Açıklamaya göre, geri dönüş işlemleri gönüllü, güvenli, onurlu ve düzenli bir şekilde gerçekleştirilecek ve süreç, medeniyet değerlerine uygun şekilde ilerlemesi için tüm tedbirler alındı. Sürecin sorunsuz devam etmesi amacıyla gerekli önlemler titizlikle alındı.
Geri dönüş işlemleri nerelerde yapılıyor?
Geri dönüş işlemleri, Hatay-Cilvegözü ve Yayladağı, Kilis-Öncüpınar, Gaziantep-Karkamış ve Şanlıurfa-Akçakale kara hudut kapılarından gerçekleştiriliyor. Bu işlemler, dört aşamada tamamlanıyor: randevu alma, İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne başvuru, sınır kapısı işlemleri ve çıkış.
İzinli çıkış-giriş hakkı hakkında detaylar
Ülkesinin güncel durumunu yerinde görmek isteyen Suriyelilere, geri dönüş hazırlığı yapmak amacıyla üç defaya kadar izinli çıkış-giriş hakkı tanınıyor. 1 Ocak 2025 tarihinde başlayan ve 1 Temmuz 2025’te sona erecek olan bu hak, en fazla üç kez kullanılabiliyor. Aile reisine verilen bu hak, çıkış yapamayacak durumda olan aile reisinin yerine ergin aile üyelerinden birisine de verilebiliyor.
İşlemler nasıl yapılacak?
Çıkış-giriş işlemleri için başvurular, “www.randevu.goc.gov.tr” adresi üzerinden randevu alarak başlıyor. Randevu günü, Suriyeliler, bulundukları ildeki Göç İdaresi Müdürlüğü’ne başvurarak işlemlerine devam ediyorlar. Çıkış yapılacak sınır kapısının bulunduğu şehre gitmek için 15 gün geçerliliği olan Yol İzin Belgesi düzenleniyor. Bu belgeyle kişi, sınır kapısında işlemlerini tamamladıktan sonra Suriye’ye geçiş yapabiliyor.
Geri dönüş işlemlerinde özel durum
Kilis-Çobanbey ve Hatay-Zeytindalı kara hudut kapılarından yapılan çıkış-giriş işlemlerinde, Türkiye’ye geri dönecek olan kişilerin aynı kapıdan tekrar giriş yapmaları gerekiyor.