyerek somut örneklerle anlattı” dedi. Mehmet ÖZGÜN