Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Suriye’deki 61 yıllık Baas rejimi ve Esad dönemi sona erdi

Suriye’deki 61 yıllık Baas rejimi, başkent Şam’da rejim karşıtı güçlerin

Suriye’deki 61 yıllık Baas rejimi, başkent Şam’da rejim karşıtı güçlerin kente girmesiyle sona erdi. 2011’de başlayan halk hareketlerinin ve iç savaşın ardından Şam’daki kritik kurumların ele geçirilmesiyle Beşşar Esad rejimi çöktü.

Suriye’deki Baas Partisi iktidarı, 2011 yılında başlayan halk hareketlerinin ve sonrasındaki iç savaşın etkisiyle çöktü. 1963’te iktidara gelen ve 1970’lerden itibaren Esed ailesi tarafından yönetilen Baas rejimi, halkın özgürlük talebiyle patlak veren ayaklanmaların ve silahlı grupların başkent Şam’a girmesiyle sona erdi. Beşşar Esad’in hükümeti, başkent Şam’daki kritik noktaların kaybedilmesiyle tamamen kontrolü yitirdi.

Şam’da rejim karşıtı güçler zafer kazandı
Suriye’nin başkenti Şam’da, rejim karşıtı güçler, akşam saatlerinde şehre girmeye başladı. Silahlı gruplar, başkentin güney banliyölerine ilerleyerek Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve uluslararası havalimanı gibi stratejik noktaları terk eden rejim güçlerini geriye çekilmeye zorladı. Rejimle özdeşleşen ve işkenceleriyle bilinen Sednaya Hapishanesi’ndeki tutsaklar, göstericiler tarafından kurtarıldı.

Beşşar Esad’in akıbeti merak konusu oldu
Başkent Şam’daki kontrolü kaybeden Esad rejiminin başındaki Beşşar Esad’in nerede olduğu büyük bir merak konusu haline geldi. Sosyal medyada yayılan iddialara göre, Esad’in Şam’dan bir uçakla ayrıldığı öne sürüldü. Uçuş takip sitelerinde, Şam’dan kalkan bir uçağın Humus yönüne gitmek üzere hareket ettiği ancak radarda kaybolduğu bildirildi. Esad’in bir süre sonra Lazkiye’ye gittiği de iddialar arasında yer alıyor.

61 yıl süren Baas Partisi iktidarı son buldu
Baas Partisi, Suriye’de 1963 yılında darbeyle iktidara gelmişti. 1970 yılında gerçekleşen iç darbe ile Beşşar Esed’in babası Hafız Esad, iktidarı ele geçirerek 1971 yılında Suriye Devlet Başkanı oldu. Beşşar Esad, babasının 2000’deki ölümünün ardından rejimin başına geçti ve 23 yıl boyunca Suriye’yi yönetti. 2011’de halkın özgürlük talepleriyle başlayan protestolar, iç savaşa dönüşmüş ve Suriye’deki Baas iktidarı, rejim karşıtı grupların başkent Şam’a girmesiyle son bulmuş oldu.

Başbakan Celali’den açıklama
Esad rejiminin Başbakanı Muhammed Gazi el-Celali, sosyal medya üzerinden bir video mesajı yayımlayarak, halkın seçeceği yeni bir hükümetle çalışmaya hazır olduklarını belirtti. Celali, kamu mallarına zarar verilmemesi gerektiğini vurgularken, “Kimseye zarar vermeden, yeni yönetimle işbirliği yapmaya hazırız” dedi.

Rejim karşıtı güçlerden uyarılar
Rejim karşıtı Heyet Tahrir Şam (HTŞ) lideri Ahmet eş-Şera ise, sosyal medyada yaptığı açıklamada, başkentteki kamu kurumlarına yaklaşılmaması gerektiğini belirterek, “Bu kurumlar, eski başbakanın gözetiminde olacak. Herhangi bir saldırı ya da şiddet olayına müsamaha edilmeyecek” ifadelerini kullandı.

Suriye’deki son gelişmeler
Suriye’nin kuzeyinden güneyine kadar süren çatışmalar, Suriye Milli Ordusu ile muhalif grupların Halep ve İdlib gibi bölgeleri ele geçirmesiyle ivme kazandı. 6 Aralık’ta, Dera ilinde de muhalif güçler, rejim güçlerini geri püskürterek il merkezini ele geçirdi. 7 Aralık’ta, Suveyda ilinin tamamı muhaliflerin kontrolüne geçmişti. Aynı gün Kuneytra ve Humus gibi stratejik yerleşim yerleri de rejim karşıtı güçlerin eline geçti.

Suriye’de Esad rejiminin çöküşü, 61 yıl süren Baas yönetiminin sona erdiğini işaret ediyor. Suriye’deki bu tarihi gelişme, ülkedeki iç savaşın seyrini değiştiren önemli bir dönüm noktası olarak kayıtlara geçti.