Suriyeli Muhalifler, ana başlık!

Şam’dan Şartlı ‘Evet’ Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdat, Şam’a bir ziyarette bulunan İranlı mevkidaşıyla yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin Suriye’deki askeri varlığına işaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanlarından, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye’nin Suriye’de askeri operasyon düzenlemesinin halen masada bir seçenek olduğunu söylerken, Şam’dan gelen son mesaj ise hem bölgedeki operasyonların durması hem de […]

Şam’dan Şartlı ‘Evet’

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdat, Şam’a bir ziyarette bulunan İranlı mevkidaşıyla yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin Suriye’deki askeri varlığına işaret etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanlarından, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye’nin Suriye’de askeri operasyon düzenlemesinin halen masada bir seçenek olduğunu söylerken, Şam’dan gelen son mesaj ise hem bölgedeki operasyonların durması hem de Türkiye’nin askeri varlığının Suriye’den çekilmesi şartını gündeme taşıdı.

Türkiye, ülke güvenliğini sağlama ve terör unsurlarını bertaraf etme adına, Afrin ve Cerablus bölgeleri başta olmak üzere, ülkenin kuzeyinde ciddi sayıda asker bulunduruyor. Ayrıca İdlib’de, Rusya ve İran’la varılan mutabakat sonucu oluşturulan gözlem noktaları bulunuyor.

Eldeki bu tablonun kıyısında, her iki ülke başkenti arasında son dönemde farklı düzeylerde ciddi görüşmeler gerçekleştiriliyor. Rusya’nın arabuluculuğunda yapılan son görüşmeler, Savunma Bakanları’nın 28 Aralık’ta Moskova’da bir araya gelmesiyle sonuçlanmıştı. Perşembe günü de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Şubat ayında Faysal Mikdat’la bir araya gelebileceğini açıklamıştı.

-TERÖR ÖRGÜTÜ!-

Ankara ve Şam normalleşmesi adına masadaki en çetin başlıklardan birinin Suriyeli muhalifler olduğunun altı çiziliyor. Türkiye, ülkenin kuzeybatısındaki silahlı muhalefeti desteklemeye devam ederken, Şam yönetimi ise muhalifleri “terör örgütü” olarak kabul ediyor. Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdat, bu konuya da işaret ettiği son açıklamasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Beşşar Esad’ın bir araya gelmesinin, “uzlaşmazlık unsurlarının ortadan kalkmasına bağlı olduğunu” söylemişti.

Görüşmelerin, Hatay ve diğer kentlerdeki Suriyeli sığınmacıların geri dönüş hikayesine de yeni bir süreç eklemesi bekleniyor.

Tamer Yazar

Exit mobile version